Slik sikrer du utstyret mot lyn og torden i sommer
Hele Norges værmelder Eli Kari Gjengedal forklarer hvorfor sommeren er høysesong for lynnedslag – og hvordan du kan forberede deg og det elektriske utstyret best mulig.
I løpet av et normalår har vi over 100 000 lynnedslag i Norge, og sommermånedene juni-august regnes som høysesong. Lynnedslag kan føre til stor skade på elektrisk utstyr, som stikkontakter, PC-er, rutere og annet teknisk utstyr. Hvert år ødelegges utstyr for flere titalls millioner kroner som følge av skader etter tordenvær.
Det er derfor viktig å ta noen forholdsregler om uværet skulle melde seg.
Men hvorfor er vi egentlig mer utsatt for lyn og torden om sommeren?
– Hovedårsaken er at det ofte er nå det er stor forskjell på varm og kald luft. Vi kan oppleve lyn og torden hele året, men forholdene legger rett og slett mer til rette for uvær om sommeren, sier Eli Kari Gjengedal, som er værsjef i TV 2.
Skjer oftest i juli
Kort fortalt gjør det varme været at mye vann fordamper. Denne vanndampen bygges opp til kumulusskyer som til slutt er så fulle av energi at vi ofte får lyn og torden i ettermiddagsbygene.
Aller oftest skjer dette i juli.
– Vi har en kaldfront som krasjer inn i en varmfront. Det skaper mye energi og det gir utslag i at det tordner og lyner, forklarer Eli Kari.
Et lyn er en stor elektrisk utladning mellom sky og jord eller sky og hav, eller mellom sky og sky.
Lynet består av en kort serie elektriske strømpulser. Lynstrømmen løper gjennom luften ved at det dannes en elektrisk ledende kanal som strømmen kan løpe gjennom.
Et typisk lyn varer i ca. et kvart sekund og består av tre til fire hovedutladninger med ca. 0,04 sekunders tidsintervall.
Når det lyner bør en holde seg unna høye objekter. Selv om lynet slår ned ved siden av deg, kan du bli indirekte truffet fordi lynstrømmen ledes langs bakken.
Her lyner det mest
– Det kan lyne og tordne over hele landet, men utifra det vi har sett og erfart er det Østlandet som oftest opplever kraftige tordenskrall, sier Eli Kari.
Det har en sammenheng med at det også er her det oftest er varmere temperaturer sammenlignet med i vest og nord i landet.
– Varmere vær og mer soloppvarming fører til at det fordamper masse fukt, alt fra svetten din og dugg og fukt i jorda til store elver og fjorder. Det er derfor Østlandet har flest kraftige og nesten litt tropiske regnbyger, forklarer Eli Kari.
Les også: Internett og TV er en drømmekombinasjon for hytta - slik får du det
Slik sikrer du deg mot lyn og torden
Bygger det opp til uvær, eller du reiser bort på ferie, gjør du lurt i å ta noen forholdsregler. Start med å trekke ut kontaktene til PC, TV, modem og annet teleutstyr. Du bør også trekke ut koblinger til kabelanlegget, støpsler og nettverks- og antenneledninger.
– Lynet finner alltid korteste vei ned til bakken, og hvis du ikke har lynavleder på huset ditt, finner lynet lett veien inn gjennom ledningsnettet til huset. Da får man en kortslutning og utstyr blir ødelagt, sier Eli Kari.
For å forberede seg på uvær har Eli Kari noen triks, i tillegg til å følge med på værmeldingen.
– Man kan følge med på skyene som bygger seg opp, og se på hvor store de blir. Man kan også se på himmelfargen, jo lysere himmelen er, dess mer stabil luft er det. Og motsatt, jo mørkere himmel dess mer urolig luft er det, som gir større fare for lyn og torden. Da bør du begynne å tenke på å trekke ut kontakter.
– Selv er jeg litt skvetten av meg og syns ikke det er noe hyggelig når det tordner og buldrer voldsomt. Jeg pleier å bruke tommelfingerregelen, der man teller sekunder mellom torden og lyn, sier Eli Kari.
Antall sekunder du teller tilsier antall kilometer unna lynet befinner seg.
– Det er alltid betryggende om jeg rekker å si «Mississippi» ti ganger, som betyr at lynet er hele én mil unna, ler Eli Kari.
Trekk ut alle kontakter til til PC, TV, modem og annet teleutstyr. Vurder også å trekke ut tilkoblinger til kabelanlegg og nettverks- og antenneledninger.
Husk også å gjøre dette på hytta o.l. når du reiser igjen.
· Allier deg med naboer om du er på ferie, slik at de kan sjekke at alt er i orden.
Montér grovvern i sikringsskapet – gjøres av autorisert installatør.
Hold sikringsskapet lukket.
Svidd lukt, støy på radio/TV samt misfarging av kabler og ledninger kan indikere skader.
Ta gjerne et bilde med mobilen av hvordan ting var koblet før du trekker ut ledningene. Slik unngår du å koble feil når uværet er over eller man er hjemme igjen fra ferie.
Uansett hva sommeren bringer gjør du lurt i å følge med på værmeldingen på TV 2, og trekke ut alle kontakter til elektrisk utstyr om det er fare for uvær.
God sommer!