«Eden: Untamed Planet»: En vill planet skinner i all sin prakt
Fra Borneos frodige jungel til iskald skjønnhet i Alaska: Jorden er på sitt vakreste når vi mennesker holder oss langt unna, ifølge ny spektakulær BBC-produksjon.
Leoparden har funnet sitt bytte.
Ved hjelp av list og rå makt har hun kastet seg over den beitende antilopen, og tvunget dyret i kne.
Nå har leoparden tilsynelatende dødelig kontroll. Ved å presse kjevene over antilopens nese og munn, er planen å kvele byttet sakte før det skal fortæres.
Scenen framstår nesten som en skrekkfilm - men så skjer det noe helt uventet ... Se klippet under (men husk å se helt til slutten, det er vel anvendte tre minutter):
Heftig visuelle øyeblikk
«Eden: Untamed Planet», en ny dokumentarserie fra BBC i seks deler, er full av slike øyeblikk. Serien er en av årets heftigste visuelle opplevelser – og et must for de av oss som elsker naturprogrammer.
Serien går også inn i noen av vår tids store spørsmål, med kraft og presisjon.
Ekstremvær. Temperaturrekorder. Arter som forsvinner. Digre fjell av plastsøppel som flyter utover verdenshavene.
Det er ingen manko på ting menneskeskapte bekymringer som vi og generasjonene som kommer etter oss må hanskes med. Men hva er det som står i fare for å gå tapt? Og finnes håpet i de delene av verden som vi mennesker ennå ikke har rukket å herpe?
Det er blant hovedtemaene i «Eden: Untamed Planet».
Ah choo! 🤧#EdenUntamedPlanet - learn more at: https://t.co/5JEwHxXTpx pic.twitter.com/M4UjhQqYdv
— BBC Earth Asia (@BBCEarthAsia) September 19, 2021
Et utemmet paradis
Første episode av serien tar oss inn i dypet av Borneos jungel. Den sørøst-asiatiske øya har et av klodens rikeste artsmangfold, med 40 000 ulike dyre- og plantearter, hvorav 6000 kun finnes her – og nye oppdages på nærmest daglig basis.
Denne faunaen er befolket av en rekke fascinerende karakterer – fra den storsnutede neseapen og den utrydningstruede orangutangen, som begge finner maten sin i de enorme trærne på øya, til paringslystne insekter og kjøttetende planter som har blitt vegetarianere.
Slående er også den enorme flaggermuskolonien som har skapt et særegent økosystem der kakerlakker, edderkopper og andre småkryp baserer seg på guano – flaggermusbæsj, på godt norsk – for å overleve.
Kampen for tilværelsen
De andre episodene av «Eden: Untamed Planet» viser frem tilsvarende avsidesliggende og unike steder på kloden vår.
Afrika er representert ved Namibørkenen – en av verdens eldste – og de frodige gresslettene i Luangwadalen i Zambia, mens de øvrige reisene går til Galapagosøyene, Patagonia og Alaska, som kan skilte med en av verdens rikeste tempererte regnskoger.
Det er imidlertid ikke bare den geografiske spennvidden som er stor, men også den emosjonelle.
Kampen for tilværelsen er knallhard for alle de involverte her, og scenene vender ofte raskt fra sjarmerende og snurrige opptrinn til brutale og hjerteskjærende påminnelser om naturens nådeløse gang.
Kvalitet i alle ledd
BBC-tradisjonen tro er «Eden: Untamed Planet» bunnsolid i alle ledd – serien er tross alt lagd av teamet bak «Planet Earth» og «Blue Planet II».
I motsetning til de nevnte forgjengerne, der Sir David Attenborough har fortellerstemmen, er det denne gangen ingen ringere enn Helena Bonham Carter som formidler historien – noe hun gjør med behagelig bravur.
Aller viktigst er likevel de spektakulære bildene og situasjonene – flere av dem festet til film for første gang noensinne. Det er bare å lene deg tilbake, la hvilepulsen senke seg og ta inn verden i all sin ville og vakre prakt.
Det finnes seks episoder tilgjengelig for T-We-kunder. Se dem her, eller direkte på din T-We-boks.