Internett

Derfor bør du ikke lagre passordet ditt i nettleseren

Løsningen er praktisk, men risikoen for å bli svindlet øker betraktelig.

Bilde av noen som tar i bruk en PC.

Med et økende antall nettbaserte tjenester og kontoer vi skal ha kontroll på, blir det også verre å holde styr på innloggingsdetaljene og passordene våre. 

Mange lar seg derfor friste av tilbudet om å la nettleserne våre lagre påloggingsinformasjonen. 

Dessverre kommer ikke en sånn funksjon uten en hake. Det mange av oss ikke er klar over er at å lagre den informasjonen vår på den måten også kommer med en økt risiko for at den kan bli stjålet fra oss.

Mer om bredbånd fra Telenor

Sårbar for cyberskurker

Får uvedkommende tilgang til din datamaskin eller mobiltelefon, gjør du jobben mye enklere for dem ved å la alle dine viktigste passord være lagret på enheten. 

Les mer om phishingprogramvare og hvordan du beskytter deg mot det her.

Bilde av mennesker som bruker laptoper i offentlighet.

De fleste nettlesere som lar deg lagre passord lagrer en liste over alle disse, som du kan få tilgang til ved få tastetrykk. 

Ofte kan du også gjøre dette uten å taste inn et passord. 

– Om du har lagret et passord i Internet Explorer og nettleseren er villig til å finne frem passordet for deg uten at du må skrive inn et såkalt masterpassord eller lignende, så vil også et virus kunne gjøre akkurat det samme og sende passordet ut i verden for å bli misbrukt av noen som sitter på andre siden av kloden, forteller Telenors sikkerhetsanalytiker Vegar Åsmul.

Bør ikke dele kontoer

Enhver person som noensinne har fått PC eller mobil frastjålet, vil kunne skrive under hvor guffent det er at våre personlige eiendeler havner i klørne på fremmede. 

Dette scenarioet blir en del verre om vi også har lagret vår mest sensitive informasjon lokalt på enhetene våre. 

Personer som får fysisk tilgang til enheten din vil sannsynligvis ikke ha store problemer med å finne frem til de viktigste dataene dine. Avhengig av hvilke passord du har valgt å lagre lokalt, vil de kunne utgjøre stor skade.

Bilde av noen som tar i bruk en PC.

– Det er noe man bør være klar over hvis man bruker maskiner på offentlige steder som nettkafeer og biblioteker. Deler man maskin med andre er det også lurt om hver bruker har hver sin brukerkonto for å slippe denne problematikken, sier Åsmul.

Tryggest med eksterne løsninger

I tillegg til å bruke mer tid på å skape kompliserte og sterke passord, er ekspertene enige om hva som er den tryggeste løsningen for å sikre kontoene våre: Eksterne passordprogrammer. 

Disse sikrer du ved hjelp av et masterpassord som kun du skal kunne, og.ved å huske på et eneste passord vil du dermed få tilgang til passordene dine alle kontoene dine. 

Bruk av eksterne løsninger for håndtering av passord er et økende fenomen, og ekspertene mener at det kommer til å bli mer og mer normalisert i løpet av de kommende årene

De ulike programvarene (blant de fremste tjenestene finnes for eksempel LastPass og KeePass) kan enten lagre hvelvet lokalt på dine enheter, eller i skyen. Dette varierer litt blant de ulike tjenestene. 

Likevel finnes det unntak.

Selv ikke digitale passordhvelv er fullstendig sikre, og det anbefales derfor at de mest essensielle og mest sensitive passordene dine - for eksempel koden til nettbanken din, jobb-passordet ditt, e-postkontoene dine eller MinID - ikke lagres noen plass. 

Dersom du kjenner at du må lagre disse et sted, kan du kanskje vurdere å skrive dem ned på en lapp som kun du har tilgang til. 

Passordpanikk er for øvrig spådd som en av de store digitale trendene for 2021. Les mer om det her.