Høst 2015
Bruk Hue, Norges største skoleturné mot nettmobbing, er et samarbeid mellom Telenor, Kors på halsen, Medietilsynet og Barnevakten som har snakket nettvett til ungdomsskoleelever siden 2009. Nå har Bruk Hue utviklet et eget foredrag for en ny målgruppe, nemlig 6. og 7. trinn, og premieren på det nye showet skjedde i Telenors storstue, for elever og lærere fra Asker, Bærum, Lier, Drammen og Røyken.
Viktig å få likes
En undersøkelse utført av Opinion for Telenor viser at nettopp denne målgruppen er svært aktive på sosiale medier. Over halvparten av barna er på Instagram og Snapchat, og en av tre barn har fått sårende meldinger på nett eller mobil. Undersøkelsen viser også at halvparten av barna synes det er viktig å få likes og at 4 av 10 opplever at det å ikke få likes kan være en form for mobbing.
− Det er et voldsomt popularitetspress på sosiale medier, og dette presset starter allerede i ung alder. Det er viktig å snakke med barna om dette, særlig de yngre. Derfor har vi utviklet et nytt foredrag nettopp til disse barna, sier prosjektleder for Bruk Hue og leder for Samfunnsansvar og Bærekraft i Telenor Norge, Ana Brodtkorb.
Vil utrydde nettmobbing
Under åpningen av showet stod konferansier Stian Blipp på scenen med konsernsjef i Telenor, Sigve Brekke og daværende administrerende lederi Telenor Norge, Berit Svendsen. De hadde en klar oppfordring til elevene i salen.
– Tenk dere om før dere poster ting på nett eller før dere sender meldinger som kan være sårende. Bruk hue, og om dere ser noe der ute som dere ikke liker, så vær tøffe og modige og si ifra. Hvis alle tenker sånn så er det mulig å få slutt på problemet, sa Svendsen.
Isac Elliot mot nettmobbing
I tillegg til foredraget fikk elevene oppleve mange artister, som selv har blitt utsatt for nettmobbing. Blant annet sang Annsofi og Mathea-Mari om livet og mobbing på nett. Dagens store overraskelse til elevene var den finske artisten Isac Elliot. I et intervju med VG fortalte 15-åringen at han har et personlig engasjement for antimobbing.
– Jeg har venner og søsken som har blitt mobbet. Selv er jeg blitt utsatt for netthat, og jeg har etter hvert vendt meg til at mobbing skjer rundt meg. Jeg har mottatt både draps- og hatmeldinger på nett. Dette er bare feige, ofte misunnelige mennesker som sitter hjemme i et mørkt rom og sprer hatet sitt. Jeg får beskjed om at jeg ikke skal bry meg om denne hetsingen. Men ingen skal oppleve nettmobbing. Derfor deltar jeg her i dag, sa Isac Elliot.
Trolig verdensrekord
Arrangementet ble avsluttet med et verdensrekordforsøk innledet av Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon, som var med via Skype.
Kronprinsen tegnet Bruk Hue-hjertet i hånden og oppfordret alle i salen til å gjøre det samme. 7300 barn og 700 lærere ble med på det som kanskje er verdens største antimobbe-selfie.
– Det er viktig at dere tør å si i fra om at dette ikke er greit. Det er viktig at dere sier et klart og tydelig nei til digital mobbing. Dere som er her i dag vet dette. Men nå skal vi fortelle det til alle andre der ute. Vi skal nemlig prøve å ta verdens største anti-mobbe-selfie. Når nesten 8000 barn og voksne sammen sier nei til nettmobbing, vil folk der ute lytte til oss, sa kronprinsen.
Mener Bruk Hue hindrer nettmobbing
En undersøkelse blant lærene som deltok under arrangementet viser at lærerne opplever at Bruk Hue nytter:
96 prosent av lærerne mente at Bruk Hue er nyttig i rollen de har som lærer
100 prosent mente at Bruk Hue er nyttig for elevene
90 prosent sa at elevene var opptatt av tematikken i etterkant av arrangementet
Over 30 prosent av elevene oppsøkte lærere for å snakke om nettmobbing i etterkant
96 prosent av lærerne mener at arrangementer som Bruk Hue kan hindre tilfeller av nettmobbing.
Barn kontaktet Røde Kors
Kors på halsen, Røde Kors sitt samtaletilbud for barn og unge, opplevde stor respons fra barn i målgruppen i perioden etter arrangementet.
– De fleste som har tatt kontakt nå har vært 11- og 12-åringer, vanligvis er gjennomsnittsalderen på 14-15 år. Vi har hatt mange samtaler om mobbing, og flere har fortalt rett ut at de har tatt kontakt fordi de var på Bruk Hue dagen før. Vi har til og med hatt samtaler med noen som sier de har vært slemme mot andre på nett og har angret, og det skjer ikke ofte at vi får høre den siden av mobbehistorien, sier Nelli Kongshaug, leder i Kors på halsen og rådgiver i Bruk Hue.
Les mer om Bruk Hue på brukhue.no