«Line of Duty»: Mesterlig britisk krim fortjener flere fans
Korrupte politifolk og bedrag fra alle kanter. «Line of Duty» er kåret til en av tidenes beste britiske krimserier, og nå ble den endelig tilgjengelig for mange flere nordmenn.
Selv om nordmenn elsker britisk krim, er det mange vi treffer på som aldri har gitt «Line of Duty» en ordentlig sjanse.
Det håper og tror vi det blir en endring på nå.
I hjemlandet England er nemlig serien blitt et enormt fenomen, der hver minste plottvist diskuteres i aviser og på sosiale medier. Den siste episoden av sesong fem - sendt på BBC i mai i fjor - fikk drøyt 12,6 millioner seere, og ble årets mest sette dramaprogram på britisk TV.
Nå kan du endelig du også kose deg med samtlige episoder av «Line of Duty», takket være strømmearkivet Cirkus, som nettopp ble tilgjengelig med Telenor T-We.
Er du kunde, kan du dessuten teste Cirkus helt kostnadsfritt fram til 14. januar.
Kremen av britisk
Selv om «Line of Duty» kanskje ikke er en veldig kjent serie utenfor kretsen av entusiaster, har nok mange hørt om folka foran og bak kamera. Serieskaper Jed Mercurio har for eksempel tidligere laget «Bodyguard», som ble en enorm hit på Netflix i Norge.
Lista over skuespillere i serien er også meget imponerende, og inkluderer folk som Stephen Graham («This is England»), Lennie James («The Walking Dead») og «Westworld»-stjernen Thandie Newton.
Good day at work with my besties! 😂🥰 #dancelikenooneiswatching pic.twitter.com/3LefklRYqk
— Vicky McClure (@Vicky_McClure) October 8, 2020
Men selv om den er stjernespekket, er nok nøkkelen til seriens popularitet likevel først og fremst en uvanlig dramaturgi, velkonstruerte karakterer og et svært høyt tempo - serien blir hyppig sammenliknet med den amerikanske klassikeren «24».
Men der Jack Bauer jager terrorister, retter «Line of Duty» søkelyset innover og fokuserer på skurker innad i politiet.
Her er de færreste helt uskyldsrene, og selv de mest troverdige og hyggelige karakterene kan være korrupte. En slik uforutsigbarhet er sjelden vare i et politidrama.
Til krig mot korrupsjon
Ved begynnelsen av serien blir seerne introdusert for Steve Arnot (Martin Compston), som blir overført til antikorrupsjonsenheten AC-12 etter å ha nektet å bidra til å dekke over en skyteepisode.
Sammen med undercover-agenten Kate Fleming (Vicky McClure) og sjefen Ted Hastings (Adrian Dunbar) starter trioen det brutale arbeidet med å renske ut korrupsjonen i politiet.
De tre hovedrollene er komplekse, settes stadig overfor svært vanskelige valg og fremstår for øvrig som svært sympatiske.
Men, som nevnt kan selv de mest hyggelige og pliktoppfyllende figurene være involvert i skittent spill.
Et tips fra oss: Her gjelder det å ikke ha favoritter …
River regelboka i filler
I en sjanger som til tider kan kjøre seg fast i opplagte spor med typiske hovedroller og åpenbare mistenkte, går «Line of Duty» mot strømmen.
Det har skaffet serien mange fans:
– Mercurios intense thriller har revet opp regelboken for hvordan politiserier skal se ut. Dens grøssende avsløringer, gisp-verdige cliffhangere og evne til å knerte enhver karakter når som helst har gjort den til en av TV-verdens mest gripende blockbustere, skriver The Guardian.
I 2018 ble den stemt frem av folket som det tredje beste krimdramaet noensinne i Storbritannia, kun bak sjangerkongene «Inspector Morse» og «Foyle’s War».
Men ikke alle har elsket den like høyt. Sjefen for Metropolitan Police i London, Cressida Dick, skapte debatt da hun i Radio Times uttrykte frustrasjon over serien:
– Mengden ekstrem korrupsjon blir presentert som om den er helt vanlig i dag. Men det er langt fra sannheten. Politiet har høye standarder og en ekstrem yrkesstolthet, sier hun.
Holder fortsatt koken
Det har nå gått hele åtte år siden den første episoden av serien ble vist i England, og selv om den er god fra starten har den hele tiden fått vokse og bli mer kompleks.
Og ennå er det ikke over.
Fem sesonger av serien er tilgjengelig på Cirkus for øyeblikket, og den etterlengtede (og avsluttende) sjette sesongen ble nettopp ferdig med innspilling etter en lengre pandemi-pause.
Med andre ord: Det finnes sannsynligvis ikke et bedre tidspunkt for å dykke ned i det gjennomkorrupte, men svært engasjerende universet kalt «Line of Duty».
Krimentusiast, kjenn din besøkelsestid - og god fornøyelse.