Pressemeldinger

Vi beholder våre gamle mobiltelefoner

7 av 10 nordmenn beholder sine gamle mobiler. Av disse sier 3 av 10 at de beholder telefonene fordi de ikke gidder å gjøre noe med dem.

(Fornebu, 4. april 2016) 7 av 10 nordmenn beholder sine gamle mobiler. Av disse sier 3 av 10 at de beholder telefonene fordi de ikke gidder å gjøre noe med dem. 

En undesøkelse utført av Norstat på vegne av Telenor viser at 7 av 10 nordmenn velger å beholde sine gamle telefoner. Nær 6 av 10 beholder telefonene som en reserveløsning, mens 3 av 10 oppgir at de stuer vekk mobilen framfor å resirkulere. 

– Jeg synes det er oppsiktsvekkende at så mange velger å ikke gjøre noe med sine gamle mobiler. I Norge er vi storforbrukere av mobiltelefoner. Jeg mener vi alle har et ansvar for å sørge for forsvarlig resirkulering og gjenbruk av våre gamle mobiler, sier administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen.

Ny sesong med mobilinnsamling 
I dag åpner påmeldingen til en ny sesong av Telenor og Norges Idrettsforbunds mobilinnsamling «Brukt mobil – nye muligheter». Innsamlingen, som startet i 2009, har generert over 20 millioner kroner til idrettslag over hele Norge. Til sammen er over 600.000 mobiltelefoner innsamlet. Alle disse har fått nytt liv ved enten å bli resirkulert eller reparert og solgt videre.

-– Nå er det bare for lagledere å melde på sine klubber, og for folk å lukke opp når ungene ringer på døra. Det blir ikke enklere å resirkulere enn dette. Mobilretur er en vinn-vinn-situasjon for miljøet og idretten, sier Svendsen.

20 millioner til idretten
Norges idrettsforbund og Telenor har samarbeidet om kampanjen siden 2009. Med 30 kroner per mobil har dugnaden har generert over 20 millioner kroner til klubbkasser landet over.

– Nå håper jeg flere idrettslag, som tidligere ikke har vært med på ordningen, ser verdien av å være med. Det er både inspirerende og inntektsgivende å være med, sier idrettspresident Tom Tvedt.

Ny båt for mobilreturpenger
I fjor samlet Sandefjord Seilforening inn hele 1494 mobiltelefoner, og ble dermed norgesmestre i mobilinnsamling. I tillegg til 30 kroner per mobil fikk laget en premie på 10.000 kroner.

– Vi har slitt med båter som er over 30 år gamle, så nå prioriterer vi å fornye båtparken. For de 10 000 kronene vil vi nå kjøpe en ny optimistjolle, sier Jon Anders Quamme i Sandefjord Seilforening.

Jansrud er miljøambassadør
Alpinist Kjetil Jansrud har vært ambassadør for kampanjen siden våren 2015. Han oppfordrer alle idrettslag til å melde seg på det som er blitt Norges største miljødugnad

– Hele 90 prosent av en mobil kan gjenbrukes. Å gi fra seg sin gamle telefon bidrar både til å skåne miljøet og til at idrettslagene kan tjene noen ekstra kroner til klubbkassa. I fjor bidro over 300 idrettslag inn i innsamlingsdugnaden, jeg håper minst like mange vil melde seg på i år også, sier han. 

Slik melder du på laget ditt
Gå inn på: https://www.idrettsforbundet.no/mobilretur/ og meld på ditt idrettslag. Selve innsamlingen kan starte når idrettslagene har fått innsamlingsmateriell i posten. I mellomtiden kan du grave fram gamle mobiler og være klar når idrettslaget ringer på døren.

Statistikk oppsummert (Norstat 2016)

  • 71 prosent tar vare på sine gamle mobiltelefoner
  • Av disse oppgir 56 prosent at de tar vare på telefonene sine som en reserveløsning
  • 30 prosent oppgir at de stuer bort telefonene fordi de ikke vil bruke tid på å gjøre noe med dem.
  • 23 prosent oppgir sikkerhetsmessige årsaker
  • 27 prosent tar ikke vare på sine gamle mobiler
  • Av disse oppgir 63 prosent at de resirkulerer eller leverer inn mobilene til miljøstasjoner
  • 30 prosent gir mobilene bort i arv
  • 28 prosent panter mobilene

For mer informasjon, kontakt:

Ulrika Leikvang, miljøansvarlig i Telenor Norge,
tlf: 95292261,
Ulrika.Leikvang@Telenor.com