«A Perfect Planet»: Pur perfeksjon fra David Attenborough
Legenden er tilbake for å vise deg hvorfor du også bør kjempe for kloden vår.
Det første først:
Den nye David Attenborough-serien «A Perfect Planet» på BBC Earth fortjener å bli sett på den største og skarpeste skjermen du kan oppdrive.
95-årige Attenborough (finnes det en mann med mer beroligende stemme enn hans?) tar oss med på reise - blant annet til vakre øyer, der vi får hilse på nyoppdagede vampyrfugler i umulig tette nærbilder. Den naturlige verden på sitt mest intense.
For oss med utferdstrang etter altfor mye tid på hjemmekontoret føles rundturen som ren balsam. Nå har første episode hatt premiere på BBC Brit, og du kan se den i T-We-appen og på boksen.
Drar til Norge
Seriens overbygning er en undersøkelse av kreftene som beveger verden og muliggjør livene våre. Åpningsepisoden handler om vulkaner, og formidler på godt vis de massive kreftene som er i spill.
Idet lavaen fra en aktiv vulkan dykkes ned i vannet kan man se den glødende steinmassen sprekke og lukke seg i stadig nye former, den typen scener som vanligvis er reservert effekttunge katastrofefilmer.
Samtidig er det heller de livgivende enn destruktive fasettene det fokuseres på, som når en iguana legger ut på en strabasiøs ferd ned et bratt vulkankrater for å legge eggene sine i den varme bakken.
I fjerde episode er havet tema, og turen går blant annet til Saltstraumen utenfor Bodø – verdens sterkeste malstrøm. Her ble kamerateamet vitne til flokker av ærfugl som trosser naturkreftene for å dykke etter mat under den viltre havoverflaten.
Kaustisk innsjø
Det er vanskelig å ikke tenke på den enorme jobben som ligger bak disse bildene.
De mange ukene med tålmodig venting bak fem perfekte sekunder.
Få steder var mer utfordrende enn Natronsjøen i Tanzania – en sjø av kaustisk soda hvor flokker av dvergflamingoer hekker.
Vannet i sjøen kan komme opp i en pH på 12, noe som gjør den umulig å krysse til fots eller med båt. For å i det hele tatt komme nær flamingoene måtte filmfotograf Matt Aeberhard og kollegene reise ut dit med et luftputefartøy.
Opptakene ser ut som om de er gjort på Mars.
Dekket veggene med dyner
Det var ikke bare filmingen som var vrien - kommentarsporet til David Attenborough kom også med sine egne små hinder.
Den corona-vaksinerte 95-åringen stoler nemlig ikke lenger på helsa, og kvier seg for å bevege seg utafor døra.
Løsningen ble derfor å spille inn hjemme hos Attenborough. Produsentene rigget opp et studio i stua og dekket veggene med dyner for å dempe gjenklangen. Så dro lydpersonen ned dit og strakk en lang kabel inn gjennom vinduet hans.
Så satt han i hagen og tok opp lyden, mens David la på kommentarsporet inne i huset.
– Hvit kirkegård
Hedersmannen David Attenborough har vært miljøforkjemper i en årrekke, og det er også meget tydelig i denne serien.
Når Attenborough og kollegene gjennom de fire første episodene kartlegger systemene og naturkreftene som gjør livet på jorda mulig, later det til å være med en baktanke om at man lettere kan forklare hvor sårbare de egentlig er.
I den siste episoden går serien fra å snakke om vulkaner, vær, sol og sjø over til en femte naturkraft:
Oss.
Attenborough viser oss det forferdelige synet av døde korallrev. I levende tilstand er korallrev de mest forbløffende og vidunderlige dyresamfunnet på planeten. Å se dem erstattet av en hvit kirkegård gjør inntrykk på både Attenborough og oss som seere.
Men å se «A Perfect Planet» motiverer virkelig også til å brette opp ermene og kjempe for vårt viktigste felleseie: Den vakre, brutale og umistelige kloden vår.
Se sesongpremieren i T-We-appen eller på boksen. Nye episoder kan du se hver torsdag på BBC Earth.