Test: Galaxy Z Flip6 er en mobil det er lett å bli glad i
Samsungs nyeste Flip er blitt en mer kompromissløs toppmobil – med bedre kamera, større batteri og en mer lyssterk skjerm.
Altså, for en flott liten dings dette er. Designmessig er det bare noen små endringer i detaljer og finish sammenlignet med fjorårets versjon, men det må kalles perfeksjonering. For dette må være en av de aller peneste mobilene der ute.
Selv når vi bruker den åpen – altså som en «vanlig» mobil – får vi kommentarer, helt uoppfordret, på at denne ser bra ut. Og det er før vi gjør det som fortsatt er et bra partytriks: bretter den sammen. Det skaper fortsatt noen hakeslepp, selv om flip-telefoner nå har vært på markedet en stund.
Det vil si, hvis du har levd noen år, husker du de originale flip-mobilene som var populære for 20-25 år siden. Innen nå er det tydelig at deres moderne comeback verken er et blaff eller en gimmick.
Etter et par ukers testing av Samsung Galaxy Z Flip6, opplever vi at den ekstra skjermen og det brettbare designet lar oss bruke mobilen på måter som virkelig er nyttige og verdifulle. Og som en ekstra bonus ser den bedre ut enn det meste annet på markedet.
Flip-faktoren
At en Flip ikke er som andre telefoner, merkes på små og store måter i hverdagen. Den ser for eksempel smashing ut på kontorpulten eller nattbordet, der den fungerer som en stilig, liten digitalklokke. Den gir fra seg en annen følelse enn andre mobiler – den har en annen «energi».
Av mer praktiske bruksområder er det først og fremst to ting vi setter pris på med flip-designet:
Det første er at brettbarheten og den ekstra skjermen gir deg flere måter å bruke kameraet på – for eksempel til selfies, gruppebilder, og ikke minst videosamtaler. Mer om det snart.
Det andre er hvordan du kan bruke frontskjermen for å få tilgang på det viktigste du trenger på farten – som varsler, viktige funksjoner og fliser (widgets). Det gjør det enklere å kutte ned på skjermtiden og doomscrollingen.
Vi bruker for eksempel den lille skjermen til å styre avspilling av medier, sette alarmen for neste morgen, sjekke været og ringe til favorittkontakter. Egne widgets gir også kjapp tilgang på apper som Spotify, lydopptaker, kalkulator og kalender når mobilen er klappet igjen.
Det er kanskje hakket mer snevert, men vi har også satt pris på å bruke SmartThings-widgeten til å kjapt kunne skru av den smarte lyspæra i stua som gir gjenskinn i tv-en. Dette er små ting, men det monner.
I utgangspunktet er ikke frontskjermen ment for bruk med «vanlige» apper. I innstillingene kan du likevel velge at enkelte apper, blant annet meldinger og Google Maps, kan brukes i fullversjon med lukket mobil (du finner dette under Avanserte funksjoner og «Labs»).
Men det er varsler og widgets den lille skjermen er ment for, og det er også sånn vi opplever at det er mest praktisk å bruke den.
Lynkjapp og lyssterk
Flip-teknologien er også blitt moden nok til at det ikke lenger er nødvendig med mange kompromisser i ytelse eller funksjonalitet, sammenlignet med andre toppmobiler.
I bruk er Flip6 kjapp og responsiv. På innsiden er det en ny Snapdragon 8 Gen 3-prosessor og 12 GB RAM, som gjør sitt for at denne bør være mer enn kraftig nok for de fleste – også til mobilspill.
Hovedskjermen er spesielt slående. Den er tydelig mer lyssterk enn før (opp til 2600 nits). Å scrolle på den oppleves silkemykt og behagelig, og vi merker aldri noen lugging eller friksjon. Som med andre toppmobiler de siste årene har skjermen en oppdateringsfrekvens på 120 Hz.
Skjermen er for øvrig større enn man kanskje skulle tro – nærmere bestemt 6,7 tommer, altså nesten på størrelse med for eksempel Galaxy S24 Ultra. Lengden er tilsvarende som denne, men Flip6 er litt smalere og slankere.
Her får du uansett mye skjermareal, samtidig som mobilen enkelt får plass i lomma når du bretter den sammen. Bretten på midten er blitt veldig diskret, og synes først og fremst når skjermen er av, eller om lyset treffer den i en bestemt vinkel. Vi tenker ikke så mye over den i det daglige.
Kameraet og batteriet er blant tingene som er oppgradert i år, så heller ikke her er det lenger betydelig avstand til andre toppmodeller.
Flip6 har et nytt hovedkamera med 50 megapiksler, og et større batteri på 4000 mAh, som holder fint gjennom dagen.
Tillitsvekkende byggekvalitet
De utvendige målene (og mesteparten av designet) i Flip6 er så å si identisk med fjorårets Flip 5. Men Samsung har klart å skrelle av bittelitt av tykkelsen – så Flip6 akkurat kommer på «riktig» side av halvannen centimeter når den er sammenbrettet. 14,9 millimeter, for å være presis.
I materialer og byggekvalitet er det også noen oppgraderinger. Vann- og støvbeskyttelsen er nå ratet til IP48, som betyr at mobilen er støvtett for partikler ned til og med 1 millimeter, i tillegg til at den i praksis er vanntett (ned til 1,5 meter i inntil 30 minutter).
På utsiden er det fortsatt brukt slitesterkt Gorilla Glass Victus 2. Og aluminium-rammen og hengelsen skal være ytterligere forsterket for å bedre tåle trykk og fall. Ikke at vi tør å teste akkurat det siste – men mobilen fremstår solid og eksklusiv, med (for å bruke markedsføringsspråk) «premium» byggekvalitet.
Bedre kamera – med unike muligheter
Kameraet har altså fått et spesielt stort løft denne gangen. Hovedkameraet består nå av en vidvinkel med 50MP (opp fra 12 MP i Flip 5) og en ultravidvinkel med 12MP. Det tar veldig fine bilder.
Det mest unike med kameraet er fortsatt at designet (bokstavelig talt) åpner for så mange nye bruksmuligheter – med lukket eller halvåpen mobil. Delvis sammenbrettet fungerer mobilen både som stativ og monitor. Og nå får du dette med vesentlig bedre bildekvalitet.
Det at en kan sette mobilen halvåpen i ulike vinkler, opplever vi fremfor alt som en game-changer for videosamtaler. Sett den fra deg hvor du vil, og pek den dit du ønsker. Da er det mye enklere å skape opplevelsen av at de i den andre enden av samtalen er med i rommet og deltar i det som skjer.
Det samme gjelder for selfies, gruppebilder og videoer du er med i selv.
Siden mobilen kan brettes 180 grader, har du full kontroll på vinkelen – og du ser hele tiden deg selv på den lille skjermen. Det finnes også flere måter å fjernstyre kameraet på (med håndbevegelser, fra en smartklokke, med mer), så du slipper å gå bort og trykke.
Mye gøy med kunstig intelligens
Flip6 er, som mange andre nye telefoner, proppfull av funksjoner drevet av kunstig intelligens, fra Google/Android og Samsungs egen Galaxy AI.
Du møter dette blant annet i forbindelse med kameraet og bilderedigering. Du kan for eksempel enkelt flytte, endre eller fjerne personer og objekter fra bildene dine. Eller du kan tegne inn egne skisser for å generere nye objekter som blir en del av bildet. (NB: Bilder du redigerer med Galaxy AI får et lite vannmerke som viser at de er generert med kunstig intelligens).
Hvis du trykker og holder på noe i bildet – som en person eller kjæledyr – vil det automatisk klippes ut sånn at du kan dele det som et eget bilde, eller gjøre det til et klistremerke. Det fungerer bra. Noe annet som er moro å leke seg med, er at du kan lage tegninger og transformere dem til «kunstverk» i ulike stiler.
Utenom bilder og tegninger, er KI-funksjonene i stor grad rettet mot produktivitet. Den kanskje mest praktiske av dem er at du når som helst kan søke opp det som finnes på skjermen din. For å aktivere dette holder du inne hjem-knappen nederst på skjermen. Så kan du tegne en ring med fingeren rundt det du vil søke opp, enten det er tekst eller bilder. Det er ganske stilig.
Disse tingene er ikke spesielt for Flip6. Noe som derimot er mer unikt – om enn ikke noe du vil bruke like ofte – er hvordan designet utnyttes i oversettelses-funksjonen i Galaxy AI. Du kan få direkte-oversatt en samtale mellom to ulike språk, og siden Flip6 har en skjerm på begge sider, kan du holde mobilen mellom dere – slik at du og den du snakker med får se oversettelsen som tekst på hver deres skjerm.
Men: I likhet med en del andre Galaxy AI-funksjoner – som sanntidsoversettelse av telefonsamtaler, transkribering og oppsummeringer av lydopptak, og smarte forslag til meldingssvar – ser dette riktignok foreløpig ikke ut til å fungere på norsk. Dette satser vi på at kommer i en programvareoppdatering.
Galaxy AI behandler forresten i utgangspunktet data i nettskyen, men du kan velge at alt skal skje lokalt på enheten, for å begrense innsamling og behandling av dataene dine. Det vil imidlertid legge noen begrensninger på funksjonaliteten.
Klapp igjen
Vi nevnte at det først og fremst er to ting vi setter pris på med flip-designet: Hvordan det lar oss bruke kameraet, og alt som kan gjøres med lukket mobil.
Det er også en tredje ting vi setter pris på: At du kan ta imot en samtale ved å åpne mobilen – og legge på igjen ved å klappe den sammen. Det føles veldig tilfredsstillende.
(At du kan ta/legge på telefonen på denne måten må aktiveres i innstillingene. Det samme gjelder for øvrig at klokken alltid vises på frontskjermen, som vi nevnte tidligere.)
Til syvende og sist er det disse tingene – designet, de unike bruksområdene og «flip-faktoren» – som avgjør om dette er en mobil for deg. Vi opplever i alle fall at Flip6 er veldig lett å bli glad i.