Sikkerhetsåret 2024
Vi i Telenor har for første gang samlet sikkerhetsstatistikk og innsikt fra vårt sikkerhetsmiljø gjennom et helt år, og kan her presentere samlede tall for 2024. I løpet av fjoråret foretok Telenors sikkerhetsfiltre 2,1 milliarder blokkeringer på nett. I tillegg blokkerte vi 54,5 millioner svindelforsøk via anrop og 64,1 millioner via SMS. Totalt stoppet vi 2,2 milliarder hendelser knyttet til digital kriminalitet. Det betyr at vi hver eneste dag blokkerte mer enn 6 millioner utrygge nettsider og forsøk på digital kriminalitet.
Dette er hendelser som kunne fått alvorlige konsekvenser for enkeltmennesker, deres venner og familier, arbeidsgivere og i ytterste konsekvens, samfunnet.
Omfanget av digital kriminalitet er enormt, og et alvorlig samfunnsproblem. Med vår innsikt og kompetanse har vi et særlig ansvar for å opplyse og hjelpe nordmenn til å ta sikkerhet på alvor. Vi i Telenor jobber hver dag for å sikre at vi er trygge i vår digitale hverdag. Det siste tiåret har vi bygd et helhetlig sikkerhetsmiljø, for å beskytte oss selv, våre kunder og samfunnet generelt.
Vi må forstå hvilken trussel vi står overfor
Hver dag, og ofte uten at vi merker det, blir vi nordmenn utsatt for forsøk på å bli frastjålet informasjon eller penger. Norge er i dag et av verdens mest digitaliserte samfunn. Svært mye av kjøp og salg, informasjonsdeling og lagring skjer digitalt. Dette gjør oss mer sårbare, og det vet de kriminelle å utnytte.
Disse svindelmetodene preget 2024. Hva forteller det oss om 2025?
I 2024 blokkerte Telenor 2,2 milliarder hendelser knyttet til digital kriminalitet. I 2025 kan vi forvente enda høyere svindelvolum og mer persontilpassede angrep, advarer Telenors sikkerhetseksperter.
Digital kriminalitet brer om seg – og lokker til seg nye typer kriminelle
Digital kriminalitet er ikke bare et voksende problem, men også en lukrativ industri som nå involverer helt nye aktører. Hvem er det som står bak?