Lurer til seg nakenbilder: Dette bør du gjøre om du rammes
Hundrevis av unge gutter oppsøker hjelp på grunn av seksuell utpressing i sosiale medier. Ofte later svindlerne som de er jenter på samme alder – med kontoer som ser helt ekte ut.
Seksuell utpressing – også kjent som «sextortion» og «catphishing» – er en kjent fremgangsmåte for kriminelle i sosiale medier:
Først blir du lokket til å sende intime bilder. Deretter trues du med at bildene vil bli spredt til folk du kjenner.
Ofrene er vanligvis gutter. Siste trend er at guttene blir kontaktet på Snapchat av tilsynelatende søte og «vanlige» jenter på samme alder – som i tillegg snakker norsk.
En type utpressing som særlig rammer gutter i sosiale medier.
Ofrene kontaktes gjerne av tilsynelatende jevnaldrende jenter som fremstår tillitsvekkende og sjarmerende.
Etter å ha chattet en stund og delt intime bilder, begynner utpressingen. Ofte trues det med å dele bildene med navngitte personer om offeret ikke betaler.
Telenors samarbeidspartner HELP forsikring opplever en oppgang i antallet som søker hjelp i forbindelse med denne typen utpressing.
– Plutselig endres tonen
– De fleste vi snakker med har blitt kontaktet av en jente de følte de kunne stole på, sier advokatfullmektig Petter Dines Olsen i HELP forsikring.
Ofte bruker jentene tid på å bygge opp tillit. Deretter blir samtalen mer og mer seksualisert.
– Kvinnen tar som regel initiativ ved å først sende et lettkledd bilde av seg selv. Mange er nok skeptiske i starten, men etter hvert som man får tilsendt bilder, virker det mer troverdig. Det gjør at man senker skuldrene.
Når guttene sender nakenbilder og videoer tilbake, begynner utpressingen. Trusselen kommer som regel på SMS.
Til sammen har Dines Olsen og kollegene snakket med flere hundre gutter som har opplevd marerittet. Mange er skamfulle og vegrer seg fra å snakke om det som har skjedd.
– Nakenbilder er noe av det mest intime som finnes. Det er klart det er pinlig. Samtidig er det viktig å prate om det – både for å lette byrden for seg selv, få råd i situasjonen, og for å kunne anmelde.
De som tar kontakt med Dines Olsen kommer stort sett via Nettslett, som er inkludert i alle Telenors private mobilabonnement. Tjenesten gir deg rett til advokathjelp dersom du blir utsatt for netthets, eller privat innhold kommer på avveie.
Finner informasjon på åpne profiler
Politiet får ukentlig meldinger om seksuell utpressing fra gutter fra hele landet. Noen er voksne, andre er unge. Den yngste Dines Olsen har pratet med er 12 år.
– Noen er på gråten, mens andre er forbanna. Det er en vond følelse å ha blitt lurt. Enda verre er det om du i tillegg har overført penger til svindlerne.
I de drøyeste eksemplene har ofrene tatt opp forbrukslån for å hindre at bildene blir spredt. For noen har det likevel skjedd.
– Flere av de vi snakker med har fått bildene spredt i gruppechatter der medlemmene er venner og kjente av offeret. Mye tyder på at utpresserne bruker tid på å samle informasjon og kartlegge nettverk før de slår til.
Har du åpen profil på for eksempel Facebook, er dette relativt lett.
– Typisk oppretter de først gruppechatter med folk du kjenner, tar et skjermbilde og sier de skal dele bildene her, forklarer Dines Olsen.
Råder alle til å anmelde, uansett
Hvem jentene på bildene til utpresserne faktisk er, varierer. Mange er norske jenter som også har fått bildene sine stjålet i sosiale medier.
– Før skjedde mye av utpressingen på engelsk. I dag foregår det meste på norsk. Flere ganger har vi også sett at svindlerne har ganske detaljert kunnskap om ofrene sine. Det gjør at man må være mer på vakt.
Chatter du mye på nett, kan det være lurt å ha lukkede profiler i sosiale medier. På den måten hindrer du at fremmede kan få tak i vennelistene dine.
Selv om Dines Olsen anbefaler alle å søke råd og anmelde, tyder mye på at mange holder utpressingen for seg selv. Undersøkelser blant ungdom viser at det eksisterer store mørketall når det kommer til seksuell utpressing.
– Vi råder alltid til å politianmelde. Det er viktig at sakene kommer inn i statistikken, så politiet får oversikt. Avdekkes det et organisert nettverk, sitter man da på data som kan bidra til å oppklare flere saker. Da er plutselig anmeldelsen veldig viktig.
I tillegg til at det er viktig for etterforskningen, mener Dines Olsen at det også er viktig å prate med noen og søke råd om det de går gjennom.
– Mange føler en enorm skam og bærer på dette alene. Det kan være utrolig vanskelig. Vi har streng taushetsplikt, så ingenting av det som deles blir spredt videre. Jeg har heller ikke behov for å høre alle detaljer for å kunne gi råd.
Skulle du bli utsatt for seksuell utpressing, har Dines Olsen fem råd til hva du bør gjøre:
Ikke betal: – Har du først overført penger, kan det virke som om du havner på en liste der utpresserne blir mer pågående. Sannsynligvis vil utpressingen bare fortsette.
Dokumenter alle trusler: – Ta skjermbilder av alle trusler og meldinger du mottar. Dette er viktig for at politiet skal kunne etterforske saken.
Blokkér utpresserne: – Etter at du har tatt skjermbilde, bør du blokkere kontoene som kontakter deg umiddelbart. Utpresserne liker ikke å kaste bort tid, og trolig vil de gå videre til andre om de ikke får kontakt.
Sjekk om du har Nettslett inkludert i mobilabonnementet – og søk hjelp: – Selv om det er flaut og vanskelig å snakke om, er dette noe som skjer mange. Det kan føles godt å dele tankene sine, og ofte kan det bli lettere å se løsninger på situasjonen.
Anmeld: – Selv om mange saker blir henlagt, kan de likevel tas opp igjen senere. Blir et nettverk avslørt, kan anmeldelsen din få stor betydning – både for deg og andre.
Med Nettslett fra Telenor får du hjelp fra advokat og psykolog dersom du blir misbrukt på nett. Tjenesten er inkludert i alle Telenors private mobilabonnement.