En slik norsk serie har du aldri sett før
Arkitekten er en spennende og nyskapende norsk serie om hvordan vi kan løse boligkrisen.
Stjerneskuddet Eili Harboe spiller hovedrollen i Viaplays nye miniserie fra et dystopisk Oslo, som høstet ros under årets filmfestival i Berlin.
Med serier som «Pørni», «Made in Oslo», «Nede», «RIP Henry» og «Delete Me» har Viaplay de siste årene blitt en av de viktigste boltreplassene for norske serieskapere – et faktum som gjenspeiles av strømmetjenestens dominans i dramakategoriene til årets Gullruten.
Et friskt og annerledes tilskudd til utvalget av Viaplays norske egenproduksjoner er miniserien «Arkitekten», som er skapt og skrevet av to unge debutanter og som allerede har satt sitt preg utenfor landegrensene.
Her får vi servert en uimotståelig og original blanding av svart humor, scifi og drama – med et brennaktuelt tema i hjertet av historien.
Arkitekten (Viaplay)
Se på Viaplay
Drama
7.6 IMDB
4 episoder på 15-20 minutter
Boligmarkedet fra helvete
Over fire korte episoder utspiller «Arkitekten» seg i et bilfritt og sterilt Oslo som trolig ikke ligger så altfor langt inn i fremtiden – selv om byen har blitt flerfoldige hakk mer menneskefiendtlig, automatisert og sosialt skjevfordelt enn den er i dag.
Julie (Eili Harboe) er utdannet arkitekt, men må ta til takke med en stilling som kaffekokende praktikant i arkitektbyrået Wizzløff – og med å leie et avlukke i et bofellesskap i et nedlagt parkeringshus under bakken.
Situasjonen blir ikke bedre av at ekskjæresten Marcus (Fredrik Stenberg Ditlev-Simonsen) blir ansatt som fullverdig arkitekt i det samme byrået.
Men når en arkitektkonkurranse gir henne mulighet til å reparere boligmarkedet for de mange som faller utenfor, samt sikre seg egenkapital nok til å få boliglån, skal det få uante og dramatiske konsekvenser – både for Julie og menneskene rundt henne.
Unge debutanter med fulltreffer
«Arkitekten» er skapt og skrevet av debutantene Nora Landsrød og Kristian Kilde, som vant Viaplay Talent Awards 2022.
Duoen hadde nettopp fullført manuslinjen på Westerdals da de sendte inn manuset til serien, og tematikken springer direkte ut av egne forsøk på å etablere seg på det brutale boligmarkedet, der Landsrød fant ut at hun kun hadde råd til en parkeringsplass.
Sånt blir det ikke bare en pangdebut av en serie av, men i tillegg internasjonal ros: «Arkitekten» ble plukket ut til å delta i seriekonkurransen under den prestisjetunge Berlinalen tidligere i år, der den vant prisen «hederlig omtale» – foran kritikerroste konkurrenter som australske «Stateless», der blant andre Cate Blanchett og Dominic West figurerer på rollelisten.
Fra «Succession» til «Arkitekten»
Eili Harboe har vært en markant skikkelse i norsk film siden debuten «Kompani Orheim» (2012). Hun fikk sitt nasjonale gjennombrudd i Joachim Triers nifse thriller «Thelma», og i disse dager er hun i ferd med å vise seg fram for et internasjonalt publikum med en gjesterolle i HBOs briljante seriehit «Succession».
I «Arkitekten» får hun utmerket drahjelp av et sterkt ensemble av skuespillere, deriblant Fredrik Stenberg Ditlev-Simonsen («Syk pike»), Petronella Barker («Hawaii, Oslo»), Alexandra Gjerpen («Unge lovende») og Ingrid Giæver («Hodejegerne – Den første løgnen»).
I tillegg til manuset og skuespillerne må også seriens visuelle uttrykk nevnes. Sjeldent har Oslo sett så iskald og sjelløs ut som her, noe som bidrar til å gjøre det dystopiske utgangspunktet troverdig og medrivende.
– Vittig og satirisk
«Arkitekten» har mottatt lovord fra landets anmeldere.
Morgenbladets kritiker Aksel Kielland beskriver den som «mer gjennomtenkt og meningsbærende enn hva som er vanlig i denne typen serier», mens Bergens Tidende-anmelder Britt Sørensen kaller den «vittig og satirisk» og belønner den med fem av seks hjerter.
Hun utdyper:
– Føler du deg som en lort stilt overfor bankenes vurdering av deg som mulig låntaker? Da er det godt mulig du vil møte denne serien med en ond, men befriende latter.