«Drive to Survive» Verdens raskeste og råeste sportsserie er tilbake
Sportsserien alle snakker om er endelig tilbake! Og snart er det også duket for ny Formel 1-sesong! Horder av nyfrelste fans gleder seg.
De beste sportsdokumentarene lykkes med å formidle mer enn bare idrettsmagi.
«Senna», «Maradona», «Sunderland ‘Til I Die» og «The Last Dance» er ferske eksempler på filmer og serier der tidløse historier om stor menneskelig triumf – og bunnløse fall – forsterkes av det sportslige bakteppet.
Den britiske produsenten James Gay-Rees, som står bak de to førstnevnte filmene, vet ett og annet om denne dynamikken. Med «Formula 1: Drive to Survive» har han skapt en besettende motorsportserie for folk som overhodet ikke har noen interesse av motorsport.
I skrivende stund er fjerde sesong av serien klar på Netflix, og det går hardt for seg også i denne runden – både på racerbanen og bak kulissene i Formel 1-sirkuset.
Flue på rattet
Du skal jobbe aktivt for ikke å la deg fascinere av dette ekstreme, fargesterke og ofte livsfarlige universet. I Formel 1 ligger topphastigheten i dag på rundt 360 km/t – dermed ligger det i kortene at de beste førerne mangler noen mentale sperrer resten av oss er belemret med.
Actionsekvensene på banen er naturligvis halsbrekkende spektakulære. Men det virkelig briljante ved serien er hvordan den zoomer inn på de mellommenneskelige relasjonene bak kulissene underveis.
Så er det selvsagt enkelte gledesdrepere som vil innvende at enkelte sekvenser er «fake» – altså åpenbart iscenesatt fordi det er kamerafolk til stede. Men hei, dette er en stor diskusjon – underholdningsverdien er det uansett ikke noe å si på.
En ny konge på haugen
Den ferske fjerdesesongen av «Drive to Survive» tar for seg 2021-sesongen av Formel 1, der vi får et gjensyn med karismatiske utøvere som australske Daniel Ricciardo og det ydmyke supertalentet George Russell, som må kjempe intenst mot den finske Formel 1-sluggeren Valtteri Bottas for en plass på Mercedes-laget.
Det er i tillegg fortsatt ryddet rikelig med plass til rivalisering, ypping og psykologiske spill mellom de ulike lagene og apparatene. Særlig fornøyelig er det å se at sjefene for Red Bull og Mercedes, Christian Horner og Toto Wolff, fortsetter å holde liv i gammelt agg.
Den største forskjellen mellom 21-sesongen av Formel 1 og de fire foregående, er åpenbart at det er en ny konge på haugen: Nederlandske Max Verstappen vant sitt første verdensmesterskap, etter en årrekke med seire til britiske Lewis Hamilton.
Verstappen stiller ikke selv til intervjuer i denne sesongen, uten at det spiller noen stor rolle: Disse ti episodene bugner av mellommenneskelig drama, halsbrekkende action, sportslige oppturer og skuffelser – samt noen store humoristiske øyeblikk.
Bedre enn selve sporten
Som antydet innledningsvis: Du trenger ikke ha noe forhold til sport i det hele tatt for å falle pladask for «Drive to Survive».
Men sjansen for at du ender opp som fan av motorsport etter å ha sett den, er overhengende – serien har egenhendig sørget for et folkelig gjennombrudd for Formel 1, intet mindre.
Serien skårer i skrivende stund 8,7 på IMDB, og det kvalitetsbevisste nettstedet Wired har gått så langt som å utrope den til «bedre enn selve Formel 1»:
– Mer enn noen annen seeropplevelse klarer serien å fange det ekte F1-dramaet, ved å belyse historiene – personlige, politiske, tekniske – som gjør sporten så høyoktan.
Husk sikkerhetsbelte – og nyt.
Du ser alle sesongene av «Formula 1: Drive to Survive» er ute på Netflix nå.