5 grunner til å glede seg til 5G
Vi nærmer oss et samfunn hvor alt og alle er koblet sammen gjennom internett – med enorme hastigheter, takket være 5G-nettet.
Allerede i 2019 åpnet Telenor Skandinavias største 5G-pilot i Elverum, og nå er vi i full gang med utrullingen av fremtidens supernett.
Ønsker du å utforske mulighetene med 5G, trenger du en 5G-mobil. Du trenger ikke å bytte SIM-kort eller Telenor-abonnement – 5G-mobilen vil automatisk koble seg til vårt 5G-nett. I vår nettbutikk finner du mest populære 5G-mobilene.
Det er flere grunner til å glede seg til 5G. Her er fem av dem:
1. Enorme hastigheter
La det være sagt, først som sist: 5G vil by på utrolige hastigheter.
– År etter år vokser databruken med mellom 50 og 100 prosent. 5G vil gjøre det mulig å transportere mye mer data enn dagens 4G-nett, og er derfor langt mer modent for å takle den stadig mer avanserte databruken vår, forteller markedssjef Ole Andreas Ræstad i Telenor.
Ifølge Ræstad vil vi merke det spesielt når vi strømmer eller bruker underholdningstjenester:
– Å spille på 5G vil gå som en drøm, med hastigheter på nivå med fiber.
At det knapt er noe latency (overføringsforsinkelse) å snakke om i 5G-nettet, er også noe som kommer til å glede mange online-spillere – fordi det betyr at på skjermen skjer umiddelbart etter at du trykket på kontrolleren (selv om signalet har vært innom en server mange mil unna).
De mange 5G-fordelene kommer også til stor nytte i hjemmet til mange nordmenn, som kan glede seg over et stabilt og raskt hjemmenett med Trådløst Bredbånd – også i områder som ikke kan få fibernett.
2. Skivedelte nettverk
Skivedelte nettverk (såkalte «network slices») er ulike nettverk bygget på toppen av det underliggende mobilnettet. I praksis vil det medføre at for eksempel helsetjenester, industriområder og soner for autonome kjøretøy får hvert sitt skreddersydde nettverk – men på samme mobilnett.
– 5G vil være så bra at bedrifter kan få egne konfigurasjoner for datatilkobling tilpasset til den enkelte bedriften. Mobilnettet blir ikke lenger «one size fits all», forklarer Ræstad.
3. Garantert tjenestekvalitet
Med 5G blir det mulig å tilby garantert tjenestekvalitet, eller «Quality of Service» (QoS).
For eksempel jobber mange aktører, inkludert Telenor, med å legge til rette for selvkjørende, autonome kjøretøy. Når disse ruller ut på norske veier, er det avgjørende at de hele tiden har en trygg, stabil og rask tilkobling gjennom mobilnettet.
– Tenk deg også en kirurg som skal utføre fjernoperasjon ved hjelp av en robot. Det vil kreve ekstremt rask responstid fra nettet, men med 5G vil dette være mulig, forteller Ræstad.
Kort fortalt vil tiden det tar for store mengder data å bli sendt frem og tilbake i 5G-nettet være nær null, noe som åpner for enormt mange muligheter som er avhengige av data i sanntid – noe som i dag ikke er mulig over 4G-nettet.
4. «IoT» – alt er koblet til alt
Du har kanskje hørt begrepet tidligere? «Internet of Things», eller «tingenes internett», er blitt snakket om en stund nå. Det er enkelt og greit ideen om at flere milliarder enheter, sensorer, maskiner og ting er koblet til internett til enhver tid.
Dette er riktignok noe som også rulles ut i dagens 4G-nettverk, men 5G-nettet vil ha kapasitet til å håndtere enda flere enheter.
– Hver søndag når jeg lager mat i ovnen, tenker jeg hvor deilig det ville vært å kunne sitte i sofaen og kontrollere temperaturen i ovnen og ha full oversikt over matlagingen, innrømmer Ræstad.
Med 5G-nettet vil vi få se at stadig flere ting kobles til nettet, noe som kan gi oss en mer effektiv og behagelig hverdag.
5. Full utnyttelse av VR og AR
På grunn av de enorme datamengdene virtual reality-utstyr krever, tror mange at 5G vil kunne få frem teknologiens fulle potensial – ettersom data kan sendes frem og tilbake mellom brillene og en server i sanntid. Det samme gjelder såkalt «augmented reality» (forkortet til «AR»), altså en utvidet virkelighet.
VR omfatter teknologi som stenger omverdenen ute og lar deg utfolde deg i en kunstig virkelighet. Med AR kan du legge digitale elementer til den virkeligheten vi faktisk lever vi.
Det populære spillet Pokémon Go er kanskje det mest kjente eksempelet på AR-teknologi. Etter hvert som teknologien videreutvikles kan du for eksempel få opp trafikkinfo i et hjørne av frontruten når du kjører hjem fra jobb, og du og poden kan bygge kompliserte i Minecraft-strukturer i parken ved hjelp av hvert deres sett med AR-briller.
– Det er veldig mange som har troen på at briller som kan gjøre ulike ting kommer til å bli en realitet, sier Ræstad.
Network Slicing: Mobilnettet kan deles i enkeltstående nettverk som fungerer uavhengig av hverandre.
QoS: «Quality of Service» (garantert tjenestekvalitet), sikkerhet mot utfall, feil og forsinkelser.
IoT: «Internet of Things», milliarder av enheter er koblet til nettet.
VR: «Virtual Reality», teknologi som omslutter brukeren i en kunstig virkelighet.
AR: «Augmented Reality» –utvidet virkelighet, legger til digitale elementer til den virkelige verden.