8 av 10 nordmenn er bekymret for å bli svindlet når de handler på nett, og det med god grunn. Svindelforsøkene blir stadig mer profesjonelle, og det kan være nærmest umulig å se forskjell på en ekte og en falsk nettside.
Stopper 150 000 svindelforsøk i måneden
– Den klassiske «Nigeria-svindelen» er vi stort sett blitt flinke til å avsløre. Blir du derimot rutet til tilsynelatende trygge nettsider fordi du er litt for rask på labben, kan det være vanskeligere å oppdage at noe skurrer før det er for sent, sier Thorbjørn Busch, sikkerhetsekspert i Telenor.
– Akkurat nå er Norge i unntakstilstand og svært mange jobber hjemmefra. I tillegg er informasjonsbehovet vårt stort. Da er det ekstra viktig å være forsiktig med hvilke nettsider og linker man klikker seg inn på, sier han.
Sikkerhetsavdelingen til Telenor består blant annet av tidligere ansatte i politiet. Hver eneste måned stopper avdelingen inntil 150 000 svindelforsøk på nett, rettet mot Telenors kunder.
«Folk flest tenker nok ikke over hvor mye e-posten deres faktisk er verdt.»
– Thorbjørn Busch, sikkerhetsekspert i Telenor.
Visste du at...
På det mørke nettet, såkalte «dark web», finnes det egne markedsplasser hvor man kan kjøpe ulike tjenester for å lure nordmenn på nett.
Ved å bestille falske nettsider eller programvare, rettet mot norske brukere, er det enklere enn noen gang å starte sin egen «svindelfabrikk».
Anonyme brukere kan kjøpe ferdige nettsider eller skadelig programvare som kan installeres på PCen din for å samle brukernavn og passord uten at du merker det.
Metodene blir stadig mer sofistikerte. Svindlernes mål? ID-tyveri og økonomisk svindel.
Hvor mange ulike passord har du?
Det anslås at omlag 600.000 norske e-postadresser og passord til enhver tid ligger åpent til salgs på det mørke nettet. Lekkasjer fra store databaser, fra skadelig programvare eller ved at du trykker på en falsk link, er noen av måtene informasjonen din kan havne på avveie.
–Da er det ofte «fritt frem» for svindlerne å logge seg på andre tjenester og nettsteder hvor du bruker samme brukernavn og passord, forklarer Telenors sikkerhetsekspert.
Se for eksempel for deg hva svindlere kunne brukt Twitter-kontoen til en kjent, norsk politiker til. Det er ikke utenkelig at noe sånt kan skje i Norge i dag.
Busch vet hva han snakker om. Han har tidligere arbeidet i politiet og har mangeårig erfaring fra sikkerhetsmiljøet i Telenor. Han har fulgt utviklingen av nye svindelmetoder tett i mange år. Ifølge han, er det ingenting som tyder på at antallet nettangrep rettet mot norske brukere vil reduseres i årene som kommer.
Surf tryggere i Telenor-nettet
Heldigvis er ikke svindlerne de eneste som følger med. Telenor forsøker også å beskytte deg.
Her er svindelforsøket allerede oppdaget: Alle Telenor-kunder får da opp en varselmelding på skjermen, som stopper deg fra å gå videre.
Dette reduserer sannsynligheten for at du lar deg lure betraktelig, og for at mobilen eller datamaskinen din skades.
– En evig «katt og mus-lek» mot svindlerne
Jan Ove Sævik er produktsjef i Telenor. Jobben hans er å sørge for at sikkerhetsløsningene til Telenor hele tiden holder tritt med utviklingen av stadig mer avanserte svindelmetoder.
– Antallet nettangrep varierer fra uke til uke. I Telenor alene sperret vi forleden hele 326 nettsider i løpet av én eneste dag.
– De som holder på med dette har som oftest økonomiske incentiver, så hver gang vi avslører dem prøver de å finne nye metoder. Det er en evig katt og mus-lek.
Surfer du på et Telenor-nett, har du automatisk Nettvern-filteret innbakt i abonnementet sitt.
Slik avslører du svindlerne
Telenors Nettvern-filter gjør det tryggere for deg å senke skuldrene litt. Samtidig er den digitale minerydderen tydelig på at man må følge med selv også.
«Det finnes ingen løsninger som er 100 prosent sikre, så sunn fornuft er fortsatt viktig.»
– Jan Ove Sævik, produktsjef i Telenor.
Stopper hundretusenvis av angrep i året
– Utviklingen av Nettvern-filteret startet fordi vi så at det dukket opp et stadig økende antall falske nettsider. Vi ville gjøre det enkelt for kundene våre å beskytte seg, uten å måtte installere ulike programvarer, forteller Sævik.
Her er Sæviks tips til hvordan du unngår svindelforsøk på nett:
Ikke kjøp varer fra ukjente nettsider, for eksempel nettbutikker som selger merkevarer rimeligere enn andre steder. Det kan godt være du faktisk får varene du har bestilt i posten, men aktørene bak siden kan samtidig lagre kredittkortinformasjonen sin og misbruker denne eller selge den videre, forklarer Sævik.
Bruk kjente, norske nettbutikker. Og sjekk URLene (adressen i toppen av nettleseren). Er du usikker på om siden du er inne på er falsk – gå ut og søk den opp på nytt via Google. Da ser du fort om URLen er den samme, eller om du var inne på en side med nesten samme navn tidligere.
Legg aldri igjen person- eller kortopplysninger på nettsider hvis det kun står «http» i URLen. Det må stå «https» i URLen for at du kan være trygg på at informasjonen din krypteres. Er du inne på en tilsynelatende trygg side – men ser ikke et lås-ikon øverst i venstre hjørne? Da er nettsiden falsk.
Blir du utsatt for ID-tyveri er det aller viktigste at du raskt tar tak i det. Ta kontakt med både leverandøren av ID-tyveriforsikringen din og banken din. Ikke vent! Da risikerer du at det baller på seg, oppfordrer Sævik instendig.
Les URLen nøye. – Hvis det er en falsk Telenor-side vil det gjerne stå noe som likner, eksempelvis www.tellenor.no
Teksten på norske svindelnettsider lages ofte ved hjelp av Google Translate. Finner du rare ord eller formuleringer, er dette en åpenbar varsellampe.
Vi har laget et sikkerhetsunivers fullt av alt du trenger å vite om din egen nettsikkerhet. Sjekk for eksempel om din e-postadresse er på avveie og hvilke forholdsregler du bør ta for å bli tryggere på nett.
Ta kontakt tidlig hvis uhellet er ute
Om uhellet først er ute, er det viktig at du raskt tar kontakt med både leverandøren av ID-tyveriforsikringen din og banken din. Ikke vent! Da risikerer du at det baller på seg, oppfordrer Sævik instendig.
Samtidig har produktsjefen ingen planer om å gi opp kampen med det første.
– Svindlerne blir flinkere og flinkere, og vi merker jo at kundene våre etterspør og trenger hjelp fra oss, slik at de kan føle seg trygge, avslutter han.
Les mer
Bli tryggere på nett
Se alle våre sikkerhetsprodukter, programmer, apper og tjenester.
Er du redd for ID-tyveri?
Vi spurte folk på gata om ID-tyveri er noe de er bekymret for.
Hva er VPN?
Og hvorfor bør du bruke det når du surfer i offentligheten?