• Sjekk nettadressen
    Mange av de falske nettsidene har adresser med ord sammensatt av merkenavn og norske ord, som canadagoosejakke.no. Ofte brukes også ord som «billig» eller «salg» i slike nettadresser. Det kan også være adresser der det mangler en bokstav, som telnor.no, istedenfor telenor.no.

  • Gjør et søk
    Sjekk om noen andre har hørt om nettbutikken, eller har erfaringer med den. Lukk nettsiden, og ta et kjapt søk i en søkemotor for å se hva andre har skrevet. Da får du fort svar på om det er en seriøs side eller ikke. Er du usikker på om siden du er inne på er falsk – gå ut og søk den opp på nytt via Google. Da ser du fort om URLen er den samme, eller om du var inne på en side med nesten samme navn tidligere.


  • Betal sikkert
    Bruk kredittkort når du betaler. Etter norsk lov (finansavtaleloven § 54b) har du nemlig rett på kortreklamasjon dersom du er blitt svindlet på nett etter å ha betalt med et kredittkort. Bruk av vanlig bankkort er imidlertid ikke lovregulert på samme måte, men kan likevel gjelde etter avtalevilkårene til Visa og Mastercard.

  • Bruk kjente, norske nettbutikker
    Ikke kjøp varer fra ukjente nettsider, for eksempel nettbutikker som selger merkevarer rimeligere enn andre steder. Det kan godt være du faktisk får varene du har bestilt i posten, men aktørene bak siden kan samtidig lagre kredittkortinformasjonen sin og misbruker denne eller selge den videre.

  • Se etter lås-ikon ved nettadressen
    Legg aldri igjen person- eller kortopplysninger på nettsider hvis det kun står «http» i URLen. Det må stå «https» i URLen for at du kan være trygg på at informasjonen din krypteres. Er du inne på en tilsynelatende trygg side – men ser ikke et lås-ikon øverst i venstre hjørne? Da er nettsiden falsk.

  • Sjekk språk og formuleringer
    Teksten på norske svindelnettsider lages ofte ved hjelp av Google Translate. Finner du rare ord eller formuleringer, er dette en åpenbar varsellampe.


Se 4 vanlige kjennetegn på at en nettside er falsk

Les mer