Slik tar du mobilbilder som en proff

Med enkle triks kan du få like gode bilder med mobiltelefonen som med et speilreflekskamera. Her er 9 råd som hjelper deg å ta bedre bilder med kameraet du alltid har med deg.

Ta gode bilder med mobilen

Mobilbilder følger de samme naturlovene som andre bilder. Og nå som mobilkameraene er blitt så gode, er det ingen grunn til at du ikke skal kunne ta like flotte bilder med mobilen din som med et dyrt speilreflekskamera. Det er som de sier: Det beste kameraet er det du har med deg.

Hvordan ta gode bilder med mobilen?

Selv om mobilens kunstige intelligens hjelper deg å optimalisere bildene og HDR-funksjonen henter inn den utbrente himmelen, er det noen ting du selv kan gjøre for å løfte bildene dine noen (eller mange) hakk. Her er 9 tips til bedre mobilbilder:

Alle eksempelbildene under er tatt og redigert med en mobiltelefon.

1. Det gyldne snitt

Universet forholder seg på mystisk vis til Fibonacci-tallene 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21 etc, der hvert tall er summen av de to foregående. I naturen dukker former som korrelerer med forholdene mellom tallene opp på de merkeligste steder: I kronblader, sneglehus, kongler, DNA-strenger, ananas, tornadoer, spiralgalakser og menneskekroppen.

Vi mennesker ser ut til å være disponert til å like former som forholder seg til Fibonacci-tallene og det gyldne snitt har vært flittig brukt av kunstnere til å lage harmoniske bilder opp gjennom historien.

Derfor er det lurt å skru på rutenettet i fotoappen på mobilen – og plassere objekter der strekene møtes. Rutenettet følger Fibonacci-sekvensen, og du vil du fort merke at komposisjonene dine blir bedre.

Ta gode bilder: Fibonacci og det gyldne snitt
Ta gode bilder: Fibonacci og det gyldne snitt
Ta gode bilder: Fibonacci og det gyldne snitt

2. Følg leseretningen

I billedkunst snakker man om positive og negative linjer. I Norge leser vi fra venstre til høyre og en linje som stiger med leseretningen i for eksempel en horisont, vil derfor oppfattes mer positiv enn en synkende linje. Vil du forsterke et trist motiv kan det være effektivt å finne en negativ linje.

Det at vi leser fra venstre til høyre betyr også at vi oppfatter en person som beveger seg mot høyre som på vei ut, mens en som beveger som mot venstre er på vei hjem. Lek med kommunikasjonen i mobilbildene dine og forsøk å ha både det gyldne snitt og leseretningen i bakhodet.

Leseretning og positive linjer
Leseretning og positive linjer
Leseretning og positive linjer

3. Det avgjørende øyeblikk

Mange mobiltelefoner kan kontinuerlig ta bilder om du holder inne utløserknappen (burst mode på engelsk). Det gjør det enklere å fange det avgjørende øyeblikket, enten det handler om å fange en snowboarder som tar et heftig triks, eller om fisken akkurat er på vei over rekka.

Det avgjørende øyeblikket
Det avgjørende øyeblikket

4. Overgangslys

Undersøk når solen står opp og går ned. Tiden rundt soloppgang og solnedgang kalles den blå time. Da står solen lavt og lyset får en kvalitet som gjør seg godt på bilder. Prøv å ta bilder enten tidlig om morgenen eller rett før solen går ned, og legg merke til hvordan lyset kan løfte mobilbildene dine.

Overgangslys
Overgangslys
Overgangslys
Overgangslys

5. Bruk alle kameraene – og beina

Har telefonen flere objektiver? Nye telefoner kommer ofte med ultra vidvinkel, standard vidvinkel og teleobjektiv. Som oftest er standard vidvinkel-objektivet det beste. Men bruk alle objektivene du har til rådighet i stedet for å zoome digitalt.

Har du mulighet kan det være bedre å flytte seg enn å bytte optikk for å komme nærmere. Bilder tatt med vidvinkel kan få et morsomt fordreid preg, mens mobilbilder tatt med tele gir naturlige proporsjoner. Derfor tas ofte portretter med tele. Prøv deg frem!

Bruk alle objektivene
Bruk alle objektivene

6. Vær forsiktig med blitsen

Man hører at man ikke bør bruke blits. At det blir stygt og ulekkert. Men kunstig lys er ikke noe problem i seg selv og fotografer bruker blits hele tiden.

Problemet med blitsen i mobiltelefonen er at den sitter så nærme objektivet. Det gjør at skyggene blir minimale og at mobilbildene ser kunstige ut, og slik blits blir ofte brukt ironisk. Man kan med hensikt ta stygge bilder av vond mat om man skrur på blits. Men bruker man den riktig kan portretter tatt med mobilblits få et stilig og konfronterende preg.

Vil du derimot ta harmoniske mobilbilder er det en idé å styre unna – og heller bruke andre lyskilder om nødvendig (du kan for eksempel leke deg med en liten lommelykt for et fint sidelys).

Bruk alle objektivene

7. Nattmodus

Nattmodus i nye mobiler kan gjøre mørke gater til stemningsfulle filmlignende scener. Ikke alle telefoner er like gode på nattbilder og det er viktig å holde telefonen så rolig som mulig. Len deg gjerne på et rekkverk, en benk, eller teip telefonen til en stolpe for et godt resultat.

Lek deg med nattmodusen

8. Blandingslys

Unngå å blande lys av forskjellig kvalitet. Tar du bilde inne vil lys som kommer fra vinduene bli blått, mens lyset innenfra blir gult. Skru derfor av lampene inne og bruk kun dagslys. Da får du renere fargetoner. Alternativt kan du dekke til vinduet og sørge for å ha lyspærer med samme fargetemperatur, eller skru av alle pærene bortsett fra én. Philips Hue er et eksempel på lyspærer som enkelt kan justeres slik at det kunstige lyset matcher vinduslys sånn at du kan bruke begge deler.

Apropos vinduer: Du vil fort se at det ikke er noe god idé å ta bilde av folk som har ryggen mot et vindu. Da blir ansiktet fort mørkt. Snu dere rundt, og bruk det naturlige lyset mot det du vil fremheve.

Er du derimot ute og fotograferer i motlys? Da kan det være lurt å bruke mobilens proffmodus og styre eksponeringen manuelt, for potensielt fine resultater.

Bruk en type lyskilde

9. Vær obs på app-kameraer

Synes du bildene blir dårligere når du tar de i Instagram enn i telefonens kamera-app? Det er det en grunn til. Apper du laster ned er ikke skreddersydd for telefonen og lar deg hverken bruke HDR, nattmodus eller flere objektiver. Fotografér heller med telefonens kamera-app og importer mobilbildene til din favorittapp.

Prøv ut disse ni triksene og kombiner gjerne. Foto er gøy og selv om kameraene i de nyeste mobilene er blitt svært gode, du ikke ha et dyrt kamera for å få gode bilder. Når øyeblikket inntrer er det større sjanse for at mobilen ligger i lommen enn at et profesjonelt kamera henger rundt halsen. Derfor sier man at det beste kameraet er det du har med deg.

Lyst på en ny kameramobil?

Les mer