Sikkerhet

Etisk hacker i Telenor: Dette er Daniels fem beste tips for å unngå å bli lurt

Omfanget av svindel øker, og svindlerne blir smartere. Falske nettsider, lekkede passord og hacking av kontoer skjer hver eneste dag. Hvordan unngår du å bli et lett bytte?

Daniel og Siham

Daniel Christensen jobber som etisk hacker i Telenor, der jobben hans er å forsøke å hacke arbeidsplassen sin for å avdekke potensielle sikkerhetsfeil. I tillegg gir han råd til unge om hvordan de kan unngå svindel. 

Siham studerer datasikkerhet, og intervjuer Daniel om hva man kan gjøre for å unngå å bli svindlet på nett. Se hele intervjuet her:

Vi deler informasjon overalt

I samtalen forteller Daniel at de ser en stor økning i unge mennesker som blir lurt. 

– Vi har blitt opplært til å opprette kontoer, legge inn kortdetaljer og dele informasjon overalt. Plutselig har man flere hundretalls steder hvor man har opprettet brukere og lagt inn informasjon. Da blir det umulig å holde oversikt, sier Daniel. 

Men er det egentlig så farlig, tenker du kanskje. Hva kan egentlig svindlerne bruke informasjonen vår til? Ganske mye, ifølge Daniel. 

– Tenk deg at din iCloud eller en lagringstjeneste for bilder blir hacket, og at du har bilder der som du ikke vil dele med andre. Så får du en mail med en trussel om at de sender bildene til familien din hvis du ikke betaler, sier han. 

– Eller hvis e-postkontoen din blir hacket. Da kan svindlerne nullstille passordet på alle tjenestene du er registrert på. Hvis du er registrert på betalingstjenester, kan de ta ut penger fra kontoen din. Da blir du rett og slett ranet. 

– Er man selv ansvarlig hvis man blir hacket? 

– Jeg vil ikke si at man er ansvarlig selv. Det er delt ansvar mellom tjenesten du bruker og hvordan du lagrer dine passord. Man må være så flink som mulig til å passe på sine dyreste verdier. Spør deg selv hvilke tjenester som er mest verdt for deg, og sikre dem så godt du kan.

Stopp, tenk og sjekk

Hos Telenor blokkerer de mange forskjellige typer svindel, men svindlerne finner hele tiden nye metoder. Typiske feller er falske nettbutikker med altfor gode priser, tekstmelding fra Posten om at du må betale toll for en pakke eller meldinger på Instagram med jobbmuligheter. Daniel anbefaler alle å opptre med forsiktighet. 

– Stopp, tenk og sjekk. Hvis et tilbud ser for bra ut, så er det gjerne det. Svindlere utnytter det vi bryr oss mest om: konserter, klær og gode tilbud, sier Daniel.

Daniels fem tips for å unngå å bli lurt på nett

1. Bruk sterke passord og sjekk om de har lekket 

– Det aller viktigste du kan gjøre er å ha sterke, unike passord for de viktigste kontoene dine. Det betyr minst tre tilfeldige ord (f.eks. banan-tiger-lampe), eller enda bedre: en passordmanager som genererer og lagrer sikre passord for deg, sier Daniel.

Ekstra hack:

Sjekk om passordene dine har blitt lekket på telenor.no eller Have I Been Pwned. Hvis e-posten din dukker opp der, bytt passord nå. 

2. Bruk tofaktorautentisering overalt

Det spiller ingen rolle hvor bra passordet ditt er hvis det lekkes. Derfor bør du bruke tofaktorautentisering (2FA).

– Hvis noen prøver å logge inn på kontoen din, krever tofaktor en ekstra bekreftelse fra deg. Da kan ikke en hacker komme seg inn selv om de har passordet ditt, forklarer Daniel.

Sånn gjør du det:

3. Ikke la deg lure av falske nettbutikker og billetter

Hvis et tilbud virker for bra, så er det som regel det. Svindlere utnytter det vi bryr oss mest om: konserter, klær og gode tilbud.

– En av de vanligste svindlene mot unge er falske konsertbilletter. Du betaler, men billetten fungerer ikke, sier Daniel.

Andre klassikere:

  • Falske nettbutikker med altfor gode priser.

  • Posten-svindel: Du får en SMS om at du må betale toll, men det er en felle.

  • Private meldinger i Instagram:: «Jeg har en jobbmulighet for deg» = 100 % scam.

4. Mobilbetaling er tryggere enn kort

Visste du at mobilbetaling er sikrere enn bankkort?

– Apple Pay og Google Pay lager et nytt kortnummer for hver betaling, så ingen kan kopiere kortet ditt, sier Daniel.

I tillegg:

  • Bruk tap-to-pay istedenfor å dra kortet – svindlere kan kopiere magnetstripen.

  • Hvis mobilen din blir stjålet, kan du sperre kortet uten å måtte få et nytt fysisk kort.

5. Stopp, tenk, sjekk

Den største feilen folk gjør er å ikke tenke seg om.

– Svindlere spiller på stress. De vil at du skal handle fort. Så stopp opp, tenk deg om, og sjekk før du klikker på noe, sier Daniel.

Husk:

  • Ingen seriøse selskaper ber deg plutselig betale noe via SMS eller e-post.

  • Ingen ukjente personer på Instagram eller Snapchat har en gullkantet mulighet til deg.

  • Ingen ekte venner sender deg rare meldinger med lenker.

Til slutt: Husk at vi i Telenor inkluderer flere gode sikkerhetstjenester i våre mobil- og bredbåndsabonnement – slik at du blir litt tryggere på nett ved å være kunde hos oss.