Google

Google Pixel 9 Pro XL: Alt du forventer av en førsteklasses smarttelefon

Velg den for de tre K-ene: kunstig intelligens (KI), kameraet, og kanonbra brukervennlighet.

Test: Google Pixel 9 Pro XL

Google har lenge brukt Pixel som et utstillingsvindu for Android. Dette gjelder fortsatt for Pixel 9 Pro og Pro XL, som byr på et forfriskende minimalistisk Android-grensesnitt – og en intuitiv brukeropplevelse fra absolutt øverste hylle. 

Men denne gangen er det også noe mer Google ønsker å løfte frem med sine egenproduserte telefoner: nemlig deres nyeste KI-tjenester.

Pixel 9 Pro og Pro XL kan skilte med alt du forventer av en førsteklasses smarttelefon: topp byggekvalitet, et glimrende kamera og altså en strøken brukeropplevelse. Men fremfor alt handler det her om kunstig intelligens – inkludert at du får et år med Gemini Advanced, deres mest avanserte modell, med på kjøpet.

Vi har brukt den største av dem, XL-versjonen, i noen uker. Her er vårt inntrykk. 

Fløyelsmyk brukeropplevelse

Det finnes flere modeller i Pixel 9-serien å velge mellom – inkludert en standardmodell og en stor, brettbar variant. I denne testen fokuserer vi imidlertid på de to følgende modellene: Pixel 9 Pro og Pixel 9 Pro XL. 

Disse to er mer eller mindre identiske, men skiller seg fra hverandre i størrelse – henholdsvis 6,3 og 6,8 tommer. XL-varianten, som er den vi har testet, er sammenlignbar med andre toppmodeller i størrelse, inkludert Googles egen Pixel 8 Pro fra i fjor. XL-navnet til tross har mobilen altså ikke vokst noe mer, snarere er det den andre varianten som er et mer kompakt alternativ.

Google Pixel 9 Pro XL

Sett fra baksiden er dette umiskjennelig en Pixel, med den distinkte «kamera-bjelken» – en stor kamerahump der kameraene ligger på rekke, parallelt med kortenden av mobilen. Utseendet er likevel fornyet sammenlignet med tidligere år, og kamera-utstikkeren fremstår mer moderne og stilren enn før. 

Mobilen gir et svært godt førsteinntrykk der den slående skjermen – som strekker seg helt ut til de avrundede hjørnene – lyser opp med opptil 3000 nits. Den er solid bygd og behagelig å holde, med Gorilla Glass Victus 2 på begge sider og en ramme i aluminium. For en mer bærekraftig produksjon oppgir Google å ha brukt en del resirkulerte materialer. Mobilen har IP68-sertifisert vann- og støvbestandighet.

Google Pixel 9 Pro XL

I bruk er den svært responsiv og presis. Scrollingen føles fløyelsmyk. Navigasjonen skjer med enkle sveip og berøringer, for eksempel å sveipe til siden for å gå tilbake. Det er så intuitivt at det sitter i fingrene nesten umiddelbart – uten noen forstyrrende elementer som kommer i veien for opplevelsen.

På innsiden finnes Googles egen Tensor G4-brikke. Selv om det finnes kraftigere chiper på markedet, er denne skreddersydd for Pixel med tanke på både generell ytelse og optimalisering for kunstig intelligens. Vi opplever at den tar unna oppgaver enkelt. Det hjelper også på ytelsen med romslige 16GB RAM. 

Brikken spiller også på lag med batteriet, som både er stort (5060 mAh) og smart. Batteritiden imponerer – selv når vi bruker mobilen aktivt og bruker KI-funksjonene, så varer den enkelt gjennom dagen. 

Google Pixel 9 Pro XL

Kamera i toppklasse

Kameraet har samme 50 MP hovedsensor som før, men det tar nå følge med et nytt 48 MP ultravidvinkelkamera med makrofokus. Også det lille selfie-kameraet som gjemmer seg i skjermen på fremsiden er nytt, med en 42 MP sensor, stor vidvinkel og forbedret lysfølsomhet. 

Google Pixel 9 Pro XL - makrobilder

Pixel har lenge vært kjent for å ta fine bilder, og dette er ikke noe unntak. Bildene er ikke bare klare og skarpe, men fargene er behagelige, levende og naturlige. Det gjelder dessuten i ulike lysforhold. Kameraet byr også på god og stødig zoom – ikke minst i videoer. 

Google Pixel 9 Pro XL - naturbilder

Idet du ser resultatene, når bildet eller filmen lastes inn, blir det tydelig hvordan programvaren jobber i bakgrunnen med bildestabilisering og andre forbedringer. Bildene ser knallbra ut rett ut av kameraet, uten at vi føler noe behov for å gå inn og justere og redigere. Selv om det forsåvidt kan være gøy å leke med «magisk» redigering i Google Foto.

Google Pixel 9 Pro XL - zoom

Redigeringsverktøyene er et av stedene der du møter på KI. Men det er også noen konkrete KI-funksjoner i selve kamera-appen som er helt nye – og faktisk nyttige. Som hvordan du kan bruke KI til å legge til deg selv i gruppebilder. «Bli med», som funksjonen heter. 

Her tar du bare bilde av de andre først, før du bytter plass og stiller deg opp for å være med i bildet. Den som overtar mobilen vil få se en forhåndsvisning og kan plassere deg perfekt inn i motivet med en ny eksponering som slås sammen med det første bildet. 

Kunstig intelligens i alle ledd

Det er ikke bare på bildefronten at KI-funksjonene får skinne. Her er utviklingen mildt sagt forrykende nå om dagen, og Google er helt fremme i tetgruppa. Det betyr at ting skjer fort, og at det også trolig vil komme mange oppdateringer og endringer i tiden som kommer. Og med en Pixel 9 Pro eller Pro XL vil du få tidlig tilgang på mye av det som rører seg.

Foruten å bruke spesifikke funksjoner, er det hovedsakelig to snarveier til kunstig intelligens på telefonen:

  • Hold inne nederst på skjermen for å aktivere skjermoverlegg i Android, der du finner funksjoner som «Circle to search», Google Lens og oversetterverktøy.

  • Hold inne av-knappen for å aktivere Gemini, Googles generative KI-modell som kan svare på spørsmål og løse oppgaver på de fleste områder.

Google Pixel 9 Pro XL - circle to search

La oss se på dem en av gangen. 

Når du holder inne nederst på skjermen, aktiverer du et skjermoverlegg som fokuserer på å gi informasjon om det som er på skjermen din til enhver tid. Du kan for eksempel: 

  • Tegne en ring rundt tekst eller bilder for å markere det og søke det opp i Google.

  • Peke kameraet på noe i omgivelsene og få mer informasjon – for eksempel søke opp hvilken blomst du ser på, eller å få oversatt en meny fra et annet språk (Google Lens).

  • Gjenkjenne lyd, for eksempel identifisere musikk du hører eller nynner på.

Dette er altså en snarvei til praktiske og nyttige funksjoner, der du kjapt kan få informasjon om det som finnes på skjermen din eller i omgivelsene dine. 

I tillegg har du altså Gemini, som vi vil se på litt mer i dybden.  

Google Pixel 9 Pro XL - gemini

Gemini er god som gull

Gemini er standard-assistenten på telefonen, og er tilgjengelig umiddelbart når du trenger den. Du kan når som helst holde inne av-knappen og så kommer den opp i et flytende vindu, der du kan søke eller prompte med tekst, stemme eller bilder. Du kan bruke den for eksempel til:

  • Informasjonssøk: Gemini kan for eksempel gi deg informasjon fra nettet med kildehenvisninger, foreslå YouTube-filmer, eller svare på spørsmål om bilder du tar eller laster opp.

  • Hjelp med oppgaver: Gemini kan oppsummere informasjon, oversette innhold, gi deg tilbakemeldinger på en tekst, foreslå en disposisjon eller møteagenda, hjelpe deg med å brainstorme et tema, og så videre

Standard-versjonen av Gemini er tilgjengelig for alle, men de som kjøper Pixel 9 Pro og Pro XL får også tilbud om å aktivere ett år med Gemini Advanced. Da får du den mest avanserte modellen, som er gull verdt om du har bruk for generativ kunstig intelligens til små og store oppgaver i hverdagen. Dette er et abonnement som også inkluderer blant annet 2 TB skylagring, og er verdt 259 kr/mnd.

For eksempel når vi skriver denne omtalten, har vi testet Geminis skriveassistent-funksjon. Vi gir teksten til Gemini, og tilbake får vi nyttige tilbakemeldinger om grammatikk, setningsstruktur og forslag til omformuleringer. Dette opplever vi som en veldig god måte å bruke generativ KI på: ikke til å gjøre jobben for oss eller skape noe fra ingenting, men å komme med konkrete tilbakemeldinger som en sparringspartner i arbeidet. Her leverer Gemini svært godt, og det fungerer glimrende også på norsk (riktignok enn så lenge via nettleseren).

Gemini er også nyttig på andre områder. Når vi for eksempel skal på fisketur på Hardangervidda i helgen – og ikke har fisket på årevis – får vi hjelp av Gemini både til å vurdere om utstyret vårt er egnet for denne typen fiske, og til å foreslå en pakkeliste som tar høyde for tidspunktet og værmeldingen. Også til slike oppgaver er Gemini god som gull, og det er bare å fortsette samtalen for å få fisketips eller annen nyttig informasjon og forslag til turen. 

Det har vært assistenter bygget inn i mobiler i en årrekke nå, men med Gemini – og spesielt Advanced-versjonen – har vi for alvor beveget oss vekk fra at dette er en gimmick. I stedet er det blitt noe virkelig verdifullt og nyttig. 

Google Pixel 9 Pro XL - kamera

Syv år med oppdateringer

Det er imidlertid ett område der det ennå mangler litt, og det er at Gemini foreløpig ikke – i motsetning til den eldre Google-assistenten – kan utføre typiske «assistent-handlinger» direkte på telefonen eller i smarthjemmet. Altså ting som å sette alarmer, styre smarte lys eller spille musikk. 

Hvis det først og fremst er slike ting du vil bruke assistenten til, kan du bytte til den gamle Google-assistenten (det gjør du i innstillingene i Gemini-appen). 

Vi vil tro at denne funksjonaliteten bygges inn i Gemini i fremtidige programvareoppdateringer, altså at den blir mer integrert med telefonen, og at den gamle assistenten da fases ut.

KI-kappløpet går som nevnt fort. Bare nå den siste tiden har Google for eksempel vist frem Gemini Live, som lar deg føre en naturlig stemmesamtale med Gemini i sanntid. Men dette er blant en rekke KI-funksjoner som foreløpig ikke er tilgjengelig på norsk.  

Men her skjer det hele tiden nye ting – så det er bare å spenne seg fast og bli med på reisen. 

Med en Pixel, kan du i alle fall være trygg på at du vil være langt frem i køen når det kommer noe nytt og spennende. Pixel 9 Pro og Pro XL vil heller ikke bli utdatert med det første: Google garanterer for minst syv år med programvareoppdateringer, og de kommer også med jevne mellomrom.

Og mens vi venter på at enda flere nyttige og artige KI-funksjoner skal bli tilgjengelige, sitter du her uansett med en toppmobil på andre områder – som du vil ha glede av med sitt strålende kamera, knallgode skjerm og en av markedets beste brukeropplevelser.