Fem ting du bør vite om mobilviruset Flubot

Slik unngår du å miste kontrollen over mobilen din.

Eksempel på Flubot-SMS

Du har kanskje hørt mye om mobilviruset Flubot i det siste? Grunnen er enkel – dette er et stort angrep som kommer og går i bølger, og som er effektivt nok til at vi ikke øyner noen ende på det med det første.

Her er fem ting du bør vite om mobilviruset Flubot.

1. Hva er Flubot?

Flubot er et mobilvirus som til nå hovedsaklig har rammet Android-brukere.

Viruset gir angriperne samme kontroll over mobiltelefonen som du selv har, og kan være vanskelig å oppdage eller bli kvitt når det først er installert.

Det er fortsatt uklart hvem som står bak Flubot. Det som imidlertid er helt sikkert, er at de har høy teknisk kompetanse: Viruset de har utviklet har et stort skadepotensial, og videreutvikles stadig til å ramme nye mål. 

2. Hvordan angriper Flubot?

Flubot spres via en SMS med lenke til nedlasting av en app – det som i realiteten er viruset er forkledd som en app du blir bedt om å laste ned.

Meldingsteksten kan for eksempel være «er dette deg i denne videoen?», en beskjed om en postpakke eller en ny melding på telefonsvareren. Appen du blir bedt om å laste ned, er også kamuflert i tråd med dette, for eksempel et program for pakkesporing eller avspilling av en video eller talemelding.

En av grunnene til at Flubot er så effektiv er at den stadig endrer innfallsvinkel, så det vil dukke opp meldinger med helt annet innhold etter hvert.

Poenget med meldingene vil antagelig forbli det samme:

Du må trykke en lenke og laste ned det du trenger for å komme videre, og denne lenken vil lede til det kamuflerte viruset.

Vil du sjekke hvem som har sendt deg en melding? Last ned Se Hvem
Eksempel på Flubot-SMS
LOKKER MED TALEMELDING:Her er et eksempel på en Flubot-SMS. Her lokkes det med at du har fått en talemelding, som du må trykke på den vedlagte lenken for å høre på.
En falsk Flubot-side
FALSK APP:Om du følger lenken i en Flubot-SMS, vil du tas til en relatert landingsside. Denne gir seg gjerne ut for å være fra et kjent firma, eller lener seg på en etablert app. Men siden er falsk, og appen du laster ned er i realiteten Flubot-viruset.

3. Hva kan Flubot gjøre?

Fordi du ved installering også gir Flubot utstrakt tilgang til mobilen, har viruset et veldig stort skadepotensial.

Alt av innloggingsinformasjon, bank- og betalingsinformasjon og sensitive personlige opplysninger på mobilen vil i teorien være eksponert for angriperne bak viruset. Det kan også lagre tastetrykk og fange opp engangspassord som sendes til mobilen.

Med andre ord legger Flubot til rette både for identitetstyveri, men også potensiell tømming av bankkontoer og kryptolommebøker.

Om Flubot infiserer jobbmobilen er det også egnet til å gi angriperne tilgang til bedriftens interne nettverk, noe som kan gjøre stor skade.

På toppen av dette kan Flubot også sende ut et stort antall SMS-er i løpet av kort tid for å spre seg til andre telefoner. Det finnes eksempler på at én infisert mobil alene har sendt SMS med viruset til 8000 nye mottakere.

Tidlig i desember 2021 stanset Telenor hele 3,3 millioner slike meldinger bare i løpet av ett døgn.

Med Sikkerhetspakken SAFE er du forsikret mot mange typer angrep – også fra Flubot
Flubot kamuflert som Flash
GIS STORE TILGANGER:Om du installerer Flubot, i dette tilfellet kamuflert som en Flash-app, vil du samtidig gi de kriminelle bak viruset full tilgang på mobilen din.

4. Hvordan beskytter man seg mot Flubot?

Svindelforsøk er ofte basert på å snakke til følelsene dine for å få deg til handle raskt, uten å tenke skikkelig gjennom hva du gjør.

Som med mange andre former for svindel, er grunnregelen derfor alltid den samme:

Stopp og tenk.

Det viktigste du kan gjøre er å ikke ukritisk trykke på eller laste ned noe via lenker du får tilsendt fra fremmede telefonnummer.

Er du usikker på om en melding er reell eller svindel, bør du stoppe helt opp. Ring deretter kundeservice for å høre om dette stemmer, eller skriv inn adressen til nettstedet for bedriften eller tjenesten for egen hånd. Er henvendelsen ekte, vil du finne samme informasjon der.

Nettvern gjør at du surfer tryggere – og er inkludert i alle Telenors mobilabonnementer
Falsk sikkerhetsmelding om Flubot
META-FLUBOT:Det er også blitt observert tilfeller der Flubot spres via det som tilsynelatende er en sikkerhetsoppdatering som er ment å bekjempe Flubot ... men som i stedet er viruset i forkledning.
Flubot-SMS-ene kommer i mange former
ENDRER SEG:Flubot-SMS-ene kommer i mange former, og vil hele tiden endre seg etter hva svindlerne ser fungerer.

5. Jeg har fått Flubot – hva gjør jeg?

Telenor vil i de fleste tilfeller avdekke at en kunde har Flubot på mobilen før kunden selv merker det, på grunn av det høye volumet av Flubot-meldinger som sendes ut. Da vil Telenor ta grep for å hindre videre spredning, samtidig som kunden varsles og får hjelp med å bli kvitt viruset.

Dette gjelder likevel ikke alle som er infisert med Flubot, siden virusets adferd vil variere. Om du vet eller mistenker at du har Flubot, er det mulig å fjerne viruset i telefonens sikkerhetsmodus.

Vi anbefaler likevel først og fremst at du sperrer betalingskort og kontakter Telenors kundeservice på telefon 09000 for videre assistanse.