Slik kan du lade mobilen litt smartere
I dag bruker vi mobilen til alt – men med et tomt batteri er ikke mobilen til mye hjelp. Derfor har vi samlet noen gode tips om hvordan du kan lade mobilen litt smartere.
Det er ikke til å komme utenom: noen ganger kan lading by på noen utfordringer. Kanskje er alle stikkontaktene opptatt, du er på reise, finner ikke laderen ... eller har rett og slett ikke nok tid til å vente på at batteriprosentene øker?
I nettbutikken finner du ladere som hjelper deg å lade mobilen, uansett behov. Se hele utvalget i nettbutikken ›
Tips 1: en hurtiglader lar deg lade mobilen lynraskt
Hurtiglading reduserer – ikke overraskende – tiden du må ha mobilen tilkoblet en lader betraktelig. Med en hurtiglader kan du som regel lade mobilen din fra null til opptil 70% på 30 minutter, og i løpet av en times tid er batteriet fulladet. Dette avhenger naturligvis av hvilken mobil du har.
Hurtiglading er perfekt til «klattlading», som anbefales for å forlenge batterilevetiden. Du bør generelt forsøke å holde batterinivået mellom 40 og 80 prosent. Nettopp derfor vil mange moderne mobiltelefoner lade batteriet hurtig opptil 80 prosent og deretter senke hastigheten. Med hurtiglading er det langt enklere å holde mobilen din i den «sunne» batterisonen.
En rask boost av batteriet kommer godt med når du har dårlig tid. Lad mobilen mens du tar en rask dusj mellom jobb og restaurantbookingen, på flyplassen mens du venter på å gå om bord eller hvis du er på en kafé under en lang bytur.
Hurtigladere gjør det også enklere å unngå lading i løpet av natten, noe som generelt sett ikke er anbefalt på grunn av brannsikkerhet. Det finnes dog en rekke ladere som monitorerer varme, slik at du kan lade trygt til alle døgnets tider. Laderne fra Anker monitorerer varme opptil hele 3 millioner ganger i døgnet.
Tips 2: lad mobilen hurtig og trådløst
For å hurtiglade trenger du en lader med høyere strømstyrke, spenning og effekt (som måles i watt) – sistnevnte sier noe om hvor mye strøm som faktisk kan brukes til lading.
Det er derfor gledelig for alle iPhone-entusiaster at en kraftigere og mer effektfull lader følger med når du kjøper nyere iPhone-modeller. Og de aller nyeste modellene, som iPhone 15-serien, leveres nå med USB-C. Apple har altså gått bort fra Lightning. Det er også verdt å merke seg at Apples mobiler har støttet hurtiglading en god stund – faktisk kan du hurtiglade alt fra iPhone 8 og nyere modeller.
Ikke nok med det, men nyere iPhone-modeller (fra iPhone 12 og nyere) støtter også Apples MagSafe-teknologi. Med MagSafe kan du lade trådløst, takket være innebygde magneter på mobilenes bakside. Dette åpner for en helt ny måte å lade mobilen på! Og det er både raskt og effektivt. Les mer om MagSafe og trådløs lading her ›
OBS: De aller nyeste iPhone-modellene leveres ikke med «ladekloss» i boksen, men er spesialbygget for den nye MagSafe-laderen (som må kjøpes separat).
Tips 3: lad flere enheter samtidig
Har du opplevd at du gjerne skulle ha ladet både mobilen, smartklokken og øreproppene, men du har ikke nok ladere, ladekabler eller stikkontakter? Da kan en lader med flere porter være gull verdt!
Enkelt forklart betyr dette at «ladeklossen» har flere USB-porter. Til disse portene kobler du ladekabelen til hver enkelt enhet, slik at flere kan dra nytte av én stikkontakt – eller at du kan lade alle enhetene dine samtidig, ved hjelp av kun denne ene laderen. Du kan for eksempel bruke Anker GaN 65W lader, som har to USB-C- og én USB-A-port, slik at du kan lade opptil tre enheter i samme lader. Det er verdt å nevne at du allikevel må ha flere ladekabler.
Denne laderen fungerer også fint som en familielader – alle familiemedlemmene kan lade mobilen sin i samme ladekloss. Ikke bare er en familielader praktisk i hjemmet, men den er også fin å ha med seg når dere er ute og reiser. Både mor, far og barn kan lade opp batteriet på flyplassen og dere slipper å måtte krangle om stikkontaktene på hotellrommet.
Tips 4: nok strøm i bilen
Det er stadig vanligere å bruke mobilen som veiviser og musikkspiller i bilen, enten plassert i et eget stativ eller tilkoblet systemet via Bluetooth. Men husk at du ikke bør holde mobilen i hånden eller legge den et sted som gjør at du må flytte oppmerksomheten vekk fra kjøringen.
Likevel er det slik at mobilen er et såpass viktig verktøy for mange bilister, og det er viktig med nok strøm hele kjøreturen.
Mange nyere biler har innebygde USB-porter (eller til og med trådløs ladeplate), men i eldre kjøretøy er en billader nødvendig. Den plasseres i sigarettenneren og kobles til mobilen via USB-porten. Og har du en mobil som støtter trådløs lading? Da bør en kombinert mobilholder og trådløs ladestasjon være midt i blinken.
Tips 5: velg trygge produkter
Det finnes et hav av ladeprodukter fra mange produsenter, men av sikkerhetshensyn bør du holde deg til produkter fra produsenter du kan stole på. Både når det gjelder ladekabelen og selve ladeklossen. Dette skyldes at billigprodukter kan være laget av dårlige materialer, noe som kan øke brannfaren når du lader.
Offisielle produkter fra mobilprodusenter, som Apple, Samsung og Google, er alltid til å stole på. Anker er også en tungvekter innenfor mobiltilbehør og leverer sikre produkter med høy byggekvalitet. Som nevnt ovenfor har de implementert monitorering av varme i sine ladere, slik at du kan være trygg på at laderen ikke blir overopphetet og brannfarlig under ladingen.
Dermed er du sikker på at du kan lade mobilen din trygt og, ikke minst, lynraskt.