Internett

Slik begynner du med e-sport

Vil du drive med e-sport? Vi hjelper deg i gang hvis du vil ta videospillhobbyen til neste nivå.
Bilde av noen som driver med e-sport.

Det har kanskje tatt litt tid, men i løpet av de siste årene har mange av oss virkelig åpnet øynene for det store potensialet som ligger i elektronisk konkurransespilling, også kjent som e-sport.  

Stadig hører vi om suksessrike lag og enkeltspillere, og ikke minst blir det jevnlig rapportert om at det kan være en svært lokkende og lukrativ hobby. For noen få kan sporten også være et potensielt karrierevalg. 

Det finnes flere e-sportlinjer på norske videregående skoler, men man trenger ikke nødvendigvis gå på skole for å ta spillhobbyen et steg videre. 

Vi har snakket norske e-sportutøvere for å komme frem til en rekke tips til hvordan man kan gå frem når man tar hobbyen til neste nivå:

1. Velg riktig spill

Å velge blant spilltitler du selv er glad i å spille er et viktig og riktig sted å begynne. Underholdningsfaktoren er viktig, men ikke det eneste du bør legge vekt på. 

Fredrik «Bergie» Bergmann, manager for Nordavind Trackmania Team, mener du godt kan se på egen spillhistorie for å finne spilltittelen du vil satse på. 

– Hvilket spill du bør velge vil variere basert på dine egenskaper og ferdigheter. Har du en historie med Nintendo hvor du primært spilte «Mario Kart» kan det være logisk at du muligens har en "enklere" vei til å bli god i andre bilspill. 

Dersom det er de store konkurransene og pengepremiene du ønsker å sikte deg inn på, er det «HeartStone», «PlayerUnknown’s Battlegrounds», «League of Legends», «Rocket League», «FIFA» og «Counter-Strike: Global Offensive» som gjelder på norsk basis. 

– Det er et pluss om det er et populært spill med en stor e-sportscene slik at det er rikelig med spillere, ressurser og satsing på konkurranser, forteller Jonas Bjordal, en «Super Smash Bros. Ultimate»-spiller for Bitfix Gaming-klubben. 

Samtidig er det viktig å ta for seg en spillsjanger du ikke minst trives med, men føler at du presterer godt innen. Tenk over hva du selv føler du er naturlig anlagt for av skytespill, racingspill, slåssespill eller lignende. 

Kristian Mælan, en markant spiller innenfor det norske «Brawlhalla»-miljøet, forklarer at det å for eksempel velge et skytespill innebærer større krav for å bli profesjonell. 

– Skytespill er og har alltid vært veldig populært. Da ender du opp med mange som prøver seg på å nå et profesjonelt nivå. Velger du for eksempel et slåssespill ender du opp med litt mindre konkurranse, i hvert fall her til lands, forteller Mæland.

Det betyr dog ikke at det nødvendigvis er lettere å slå gjennom innen den sjangeren, da spillerne på toppnivå fortsatt er ekstremt dyktige.

2. Ta sporten seriøst

Som ved alle andre sporter kreves det timesvis med hardtrening for å bli virkelig dyktig innenfor feltet ditt. Å være villig til å legge inn nok timer er essensielt hvis du ønsker å spille på toppnivå. 

Allikevel må du vurdere godt hvordan du tilbringer timene. En effektiv treningsøkt i spillet ditt er nemlig ikke det samme som å sette seg ned og spille to timer med «casuals». 

- For effektiv trening er det viktig å huske på: Hva slags teknikker krever spillet at du mestrer? forteller Mælan, og legger frem sikteøvelser, reaksjonsøvelser og utførelse som gode ting å trene på. 

Samtidig trenger ikke trening nødvendigvis å bety at du spiller selv. Bruk gjerne litt tid på å se på profesjonelle spillere og hvordan de spiller. Hva gjør de som skiller dem fra hobbyspillerne, og hvorfor gjør de som de gjør?

3. Sett oppnåelige mål

Selv om det er viktig å sikte høyt, er det allikevel godt å sette noen begrensninger for nøyaktig hvor høyt du sikter til å begynne med. Å gå inn i e-sport med ambisjon om å bli en spiller på toppnivå kan skade motivasjonen da det er svært få som kommer til de øverste divisjonene i ligaene. 

– Det er veldig viktig å huske og ha det gøy og pushe seg selv til å bli bedre ved å sette et par små oppnåelige mål av gangen forteller Jonas Bjordal.

Bilde av noen som driver med e-sport.

4. Se opp igjen kampene eller rundene dine

Mange spill har verktøy som lar deg se opp igjen tidligere runder og kamper du har spilt. Dette gir en gylden mulighet til å virkelig studere din egen spillestil og finne områder hvor du kan forbedre taktikken din. 

– Ikke fokuser på hva du gjør bra, fokuser på hva du ikke er god på. Taper du en kamp, se gjennom replay av kampen og se hva du gjorde feil og hva du kan forbedre, sier Kristian Mælan. 

Et tips: Dette er noe du gjerne kan gjøre sammen med andre spillere, slik at du kan få andre synspunkt og innsikt fra mennesker som ser spillestilen din på en annen måte enn du selv gjør.

5. Oppsøk det profesjonelle miljøet

For mange e-sportsutøvere har reisen begynt i organiserte spillmiljø i lokalområdet. Å bli kjent med andre spillere som er over gjennomsnittet dedikert til samme spillsjanger eller tittel kan være både inspirerende og lærerikt.

Kanskje det til og med er et sted du finner dine fremtidige lagkamerater for kompetitive lagspill? 

Blant de klare fordelene med e-sport er at i perioder hvor fysisk oppmøte har vært vanskelig å få til, så har det dukket opp mange onlineturneringer som har gjort miljøet enda mer tilgjengelig for ferske spillere.

Ellers har programvare som Discord skapt nyttige nettbaserte arenaer for diskusjon, sosialisering og generell videreutvikling av e-sporten - både på lokal og nasjonal basis. 

Bilde av et miljø hvor det bedrives e-sport.

Let gjerne litt rundt og se om du finner noen lokale eller nettbaserte spillmiljø som kan passe for deg og dine kunnskaper og ferdigheter! 

Lykke til og måtte ekstralivene være med deg!