«Halo» er årets største actionserie
Det har vært skyhøye forventninger til denne Steven Spielberg-produserte serien. Og gjett om den innfrir!
Få spill-franchiser har vært like populære og innflytelsesrike som førsteperssonsskytespillet «Halo» de siste 20 årene.
Etter at det første spillet kom i 2001, har det fulgt en drøss med oppfølgere, bøker, soundtracks og tegneserier, med over 80 millioner solgte eksemplarer av de ulike spillene.
Filmene og TV-seriene fra dette actionfylte fremtidsuniverset har (med et par nisjepregede unntak) latt vente på seg – frem til nå. Det er nemlig – endelig! – duket for ni episoder av «Halo» som slippes ukentlig på Paramount+, og den første av dem er tilgjengelig allerede nå.
En farefull fremtid
Serien tar oss med til året 2552 og en galakse der menneskene, ledet av organisasjonen United Nations Space Command (UNSC), er i krig med en allianse av romvesener kalt The Covenant.
Menneskehetens fremste håp er den genmanipulerte supersoldaten Master Chief (Pablo Schreiber) og teamet hans, som er de eneste som kan hamle opp med de livsfarlige øglelignende utenomjordiske skapningene.
Etter å ha reddet den eneste overlevende på utbryterkolonien Madrigal, tenåringsjenta Kwan Ha Boo (Yerin Ha), og funnet en mystisk, trekantet gjenstand i en hule, begynner Master Chief å huske ting fra fortiden som får ham til å stille spørsmålstegn ved sin blinde lojalitet til UNSC.
Spielberg i kulissene
Filmatiseringen av «Halo» har vært fanget i et såkalt «development hell» – det vil si planlagt, påbegynt, skrinlagt, påbegynt igjen med andre aktører, og så videre – i 17(!) år.
Så er det heller ikke bare bare å skulle forvalte arven etter et av verdens aller største og viktigste dataspill.
Både Peter Jackson, Rupert Wyatt og Steven Spielberg har vært knyttet til prosjektet gjennom årenes løp, og sistnevntes selskap Amblin er med som produsenter, mens Otto Bathurst («Peaky Blinders», «His Dark Materials», «Black Mirror») står for regien.
Dyrt og brutalt
I tillegg til kvalitetsnavn involvert både bak og foran kamera – Pablo Schreiber vil være kjent for mange som Nick Sobotka fra andre sesong av «The Wire», mens UNSC-forskeren Catherine Halsey spilles av Natascha McElhone («Californication») – er én ting helt åpenbart: Det har kostet penger å lage «Halo».
Med et budsjett på ti millioner dollar per episode, er det ikke så rart at dette ser fryktelig bra ut. Serieskaperne Kyle Killen og Steven Kane har lykkes i å utvikle en verden som fremstår overbevisende og skremmende.
Serien er – i større grad enn i spillene – tidvis svært mørk. Der skytespillet også har rikelig med vold, er det et sterkere fantasipreg over den. TV-serien tilfører mer dystopi og realisme, og volden blir tidvis svært grafisk.
For enkelte vil det nok oppleves ubehagelig å følge en såpass militaristisk serie mens krigen raser i virkelighetens Europa, men her står kampen i det minste mellom mennesker og romvesener.
Et annet beist
Det vil være en grov overdrivelse å si at klodens anmeldere unisont elsker «Halo». Serien skårer i skrivende stund 57 prosent på Rotten Tomatoes, og den sammenlignes tidvis – gjennomgående ufordelaktig – med «Star Wars»-spinoffen «The Mandalorian».
Men kanskje det er fornuftig å se på «Halo» som et helt annet beist enn «The Mandalorian»?
For scifi-fans og gamere, som kjenner og elsker sjangeren, er det nemlig masse å hente her – fete laservåpen, enorme landskap, blodpumpende spenning, ville spesialeffekter og en imponerende arena for intergalaktisk maktkamp.
Selv om du ikke har noe forhold til «Halo»-universet, er det med andre ord en god idé å gi denne serien en sjanse. Og hvis du skulle falle for den: En ny sesong er allerede varslet.