Denne mobilen er ikke lenger i vårt sortiment. På jakt etter en ny iPhone? Se hele utvalget her
Det har vært en spennende høst for iPhone-entusiaster, da Apple har gitt oss ikke én, ikke to, men hele tre nye mobiltelefoner.
Vi har allerede latt oss imponere av fantastiske iPhone XS og XS Max, og nå er det tid for å gi «minstemann» en snurr.
Selv om iPhone XR er den billigste av de tre nyeste X-modellene er det på ingen måte en dårlig mobiltelefon. Snarere tvert imot.
Hva er egentlig forskjellen?
iPhone XR er et par tusenlapper billigere enn de to andre mobilene som ble lansert i høst. Den har to vesentlige forskjeller som skiller den fra XS-modellene: skjermen og hovedkameraet.
I stedet for et «Super Retina» OLED-panel, har XR det som Apple selv omtaler som den mest avanserte og mest fargekorrekte LCD-skjermen på markedet. På baksiden har mobilen bare ett kamera, noe som kan virke litt fattig i lys av det knallharde kamerakappløpet mellom mobilprodusentene.
Vi kommer tilbake til både skjerm og kamera, men bare så det er sagt: disse «nedgraderingene» kommer ikke i veien for det som er en utrolig god mobiltelefon.
Samme lynraske prosessor
Inne i iPhone XR sitter nemlig den samme 7-nanometers chippen som vi først fikk prøvd ut med XS og XS Max. A12 Bionic, som den heter, var den første av sitt slag som var tilgjengelig for forbrukeren, selv om Huawei var først ute med å lansere sin Kirin 980 (som forøvrig har fått plass i fantastiske Mate20 Pro).
Det er denne prosessoren som gjør at du såvidt opplever ventetid med XS-mobilene. Derfor er det en sann fryd å se at den gjør samme susen montert i iPhone XR.
Til normalt bruk vil du sannsynligvis ikke oppleve noen forsinkelser, og alt fra kamera til strømming går som et olja lyn.
Er skjermen dårligere?
Sammenlignet med de dyreste iPhone-modellene, er den nok et knepp svakere.
iPhone XR har et såkalt «Liquid Retina Display», som faktisk plasserer seg mellom XS og XS Max når det gjelder størrelse. Panelet er 6,1 tommer og strekker seg helt ut til kantene, kun avbrutt av den mye omtalte «busslommen» på toppen av skjermen.
Det er kanskje først og fremst oppløsningen som gjør at XR-skjermen ikke kan måle seg med OLED-displayet til storebrødrene. Displayet har en oppløsning på 828 x 1792 piksler, noe lavere enn det de beste mobilene på markedet kan skilte med.
Du legger kanskje merke til dette nå du leser tekst, samt at fargene ikke er like sterke og klare som på XS-mobilene.
Men om det ikke har kommet tydelig nok frem: her spikker vi flis. iPhone XR-displayet er fortsatt full på høyde med andre svært gode mobiltelefoner.
Solo-objektiv som gjør en tomannsjobb
Som vi allerede har vært inne på har iPhone XR kun én kameralinse på baksiden. Det er her snakk om den samme 12 MP vidvinkellinsen som på XS-modellene, men telelinsen glimrer med sitt fravær.
Du skulle tro at dette hadde mye å si, men i realiteten fungerer kameraet kjempegodt! Det sørger den sterke bildesensorene og den smarte og raske innmaten for.
I likhet med XS-modellene, støtter også iPhone XR nye Smart HDR. Det betyr at den smarte AI-en gir kameraet hjelp til å ta knallgode bilder – en av de kuleste nyvinningene med høstens Apple-telefoner.
Kameraet tar flere bilder på forskjellige innstillinger og den kunstige intelligensen plukker ut de beste elementene fra hver eksponering. Det endelige resultatet blir da en slags «best of»-samling av flere bilder, noe som kommer spesielt godt med når du tar bilder av ting i bevegelse.
Hva er egentlig forskjellen?
Men det som kanskje er mest overraskende er at Portrett-modus også funker såpass godt. Til tross for at iPhone XR ikke har et ekstra objektiv å støtte seg til, sørger chippen for at kameraet likevel klarer å skille mellom person og bakgrunn.
Dermed kan det ta portrettbilder med uskarp bakgrunn, så fremt motivet er et menneske. Vil du ta bilder av dyr eller lignende med den kule «bokeh»-effekten, må du nok sjekke ut en av iPhone XS-modellene.
Batteriet varer og varer
Ellers er det ikke så altfor mye som skiller iPhone XR fra de dyrere XS og XS Max.
Vi har allerede nevnt A12 Bionic-prosessoren, men chippen gjør at mobilen ikke bare er rask, men også svært strømeffektiv.
Til tross for at iPhone XR har litt mindre arbeidsminne – 3GB RAM mot XS-mobilenes 4GB – opplevde vi få forsinkelser ved vanlig bruk. Og best av alt: batteriet holdt koken i bortimot to dager!
Dette skyldes nok at den største strømslukeren på moderne mobiltelefon, altså skjermen, ikke er fullt så hard på batteribruken som det kraftigere OLED-displayet til XS-ene.
Sånn sett er mobilen et glimrende alternativ hvis du kan leve med lavere skjermoppløsning.
Unikt utseende
En annen forførerisk faktor er det flotte designet. I likhet med de andre X-variantene, er hjemknappen fjernet og iPhone XR benytter seg av den samme deilige sveipingen til navigering.
Kort oppsummert: Sveip opp fra bunnen for å låse opp mobilen og lukke apper; sveip opp og hold for å bytte til andre apper; og sveip til siden på bunnen for å skifte raskt til forrige app.
Der XS-mobilene kommer i to mer tradisjonelle fargevarianter, kan du her velge mellom en hel bukett. Du har selvfølgelig svart og hvit, men også en lys og klar blåfarge, dyp rød, en lysere korallrød eller en sprek gulfarge.
Kort oppsummert: iPhone XR er en glimrende mobiltelefon. Her får du kraft og hurtighet, et godt kamera og en stilren mobil som skiller seg ut fra mengden.
iPhone XR
- 6,1 tommer LCD-skjerm
- Den samme nye og kraftige A12 Bionic-prosessoren som finnes i iPhone XS og XS Max
- 12 MP vidvinkellinse (f/1.8) med Smart HDR og optisk bildestabilisator
- 7 MP TrueDepth-frontkamera (f/2.2), med ny videostabilisering
- Forbedret bokeh-effekt med ny Dybdeskarphet-funksjon
- Glimrende sikkerhet med Face ID
- Støv- og vannbestandig med IP/67
- Hurtiglading og trådløs lading
- 3GB RAM, 64 GB internminne
- Vekt: 193 g
- Dimensjoner: 150,9 x 75,7 x 8,3 mm