Test: Google Pixel 7a – alt du trenger i en mobil, til en rimelig pris
Googles Pixel 7a er veldesignet og rask – rett og slett en mobil det er vanskelig å si noe vondt om.
Googles Android-system benyttes av en hel haug ulike mobilprodusenter, blant andre Samsung. Men den beste, reneste og raskeste varianten av Android får du i Pixel-mobilene. Dette er nemlig Googles eget merke – og det følger en god del fordeler med dette.
For eksempel får Pixel-mobilene de desidert raskeste oppdateringene når det kommer til både sikkerhet og programvare – omtrent på linje med det Apple leverer til sine iPhoner. Det er tross alt Google som står for både maskinvare og programvare her.
Pixel-mobilene er også kjent for å være ekstremt raske, og programvaren har nær sagt ingen «bloat» (altså overflødige, ferdiginstallerte apper).
Lenge lagde Google i all hovedsak bare toppmodeller med dertil høy prislapp, men de siste årene har de også laget en A-serie, som altså er noe rimeligere.
Men at Pixel 7a er et gunstig kjøp er egentlig overhodet ikke merkbart. Dette er et beist av en telefon, og her skal vi fortelle deg hvorfor dette er et svært godt kjøp.
OLED-skjerm, 90 Hz oppfriskning, 6,1 tommer, 2400x1080 piksler
Dobbelkamera bak: 64 MP (f/1.9, OIS) + 13 MP (f/2.2)
Frontkamera med 13 MP (f/2.2)
Fingeravtrykksleser plassert under skjermen
Android 13
Åttekjerners Google Tensor G2-prosessor, 8 GB minne, 128 GB lagring
Batteri på 4385 mAh
Vannbestandig ved IP67-standard
Bygget som en toppmodell
Byggekvalitetsmessig er det ingenting å utsette på denne telefonen: Den føles fullstendig bunnsolid og premium i alle ledd.
Det er glass bak, glass foran, buet, anodisert aluminium i rammen – og som prikken over i-en er det et veldig både lekkert og unikt kamerahus bak.
Pixel 7a har rett og slett et unikt design som er lett å like. Det er litt kult at man faktisk kan skille seg ut mengden med en slik mobil!
Kameraene er nedsenket i en metallramme som strekker seg fra kant til kant på telefonen, og gir et veldig eksklusivt preg. Sømmene i materialene er dessuten svært presise og smale, akkurat som du forventer fra eksempelvis et Apple-produkt.
På mange måter er det nok dette Google går for her: De som kjøper Pixel-mobiler faller raskt i samme gruppe som iPhone- og Mac-fans. De vil ha noe stilrent, velbygget og moderne.
Og dét er akkurat det du får her.
I fronten finner vi en skjerm på 6,1 tommer, med 2400 x 1080 piksler. Dette gjør den både sylskarp og pen å se på – spesielt når vi også tar med OLED-teknologien i beregningen. Film, YouTube, scrolling og spilling ser aldri bedre ut enn på en OLED-skjerm.
Skjermen har dessuten 90 Hz oppfriskning, noe du kan dra nytte av i mange moderne mobilspill. Ja, også gjør det mobilens brukergrensesnitt til en silkemyk opplevelse.
Her spiller også Googles egendesignede prosessor på lag. Google Tensor G2 er et åttekjerners beist, med to ekstra kraftige kjerner for å dra de tyngste oppgavene rundt. De andre kjernene er mer energieffektive og sparer batteriet på 4385 mAh for unødvendig belastning.
Batteritiden er uansett veldig god – og trenger du å lade støttes både trådløs lading og hurtiglading via USB-C.
Kraftig og unik kameraprogramvare
Pixel 7a har også noe de fleste andre mobiltelefoner ikke kan skilte med: Googles smarte kameraprogramvare. Her lagres mye ekstra informasjon, som du kan dra nytte av senere.
Eksempelvis lagres dybdeinformasjon, som mange andre apper (som for eksempel Instagram) kan benytte for å sette bedre filtre på bildene dine. Når du knipser et bilde vil dessuten flere bilder lagres, og det skarpeste og beste bildet foreslås.
Plutselig kan du velge et bilde der alle vennene dine har øynene åpne, siden du automatisk har flere å velge mellom. Smart!
Googles smarte redigeringsprogramvare kan dessuten fjerne linselus og smuss på bildene dine helt automatisk. Ikke at det trengs veldig ofte – dette er i utgangspunktet et veldig godt og presist kamera, helt på toppmodellnivå. Men altså til en mye hyggeligere pris.
Den optiske bildestabiliseringen betyr dessuten at både video og bildeknipsing er dønn stabilt, og nattfotofunksjonen lar deg ta gode bilder selv i nattens mulm og mørke.
Bildet i denne saken ble for eksempel tatt rundt midnatt, og likevel er detaljene og fargene gode.
Og er du ekstra knipselysten nattestid, så kan du også benytte timelapse-funksjonen til å lage en skikkelig «starry night»-effekt.
Sjekk ut tilbehør som Google Pixel Stand
Det finnes også mye godt tilbehør du kan kjøpe til Pixel 7a. Du finner alt tilbehøret Telenor tilbyr her, og sjekk spesielt ut Google Pixel Stand (2. gen) – den perfekte trådløse laderen for Pixel 7a.
Du kan også skaffe hurtligladere, deksler og andre godbiter her, som både kan beskytte mobilen og forbedre mobilopplevelsen.