Sikkerhet

Lei spam?  Slik unngår du søppelpost i innboksen 

Du kan selv ta noen grep for å unngå uønsket søppelpost og redusere risikoen for svindel.

Jente leser svindel e-post på laptop

8 steder du bør være forsiktig med å legge igjen e-postadressen din:

De fleste e-postleverandører har et spam-filter som hjelper deg med å sortere ut uønsket e-post. 

Men vårt beste tips er at du er forsiktig med hvor du registrerer e-postadressen din.

  • Offentlige nettsteder og forum: Unngå å legge igjen e-postadressen din på offentlige nettsteder og åpne forum. Det finnes søppelpost-roboter som går igjennom slike steder og leter etter e-postadresser.

  • Useriøse nettsider: Vær forsiktig med å gi ut e-postadressen din på nettsider som ikke virker pålitelige eller som ikke har et tydelig personvernreglement. En seriøs nettside vil alltid ha personvernregler som du kan lese.

  • Uverifiserte tjenester: Registrer deg kun på tjenester og nettsteder som du stoler på og som har et godt rykte. Hvis du registrerer deg hos upålitelige tjenester, kan de selge e-postadressen din til søppelpost-sendere.

  • Konkurranser og undersøkelser: Vær forsiktig med å delta i nettbaserte konkurranser eller undersøkelser som krever e-postadressen din. Useriøse aktører kan bruke konkurranser og undersøkelser til å samle inn e-postadresser for å sende søppelpost.

  • Nettbutikker uten tillit: Bruk kun pålitelige og kjente nettbutikker når du handler på nettet. Unngå å gi ut e-postadressen din til mindre kjente eller tvilsomme nettsteder. Husk at hvis du legger igjen e-postadressen din hos en nettbutikk har de lov å sende deg markedsførings-e-poster.

  • Gratis tjenester: Vær oppmerksom på at noen gratis tjenester og apper kan selge eller dele e-postadressene til brukerne sine med tredjeparter for markedsføringsformål.

  • Dele til tredjeparter: Les nøye gjennom personvernreglementet til nettsteder og tjenester før du gir ut e-postadressen din. Noen tjenester har i betingelsene sine at de kan dele kontaktinformasjon med tredjeparter.

  • Nyhetsbrev og markedsføring: Vær forsiktig med å abonnere på nyhetsbrev og markedsføringsmeldinger fra ukjente eller mistenkelige kilder. Dette kan øke sjansen for å motta søppelpost.

Det er vanskelig å ha full nytte av internett uten å legge igjen e-postadressen på forskjellige nettsteder. Av og til må man legge igjen en e-postadresse på steder man egentlig ikke stoler på.

Da kan det være nyttig å ha flere e-postadresser slik at man ikke må bruke hovedadressen overalt. Dette gjør at du kan holde hovedadressen din mer privat, noe som bør resultere i at du får mindre søppelpost der.

Slik får du mindre søppelpost i Online e-post

Bruker du Online e-post fra Telenor kan du gjøre disse stegene:

  • Rapporter spam og uønsket e-post

    Får du e-post du mener er svindel eller spam, bør du rapportere det. Da hjelper du oss i arbeidet mot svindel, og at du og andre brukere ikke mottar slik uønsket e-post.

    1. Logg inn på Online e-post

    2. Trykk på en e-post. Huk av boksen til venstre for e-posten(e) det gjelder.

    3. Trykk på stopp-tegnet.

    4. Nå flyttes e-posten(e) til spam-mappen og avsender er rapportert.

  • Endre spam-filteret

    **Alle brukere av Online e-post har nå fått spam-filteret justert til "Kraftig".Opplever du at viktige e-post havner i spam-boksen, kan du justere filteret til "Standard" igjen.

    1. Logg inn på Online e-post

    2. Trykk på Innstillingshjulet

    3. Trykk på Spam

    4. Velg Kraftig / Standard på filterstyrke

    5. Velg Karantene på filtereffekt for å legge søppelpost i en egen spam-mappe

    6. Sørg for at autentisering for innkommende e-post er aktivert (Viktig)

    7. Trykk Lagre