Derfor trenger du en smartklokke
Moderne smartklokker er fylt til randen med avanserte funksjoner, og er det perfekte tillegget til mobilen – særlig Apple Watch Ultra 2, Series 9 og Galaxy Watch Ultra og Galaxy Watch7.
Smartklokken er en naturlig forlengelse av mobilen din, hendig plassert på håndleddet ditt. Og med eSIM trenger du faktisk ikke ta med mobilen hjemmefra – du har alt du trenger direkte på klokken.
Her er alle mulighetene som følger med en moderne smartklokke.
Bra å vite! Når du kjøper en smartklokke hos Telenor kan du enten betale hele beløpet med en gang, eller dele opp betalingen over 2 år, uten at det koster deg noe mer.
Haugevis av funksjonalitet
Det viktig å huske på én ting: en smartklokke må ikke forveksles med en pulsklokke eller en aktivitetsmåler. Selv om de har funksjoner som overlapper, er en smartklokke langt mer altomfattende.
Den skal gjøre selve livet ditt enklere, ikke bare treningen eller helsesjekken din.
Smartklokker har en berøringsskjerm og du kan velge mellom flere digitale klokkeskiver slik at klokken passer nettopp deg. De nyeste smartklokkene er også ekstremt lyssterke: både Apple Watch Series 9 og Samsung Galaxy Watch 6 har en maksimal lysstyrke på 2000 nits – lysere enn de aller fleste mobiltelefoner.
Apple Watch Ultra 2 tar det ett steg lenger og makser ut på absurde 3000 nits. Selv om vintersola skulle skinne på sitt sterkeste, vil det altså ikke være noen hindring for de nyeste smartklokkene.
Og det kommer godt med når du skal navigere og bruke appene som gjerne er spesielt laget for smartklokker. Mye av det du kan gjøre på en mobil kan du altså gjøre på en smartklokke, direkte fra håndleddet ditt, for eksempel å betale med klokka i butikker via Apple og Google Pay, direkte med klokka som du ellers ville gjort med kortet eller mobilen.
Velger du en versjon av Apple Watch Series 9, Ultra 2 eller Galaxy Watch 6 som kan kobles direkte til mobilnettverket med eSIM, trenger du ofte ikke ha med mobilen i det hele tatt.
Sjekke om det vil regne i sommerferien? Jepp! Finne veibeskrivelser og planlegge reiseruten til familieselskapet?
I tillegg finnes det et stort utvalg helseapper som gir oversikt over alt fra skritt, søvnkvalitet og til og med hjerteovervåkning.
Nyere smartklokker har også aktivitetsmåler og «backtracking»-funksjon med kompass. Så om du er ute på tur og vil gå samme rute tilbake, kan du simpelthen be klokka lede deg i sporene du gikk tilbake til start.
Ettersom de er blant de avanserte smartklokkene, har Apple Watch 9, Watch Ultra 2 og Samsung Galaxy Watch 6 egne GPS-antenner med ulike frekvenser, som gir deg helt presise posisjoner.
Les mer: Apple Watch Series 9 er Apples første klimanøytrale produkt
Diskré og enkel kommunikasjon
Du kan både ringe og sende meldinger med klokken. Når du får en melding eller noen ringer, vibrerer klokken på håndleddet, og du kan selvsagt både motta og svare gjennom den.
Å prate inn i en klokke på håndleddet kan kanskje oppleves litt uvant – i hvert fall i starten. Du har også alltids valget om å koble til et par trådløse hodetelefoner via Bluetooth.
Resultatet er uansett at du kan la mobilen forbli i lommen, svare umiddelbart og forenkle mobillivet ditt en hel del!
Se for deg at du eksempelvis er ute og leker med ungene i snøen og helst ikke vil håndtere en like iskald mobil. Men har du smartklokke på armen? Null stress! Bare svar direkte via ett trykk. Om du glemmer å skru på stillemodus og blir ringt midt under julekonserten, går det også langt raskere å bare avslå et anrop via klokken enn ved å fiske opp mobilen fra lomma.
Og på motsatt side av samme mynt: Om du er av typen som stort sett alltid har mobilen på lydløs, kan klokkens vibrasjonsvarsler helt diskré sørge for at du aldri går glipp av noe viktig.
De nyeste Apple-klokkene introduserer også en kjempenyttig innovasjon: nemlig dobbelttrykk. Slå tommelen og pekefingeren sammen to ganger på armen du har Apple Watch Series 9 eller Ultra 2, og vipps – samtalen avsluttes, musikken du lytter til pauses eller alarmen din slumres. Helt genialt!
Sjekk varsler – også i skjul
Man vet jo riktignok ikke om varselet er viktig før man har sjekket, og ofte kan det fremstå som noe sjenerende å hele tiden sjekke mobilen i andres selskap.
Smartklokkens varselfunksjonalitet gjør imidlertid dette langt smidigere og mindre åpenbart – ja, nesten litt skjult. Moderne smartklokker som kan kobles til mobilnettverk gjør at du også kan surfe på nettet, lese e-post og motta varsler fra Facebook, Instagram og Twitter.
De nyeste generasjonene smartklokker har også fått langt bedre batteritid og alltid-på-funksjon på skjermen, slik at du aldri trenger å vekke den for å sjekke dette.
Alt du trenger er et kjapt blikk ned på armen – så har du all informasjonen du trenger.
Den perfekte treningspartner
Smartklokkene har etter hvert også fått svært nøyaktig pulsmåling og kommer med et stort utvalg forhåndsinnstilte aktiviteter og øvelser du kan gjøre. Dermed kan du enkelt plukke ut de du bruker mest og logge progresjonen din over tid. Klokka vil så kunne gi deg informasjon om kvaliteten på treningsøktene dine, slik at du over tid kan endre og forbedre rutinene dine.
Apple Watch Series 9 og Ultra 2 lar deg også måle EKG, oksygenmetning og kroppstemperatur. Det samme gjør Galaxy Watch 6, men legg merke til at noen funksjoner er forbeholdt Samsung-telefoner.
Via den tidligere nevnte GPS-måleren kan du også registrere ting som maksfart, gjennomsnittshastighet og distanse for løpeturene dine. Og er du en musikkelskende jogger så blir du sikkert også glad for å høre at de fleste klokker i dag lar deg lagre musikk lokalt på klokken, enten du bruker for eksempel Spotify, Tidal eller Apple Music.
Nyere smartklokker, som Apple Watch Ultra 2, kan dessuten brukes av dykkere helt ned til 40 meters dybde! Hvordan vet du at du er 40 meter dypt, spør du? Klokken har dybdemåler og kan fortelle deg det, så klart. Og kanskje litt mer relevant, hvor lenge du har befunnet deg under vann.
Hvilken smartklokke passer for deg?
Selv om det finnes flere gode smartklokker å velge mellom, er kompatibilitet gjerne det første du bør vurdere.
Apples smartklokker fungerer kun sammen med deres egne mobiler og peker seg dermed ut som det naturlige valget for iPhone-brukere.
I dag har de en helrå modell i Apple Watch Ultra 2, og to supre standardmodeller i Apple Watch 9 og Apple Watch SE.
For Android-brukere er Samsung Galaxy Watch 6 og Galaxy Watch 6 Classic – gode valg. Klokkene er kompatible med de fleste Android-baserte mobiler – og kan også fint brukes med en iPhone, riktignok med noe begrenset funksjonalitet.
Når det gjelder batteritid, kan noen smartklokker holde det gående i mange dager før de må lades. Dette avhenger av bruksmønsteret ditt, og telefonsamtaler, musikkavspilling og bruk av GPS er krevende for batteriet.
De aller nyeste generasjonene smartklokker har imidlertid løst mange av disse tidligere bekymringene, og om du er bevisst på forbruket ditt vil du i de aller fleste tilfeller klare deg mer enn fint i både én og to dager uten å kjenne på ladeangsten.
Fremtiden er innebygd
Apple Watch Series 9 og Ultra 2 og Samsung Galaxy Watch har støtte for eSIM – enkelt og greit et SIM-kort som er bygget inn klokken.
Det er dette som gjør at klokken kan koble seg til mobilnettet, uavhengig av mobilen din. En klokke med eSIM trenger ikke et eget telefonnummer – den bruker enkelt og greit det du allerede har.
Som vi allerede har nevnt, kommer dette med en klar fordel: Du kan utnytte klokkens fulle potensial, selv når mobilen ikke er i nærheten. Altså: Strøm musikk, ring og send meldinger eller sjekk e-post, selv når mobilen ligger igjen hjemme.
Også til trening er dette nyttig; som tidligere nevnt får du både GPS og kart direkte på klokken. Og skulle det skje et uhell mens du er ute og løper uten mobil, kan du ringe etter hjelp rett fra klokken – og også dele din posisjon direkte via den.
Mange nye modeller har også egne knapper og nødfunksjoner, som både kan varsle nødetater og gi fra seg SOS-signal om du skulle forulykke.
Kort og godt: Fremtiden er innebygd. Hva er den innebygd i? En smartklokke, så klart!