Sikkerhet

Hva er skins og hvorfor bruker gamere penger på det?

Denne guiden forteller deg det du trenger å vite om skins, hvordan denne økonomien fungerer og hva en skins-svindel egentlig er.

Gutt spiller dataspill

Som forelder har du kanskje fått spørsmål om penger til å kjøpe skins i spill som Fortnite og Counter-Strike? Disse digitale gjenstandene har blitt en stor del av gaming-kulturen, spesielt blant yngre spillere.

Ofte stilte spørsmål om skins

Det er viktig for foreldre å forstå hvordan disse fungerer, hvordan denne økonomien stadig utvikler seg og hvilke risikoer som finnes, som svindel.

Skins er kort fortalt visuelle modifikasjoner som gjør at gjenstander og våpen i spillet ser annerledes ut. Disse endringene er stort sett kosmetiske – de gjør spillfiguren eller våpenet annerledes å se på, men påvirker vanligvis ikke spillopplevelsen i seg selv.

Les også: Andrè (26) ble utsatt for skins-svindel

Slik fungerer skins-økonomien

Ettersom det i spill som Counter-Strike er mulig å kjøpe eller bytte skins av hverandre, har disse digitale gjenstandene fått en reell økonomisk verdi. Sjeldne skins kan være verdt titusenvis av kroner.

Det finnes egne markedsplasser der spillere kan kjøpe, selge eller bytte med hverandre. Verdien kan svinge kraftig ut ifra tilgang og etterspørsel på ulike skins, nesten som aksjekurser på børsen.

Spillere kan også bruke penger på å kjøpe «loot boxes» eller andre virtuelle pakker som inneholder skins. Fordi det er tilfeldig hvilke gjenstander som dukker opp, kan denne praksisen føles risikofylt, nesten som å spille på et lotteri.

De siste årene har det også dukket opp nettsider som i realiteten er nettkasinoer der du kan veksle inn skins og bruke disse som betaling i nettbaserte pengespill.

Hva er skins-svindel?

Typisk skjer svindel ved at spillere blir lurt til å gi fra seg sine digitale gjenstander i bytte for noe de aldri får, eller ved at kontoene deres blir hacket. Falske nettsider, bots og phishing-forsøk er vanlige taktikker som blir brukt for å stjele skins, og dermed også ekte penger.

Svindlere kan blant annet bruke falske markedsplasser eller nettsider som ser legitime ut, for å stjele informasjon eller få tilgang til spillerens skins. Noen svindlere bruker også tid på å vinne spillerens tillit gjennom vennskap, som de deretter utnytter ved å lure til seg deres digitale verdier.

En annen vanlig svindel er å sende deg en lenke for å stemme på spillvenner i det som ser ut som en konkurranse, men som i realiteten er en falsk nettside som gir svindlerne innloggingsinformasjonen de trenger for å kapre spillerens konto.  

Sikkerhetsekspert Daniel Christensen i Telenor står utendørs og snakker om skins
Lukrativt: Stjålne skins kan brukes til å finansiere gambling, men også kriminelle aktiviteter, forteller sikkerhetsekspert Daniel Christensen i Telenor

Hva skjer med skinsene?

Når en spiller blir svindlet og mister skins, fortsetter de å eksistere i den virtuelle verden. Det betyr at skins som blir overført til en svindler selges videre til andre spillere, som ikke vet at de betaler for tyvegods. På denne måten tjener svindlerne penger.

– Stjålne skins kan brukes til å finansiere gambling, men også kriminelle aktiviteter som hvitvasking av penger og andre ulovlige formål, forklarer sikkerhetsekspert Daniel Christensen i Telenor.

I denne artikkelen forteller han hva Telenor gjør for å beskytte sine kunder mot slike svindelsider.

I de fleste spill er disse transaksjonene irreversible, og det er svært sjelden at spillets utviklere gjør det mulig å gjenopprette tapte gjenstander. Det er fordi skinsene fortsatt eksisterer, og ved å lage nye vil dette redusere verdien på øvrige skins i markedet.

Ofte stilte spørsmål om skins

  • Barnet mitt sier at det må kjøpes i dag, ellers blir det borte – stemmer dette?

    Ja og nei. Noen skins kan være tilgjengelige for kjøp i begrensede perioder eller finnes i et begrenset antall. Skins er imidlertid ikke nødvendig for å komme seg videre i spillet. Ofte brukes dette som et salgsargument for å få spilleren til å ta kjappe beslutninger om kjøp, i frykt for å gå glipp av noe.

  • Barnet mitt sier at dyrere skins er mer verdt. Er det sant, og hvorfor?

    Ja, dyrere skins har ofte en høyere verdi, men det handler ikke nødvendigvis om at de gir bedre ytelse i spillet. Gjenstandene får verdi basert på sjeldenhet, popularitet og noen ganger utseendet. Noen skins er laget for spesielle anledninger, og disse kan være svært ettertraktede, noe som presser opp prisen.

  • Hvor vanlig er det å bruke penger på skins?

    Det er blitt veldig vanlig. Svært ofte er selve spillet gratis, men ekstra innhold som skins koster penger. Dette har gjort skins til en viktig del av spillopplevelsen for mange gamere. Noen bruker betydelige summer på å skaffe seg ettertraktede skins, så det er viktig for foreldre å ha kontroll over hvor mye penger som brukes på dette.