På jakt etter en ny Galaxy? Se hele vårt Samsung-utvalg her
En imponerende mobilopplevelse
Samsungs nye toppmobil kommer i tre versjoner: Galaxy S20 Ultra, Galaxy S20+ og Galaxy S20. Vi tester Ultra-versjonen, som først og fremst skiller seg fra de andre med et ekstra imponerende kamera. Vi snakker oppløsning på opptil 108 megapiksler, og 100 ganger zoom.
Det er mildt sagt større tall enn vi er vant med å se i et mobilkamera, og det er ikke bare bra på papiret – dette kameraet imponerer virkelig! Mer om det om litt.
Kameraet er nemlig ikke det eneste som ga oss noen oppriktige «wow»-øyeblikk med den nye Samsung-telefonen.
Ikke minst har mobilen gitt oss en ordentlig smak på fremtiden: S20-modellene er nemlig klare for 5G. Og samme helg som vi testet mobilen i Trondheim, ble 5G-nettet skrudd på i byen. Velkommen til en verden der man kan laste ned en Hollywood-film i beste oppløsning på Netflix … på under ti sekunder!
Velkommen til fremtiden
Telenors 5G-nett kommer nå til å rulles ut over landet, og for å bruke det må du ha en mobil som støtter det. Samsung Galaxy S20, S20+ og S20 Ultra er alle klare for 5G, som noen av de aller første mobilene på markedet.
På Gamle Bybro i Trondheim kjører vi en speedtest på mobilnettet. Mobilen vår er koblet til det nylig aktiverte 5G-nettet i byen, og … hallo, det går unna.
Nedlastingshastigheten vi oppnår er oppe i 1060 Mbit/s. Det er så fort at Netflix-filmer som «Mission: Impossible - Fallout», «The Big Short» og til og med den ekstremt lange «The Irishman» lastes ned til mobilen i løpet av få sekunder. Det samme gjør digre apper og spill fra Google Play Store.
Mange av mulighetene som åpnes med 5G vil kreve litt muskler fra telefonens side også, og det har S20 i bøtter og spann. Skal du velge deg en mobil i dag som er klar for utviklingen for flere år fremover, er med andre ord en av Galaxy S20-modellene ikke et dårlig valg.
Tre versjoner
Galaxy S20, S20+ og S20 Ultra er toppmobiler som skal være «best i alt». De har maskinvare som kan matche en laptop, en fantastisk skjerm, og all funksjonalitet du kan tenke deg. Det som kanskje er enklest å skille seg ut på kontra andre mobiler, er imidlertid kameraet.
Forskjellene mellom de ulike modellene ligger, foruten Ultra-versjonens kamera, først og fremst i størrelsen på skjermen og batteriet. Standardversjonens skjerm måler 6,2 tommer, S20+ er en del større med 6,7 tommer, og S20 Ultra-skjermen måler hele 6,9 tommer. Større skjermer gir plass til (og krever) større batterier, og modellene rommer batterier på henholdsvis 4000, 4500 og 5000 mAh.
Du skulle tro at S20+ og S20 Ultra er på størrelse med små nettbrett, men siden det ikke er noen kanter å snakke om, er dette fortsatt mobiler som passer i en (riktignok litt stor) bukselomme.
Grensesprengende kamera
Vi har nevnt den vanvittige zoomen og oppløsningen på kameraet i Galaxy S20 Ultra. Det viktigste i et mobilkamera er likevel ikke at de kan zoome mest mulig eller ha flest mulig piksler – men at det tar fine bilder i alle situasjoner. Og S20-kameraet briljerer her, ikke bare Ultraen, men alle modellene. Vi tar bilder både ute, inne, i sol og i drittvær – og i alle situasjoner gir mobilen et knallgodt og balansert resultat. Lyset er naturlig, fargene sterke og klare, kontrasten behagelig.
Mens kameraet er større og råere i Ultra-en enn de andre modellene, deler mobilene samme, grunnleggende kamera-DNA. Alle kameraene har flere separate linser som kombineres og brukes sammen. De bruker avansert programvare og kunstig intelligens for å la deg ta bilder i uovertruffen detalj, uansett lysforhold – også fra avstand.
Dette i kombinasjon med at bildesensorene er Samsungs mest lyssensitive noensinne, gjør at man blant annet her får eksepsjonelt gode nattfoto. Skru på nattmodus og ta et bilde med lang lukkertid, så kan du få klare og fargerike bilder som langt overgår det du kan se med det blotte øye.
Begge disse bildene er tatt med Galaxy S20 Ultra i et mørkt rom, uten og med nattmodus (nei, vi har ikke slått på lyset):
I rommet var det enda mørkere enn det ser ut som på det første bildet. Men i det andre bildet ser det nærmest ut som det kommer dagslys inn av vinduet (lysskjæret kommer fra et gatelys i nærheten), og fargene er korrekt gjengitt. Det er ganske vilt!
Tidenes zoom
Vi må snakke om noen tall: Galaxy S20 og S20+ skilter med veldig respektable 30 ganger zoom og oppløsning på opptil 64 megapiksler. Ultra-modellen, til sammenligning, har altså hele 100 ganger zoom (som er en rekord i en mobil, så vidt vi vet) og opptil 108 megapiksler oppløsning.
Det er vanskelig å demonstrere bildeoppløsningen i en artikkel som dette, uten å vise fullversjonen. Men for å demonstrere det, her er en detalj fra kirken – på godt og vel 50 meters avstand – i standard oppløsning (12 megapiksler) og i 108 megapiksler.
Ultra-modellen er synlig større enn de andre versjonene, og ikke bare fordi det er en større skjerm. Kameraet stikker også i større grad – et par-tre millimeter – ut fra baksiden på mobilen. Det gir blant annet plass til en større «zoom-linse», eller et teleobjektiv, om du vil. Zoomen er samtidig mulig nettopp på grunn av den store oppløsningen.
De første ti forstørrelsene er en såkalt «hybrid optisk zoom», som baserer seg primært på de fysiske linsene og deres ulike brennvidder (S20 og S20 har også hybrid optisk zoom, men tre ganger i stedet for ti). Etter dette er det digital zoom, som benytter kunstig intelligens og sensorens store oppløsning til å ta deg mye nærmere motivet. Ved 100 ganger zoom har du ikke den samme bildekvaliteten som innenfor spekteret med optisk zoom, men det er like fullt svært imponerende.
Her er en bildeserie tatt foran Nidarosdomen, fra vinvinkel (0,5x) og helt inn til full zoom (100x):
Du kan også filme i svært høy oppløsning, opp til 8K. Det høres råflott ut, men selv om bildet som regel vil nedskaleres når det vises, betyr det at du fanger opp mer detalj. Du kan også hente ut stillbilder fra filmen som både er skarpe og høyoppløste. Igjen får du mye hjelp fra kunstig intelligens i videoopptakene: «Super steady»-teknologien gjør at bildet blir stabilt og stødig selv om du har filmet håndholdt og i bevegelse.
Å bla og navigere er en fryd
Foruten størrelsen er det den samme skjermen på alle mobilene. Det er ikke bare en av de klart flotteste mobilskjermene vi har sett, både når det gjelder designet, samt bildekvaliteten, kontrasten og fargene. Når vi skrur på 120 hertz skjermoppdatering (det er slått av som standard), får vi også den «smootheste» skrollingen vi noensinne har opplevd.
Dette betyr at skjermbildet oppdateres 120 ganger i sekundet. De fleste mobilskjermer har en oppdateringsfrekvens på 60 hertz, så dette er altså en dobling. Det kan høres trivielt ut, men å skrolle er tross alt det man gjør kanskje aller mest av på mobilen. Det spiser nok litt batteri, og man må redusere oppløsningen noe (det er likevel fortsatt mer enn full HD), men det er det verdt.
Dette er en skjerm du har lyst til å bruke. Film er best på kino, men sitter du på et tog eller fly og vil kose deg med film, tv eller spill, er dette virkelig ikke et dårlig alternativ. Fargene, kontrasten, lysstyrken, og bare størrelsen i seg selv gjør skjermen behagelig å se eller spille på – for ikke å si å surfe og arbeide. Man kan enkelt dele skjermen i flere vinduer, og for eksempel bruke nettleseren samtidig som du ser på YouTube eller NRK i et eget vindu.
Modeller for enhver smak
Galaxy S20, S20+ og S20 Ultra kommer alle med 5G-støtte, og stort sett den samme «innmaten». Det er fort gjort å trekke frem Ultra-versjonen, men alle disse er ekstremt kraftige mobiler, med noen av markedets desidert beste kameraer.
Av kosmetiske forskjeller har vi allerede nevnt størrelsen. Standardutgaven kommer i fargene grå, blå og rosa (Samsung kaller det cosmic gray, cloud blue og cloud pink), mens S20+ og S20 Ultra kommer i fargene grå og svart (cosmic gray og cosmic black).