Topp preparert nett før OL
(Fornebu, 5. februar 2014) Telenor har oppgradert fast- og mobilnettet for å håndtere den kommende trafikken under OL. Telenor forventer at datatrafikken vil nå nye høyder under mesterskapet i Sotsji og spår at mange tar med seg OL-vanene over på mobiltelefonen og nettbrettet.
Når OL i Sotsji starter til helga, stiller Telenor godt forberedt. De olympiske leker blir en tøff utfordring når målet er å gi kundene alle tiders brukeropplevelse på nett- og tv.- Vi har derfor tatt høyde for stor trafikk på internett og tv-plattformene våre, og mens smørerne jobber for å unngå is i rubben jobber vi for å hindre kladdeføre i strømmingen, forteller teknologidirektør i Telenor Norge, Frode Støldal.
En undersøkelse YouGov har gjort på vegne av Telenor viser at 33 prosent av de spurte vil bruke PC til å følge OL, 17 prosent vil bruke nettbrett, mens ni prosent vil bruke smarttelefonen. Over 20 prosent vil se mer enn 10 timer i uken. Telenor har økt kapasiteten med en tredjedel i 3G og 4G- nettene for å håndtere veksten som forventes av trafikk via mobile enheter som telefon og nettbrett.
- Vi har sett omfattende trafikktopper i nettet under populære idrettsøvelser tidligere, og fikk en bekreftelse på nye trafiktopper da Magnus Carlsen ble verdensmester i sjakk, sier Støldal.
- Vi forventer all time high-belastning på mobilnettet under OL, særlig under stafettøvelsene i langrenn. Selv om vi har bygd ut kapasiteten, er vi veldig spent på om det holder på de travleste mobil basestasjonene, men vi skal gjøre vårt beste, fortsetter han. De siste to årene er databruken i mobilnettet økt med 68 prosent, 70 prosent av Telenors kunder har nå en smarttelefon.
Endrede bruksmønstre
Årets olympiske idrettsleker har en ekstra dimensjon ettersom kundenes bruksmønster når det gjelder tv-titting har endret seg. I stadig større grad tas smarttelefoner og nettbrett i bruk for å følge OL-øvelsene. Og mange ønsker at opplevelsen skal være like god om den er hjemme, på jobben eller på hytta.
- Vi jobber knallhardt for å levere det råeste mobilnettet og den beste dekningen, og vi tar mål av oss til å gi kundene førsteklasses opplevelser. Kvaliteten på strømming over mobilnettet har blitt mye bedre etter introduksjon av 4G og flere kommer nok til å merke en bedret kvalitet under OL, sier Støldal.
Selv om de fleste kundene bruker Wi-Fi for å se på OL på mobilen eller nettbrettet, inkluderer flere av Telenors abonnement nok datamengde til at kundene uten ekstra kostnad kan se OL-høydepunkt på mobilnettet.
Kunder med et mobilt bredbånd abonnement med inkludert 10 GB vil kunne se rundt 15 timer for eksempel VG-TV på PC-en, eller lese rundt 5000 VG-sider på nettet, mens kunder med abonnement med 3GB inkludert på mobiltelefonen kan se fire og en halv time på for eksempel VG-TV eller lese 3000 VG-sider om OL på nettet.
TV2 på Telenors nett
TV2 har for første gang ansvaret for OL-dekningen i Norge. De legger opp til en massiv satsing på tv og nett, og alt på nett fra TV2 til Telenors kunder går via Telenors servere til kundenes terminaler.
Vi har oppgradert nettet kraftig for å håndtere den økte trafikken på fast- og mobilt bredbånd, og selv om verken vi eller idrettsutøverne kan gi noen garantier så skal det ikke stå på innsatsen, sier Støldal, og viser til flere 100 Gbit/s-forbindelser som kopler Telenors datasenter på Fornebu inn i hovednettet.
- Vi har etablert noen av de kraftigste ruterne i markedet for å håndtere den forventede trafikkveksten, legger han til.
Høy beredskap
Det er et stort ansvar å skulle sørge for at tv-seerne får gode opplevelser, og vi har derfor høy beredskap i denne perioden, sier Støldal. Telenor har også gitt entreprenørene beskjed om at i OL-perioden skal det ikke pågå arbeid i nettet som kan forstyrre tv- og internettplattformen. Han ser OL som en milepæl som trolig vil bekrefte endringene av kundenes vaner og konsum av nett-tv.