Med iPhone 14 Pro sier vi farvel til «busslommen» og får en skjerm som alltid er på
Si også hei til iPhone 14 og storebror iPhone 14 Plus. Se alle iPhone-nyhetene fra Apple!
Tiden har kommet for den 14. iPhone-generasjonen – og med iPhone 14 har Apple gjort noen omrokkeringer i porteføljen.
Ut forsvinner den vesle mini-modellen – og inn kommer i stedet den større iPhone 14 Plus, for alle som ønsker en større skjerm på 6,7 tommer uten å ta steget helt opp til de dyrere Pro-modellene.
Det begynner å bli noen år siden iPhone 14-serien ble lansert av Apple, men det er fortsatt fantastisk gode mobiltelefoner. Er du nysgjerrig på iPhone 14-serien? Ta en titt på God Som Ny-modellene!
God Som Ny: iPhone 14-serien
Se alle brukte mobiler i nettbutikkeniPhone 14 Pro med «dynamisk øy»
For deg som skal ha det beste av det beste, er det imidlertid spesielt én nyhet som er mest iøynefallende på iPhone 14 Pro og 14 Pro Max – og den finner du øverst på skjermen.
Med årets Pro-modeller introduserer nemlig Apple det de selv kaller «Dynamic Island» – et pilleformet område som erstatter den tidligere «busslommen» som har preget skjermtoppen på de siste års iPhone-modeller.
Denne dynamiske øya er en sammensmelting mellom hardware og software: Her finner du nemlig frontkamera og sensorer plassert i et litt mindre område enn før – men dette området kan også utvide seg for å vise nyttig informasjon på mobilen.
Enten du styrer musikk, får et anrop, kobler til AirPods eller følger anvisninger i et kart, kan du få nyttig info fra hendelser eller bakgrunnsaktiviteter i den dynamiske øya. Enkelte hendelser vil også «boble ut» av øya, om de krever litt ekstra plass.
Alltid på-display
iPhone 14 Pro og 14 Pro Max har litt tynnere rammer enn før, men beholder skjermstørrelsene på henholdsvis 6,1 og 6,7 tommer. Disse er også mer lyssterke enn før, med en maks på 2000 nits – dobbelt så mye som hos iPhone 13 Pro, og perfekt i solskinn og for HDR-innhold.
Nytt for Pro-skjermene er også at de alltid kan være påskrudd, slik vi allerede kjenner fra Apple Watch.
Her skrur mobilene ned lysstyrke og oppdateringsfrekvens (til 1 Hz), slik at mobilen kan vise forskjellige oppdateringer uten at du må vekke opp skjermen – og uten at det sluker nevneverdig med batteristrøm.
Les også: Dette er nye AirPods Pro – endelig med touchkontroller ›
Mye kraft – også bak hvert bilde
I motsetning til iPhone 14 og iPhone 14 Plus, som beholder fjorårets A15-chip (riktignok med litt bedre termiske egenskaper), har iPhone 14 Pro og 14 Pro Max fått en helt ny chip: A16 Bionic.
Også i år kan Apple skryte av å ha den raskeste chipen i en smartmobil til nå – 40 prosent kjappere enn nærmeste konkurrent. Dette gir rom for forbedringer på mange områder. Og siden den er 20 prosent mer strømgjerrig enn forgjengeren, kan du få mer kraft uten at det går på bekostning av batteritiden.
En av nyhetene i A16 Bionic-chipen er helt ny prosessordel tilegnet bildene du tar. I kombinasjon med at hovedkameraet har fått et betydelig løft til 48 megapiksler og 65% større bildesensor, vil det bli foretatt vanvittige 4 trillioner operasjoner per bilde du tar – slik at du får best mulig resultat og balanse mellom lys og skygge.
I realiteten vil du likevel få servert bilder på 12 megapiksler – mobilen grupperer nemlig fire og fire piksler sammen for å gjøre motivet så lyssterkt som mulig. Men ønsker du virkelig å dra på med fulle 48 MP under gode lysforhold, kan du gjøre dette i Apples egne ProRaw-modus.
Pro-modellene kan også skilte med en ny hurtigmodus for 2x optisk zoom, en bedre makrofunksjon, samt at den ultravide linsen tar tre ganger så gode bilder i mørke omgivelser målt i forhold til forgjengerne.
Varsler automatisk ved bilkrasj
Ellers har alle de nye iPhone-modellene nå muligheten til å oppdage om bilen du sitter i er involvert i en bilkrasj – en funksjon du forøvrig også finner i nye Apple Watch Series 8 og Apple Watch Ultra.
Her tas et nytt akselerometer og gyroskop i bruk, i kombinasjon med mobilens mikrofon og kunstige intelligens, for å oppdage en ulykke. Mobilen vil da automatisk ringe etter hjelp om du selv ikke er i stand til det (et anrop du enkelt kan kansellere om ulykken ikke er alvorlig).
En annen sikkerhetsfunksjon som raskt kan vise seg å være nyttig, spesielt for friluftsfolk, er muligheten til å sende nødmeldinger via satellitt om du er utenfor allfarvei og dekning.
Det vil også være mulig å dele posisjonen din i Finn Min-appen via satelitt. Foreløpig blir satellitt-støtten bare tilgjengelig i USA og Canada, der den lanseres som en betalt tilleggsfunksjon – men med de to første årene gratis.
Interessant er det også at iPhone 14-modellene i USA vil selges uten støtte for fysisk SIM-kort, og utelukkende ta i bruk eSIM. Dette gjelder ikke her på berget – men er kanskje en forsmak på hva vi har i vente?