Sikkerhet

Lagrer du bilder på Snapchat? Da bør du passe på dette

Kriminelle bruker stadig oftere Snapchat for å presse til seg penger. Det gjør det ekstra viktig å aktivere sikkerhetsfunksjonene i appen.

Lagrer du private bilder på Snapchat? Da må du passe på dette

Enten du liker å ta romantiske selfier eller sparer på gode minner med kjæresten: Har du lagret private bilder på Snapchat, bør du være ekstra nøye med sikkerheten. 

Kriminelle får nemlig stadig flere verktøy til å hacke brukerkontoer, noe som fører til at mange får bildene sine stjålet. Formålet er utpressing og ID-tyveri.

Selv om du ikke har intime bilder lagret, risikerer du at bildene blir redigert og manipulert.

Har du ennå ikke aktivert tofaktorautentisering, bør du med andre ord gjøre det nå. Da gjør du nemlig jobben langt mer utfordrende for hackerne, ettersom de trenger mer enn bare passordet ditt for å få tilgang på kontoen din.

Derfor bør du beskytte bildene dine på Snapchat:
  • Ifølge NorSIS bruker svindlere stadig oftere Snapchat for å presse til seg penger.  

  • Svindlerne går etter brukere og forsøker å få tilgang til bilder som ligger lagret i Snapchat-kontoen. 

  • Bildene brukes deretter som pressmiddel for å få offeret til å betale.

– Gjør ofte mye forarbeid

Phishing er den vanligste måten å hacke en Snapchat-konto på. Det vil si at svindlerne lurer deg til å oppgi passordet ditt på falske sider – eller ved å utgi seg for å være fra Snapchat.

Blir du bedt om å oppgi passordet ditt på en annen side enn Snapchats egen innloggingsside, er risikoen stor for at det kan være et forsøk på å lure deg.

Bruker du samme passord på flere ulike nettsteder, er risikoen også stor for at kriminelle kan få tak i Snapchat-passordet ditt via datalekkasjer.

Generelt virker det som hackerne gjør mye forarbeid før de slår til, sier advokatfullmektig Petter Dines Olsen i HELP forsikring. Gjennom tjenesten Nettslett hjelper han jevnlig Telenor-kunder som har opplevd utpressing eller ID-tyveri.

– Vi ser at svindlerne ofte har skaffet seg telefonnumre, kartlagt andre profiler og hentet ut vennelister. I mange saker virker det hele kynisk og planlagt.

Dines Olsen mener det er to hovedgrunner til at Snapchat-kontoer blir hacket: 

  • Svindlerne er på jakt etter intime bilder som de kan bruke til å presse deg for penger. 

  • Svindlerne vil bruke bildene dine til å opprette falske kontoer – enten for å svindle andre eller for å promotere Only Fans-sider eller lignende.

Advokatfullmektig Petter Dines Olsen snakker jevnlig med unge mennesker som har blitt utsatt for utpressing i sosiale medier.
HJELPER OFRE: Advokatfullmektig Petter Dines Olsen snakker jevnlig med unge mennesker som har blitt utsatt for utpressing i sosiale medier.

Det er mange teorier om hvordan hackerne får tak i de mest intime bildene fra Snapchat, og enkelte spekulerer i at svindlerne har utviklet metoder for å komme seg rundt sikkerhetsfunksjonene i appen. 

Det meste tyder imidlertid på at du gjør lurt å sikre de mest private bildene dine i mappen My Eyes Only

Her blir nemlig innholdet slettet dersom noen forsøker å tilbakestille passkoden som kreves for å få tilgang. For å finne mappen, sveiper du opp fra kameraskjermen for å åpne Minner, og deretter til venstre.

– Ikke betal, men dokumenter alt

Likevel: Får kriminelle først tilgang til Snapchat-kontoen din, er det alltid en risiko for at de finner noe de kan bruke til å presse deg for penger. 

Det er nemlig ikke bare intime bilder som stjeles, men også helt vanlige bilder som kan misbrukes og manipuleres ved hjelp av kunstig intelligens eller bildebehandling.

Tidligere var det vanlig at utpressere sendte ut trusselmeldinger og gamblet på at du hadde intime bilder lagret. Nå er trenden en annen. 

Tar utpresserne først kontakt, mener de ofte alvor, sier Dines Olsen.

– Vi ser dessverre at bilder blir publisert. Enten det er i meldinger til folk du kjenner, eller på falske profiler i sosiale medier. Heldigvis er de fleste plattformer flinke til å fjerne nakenbilder umiddelbart. Utfordringen er bilder som befinner seg i gråsonen.

Dersom noen forsøker å presse deg, anbefaler Dines Olsen at du dokumenterer alt – og at du ikke betaler.

– Selv om du betaler, er det ingen garanti for at svindlerne gir deg kontoen tilbake eller sletter bildene de har stjålet. Det beste rådet er å ta et skjermbilde av meldingen og deretter blokkere kontakten umiddelbart.

– Vi ser ofte at utpresserne er mer aggressive mot dem som går i dialog. Ta heller kontakt med noen som kan hjelpe deg, og anmeld saken umiddelbart, sier Dines Olsen.

Les mer om hvilke råd Dines Olsen gir til de som opplever å bli utsatt for utpressing etter å ha fått nakenbilder på avveie.

Slik sikrer du Snapchat-kontoen din

🔐 Velg et sterkt passord:

En vanlig grunn til at folk blir hacket på Snapchat, er at noen får tak i passordet ditt. Derfor er det viktig å ha et annet passord enn du bruker på andre tjenester, som for eksempel Facebook og Instagram. Og husk å ikke dele passordet ditt med noen. 

✅ Verifiser e-postadressen din:

Hvis du glemmer passordet ditt, kan e-posten din brukes til å gjenopprette det. Derfor er det viktig at du verifiserer e-postadressen din. Du kan verifisere den ved å trykke på ⚙️-ikonet inne på profilskjermen. 

🔢 Aktiver tofaktorautentisering:

Tofaktorautentisering bidrar til å beskytte Snapchat-kontoen din. Når tofaktorautentisering er slått på, må man gjennom to steg for å logge på kontoen din fra en annen mobil. Om noen får tak i passordet ditt, betyr det at de også må skrive inn en kode når de prøver å logge seg inn. Koden er bare tilgjengelig via SMS. Les mer om hvordan du aktiverer tofaktorautentisering her.

Du kan få hjelp!

For at du skal slippe å stå i en slik situasjon alene, har Telenor inkludert Nettslett i alle private mobilabonnement. 

Det vil si at du får advokatbistand hvis du blir utsatt for netthets, eller opplever at privat innhold kommer på avveie..

– Jeg tror det gir en trygghet å ha noen som kan stå i situasjonen sammen med deg. Vi har taushetsplikt og snakker med flere som er i samme situasjon, sier Dines Olsen.

Dette er Nettslett fra Telenor:
  • Nettslett er en tjeneste som er inkludert i alle Telenors private mobilabonnement.

  • Tjenesten gir deg tilgang til advokatbistand hvis du blir utsatt for netthets, eller privat innhold kommer på avveie.

  • Nettslett dekker juridisk rådgivning, utgifter til advokat, tapt lønnsinntekt og psykolog.

  • Nettslett gjelder deg som bruker abonnementet.

Les mer om Nettslett, og hvordan du går frem for å få advokathjelp >