Telenor inngår samarbeidsavtale med Skatteetaten
(Fornebu, 21. august 2024) Telenor og Skatteetaten har inngått en samarbeidsavtale for å forebygge og bekjempe arbeidslivskriminalitet i telebransjen.
Gjennom samarbeidsavtalen skal Skatteetaten både dele informasjon som hindrer useriøse virksomheter å få kontrakter med Telenor Norge AS, og bistå med å styrke interne rutiner og internkontroll ytterligere. Skatteetaten vil også kunne gjennomføre kontroller hos utvalgte underleverandører hos Telenor.
Bekjempelse av arbeidslivskriminalitet krever samarbeid på tvers
Telenor er den første teleoperatøren i Norge som inngår et formelt samarbeid med Skatteetaten for å forebygge, avdekke og begrense arbeidslivskriminalitet. Samarbeidsavtalen skal sikre at Telenor Norge AS og selskapets entreprenører forbedrer sine interne rutiner og organisering, og hindre at kriminelle aktører inngår kontrakter med Telenor. Sentrale faktorer i samarbeidet vil være dialog og koordinering, forbedring og evaluering samt avdekke risikoer og sårbarhet.
Stiller strenge krav
– Telenor Norge AS stiller strenge krav til våre entreprenører og har kontrollermekanismer på plass for å hindre lovbrudd og avvik. Vi opplever at dette alene ikke er tilstrekkelig, og har tro på at samarbeid med Skatteetaten vil øke muligheten for å avdekke og forebygge arbeidslivskriminalitet, sier Anna Måsender, leder for divisjonen med ansvar for Telenors infrastruktur.
– Arbeidslivskriminalitet anses videre som en døråpner for andre typer lovbrudd, blant annet innenfor helse, miljø og sikkerhet. Telenor tror derfor at samarbeidet vil ha betydelig proaktiv effekt på flere områder, som samlet sett vil bidra til å øke seriøsiteten innenfor telebransjen og entreprenørvirksomheten, sier Måsender.
Vil bekjempe a-krim i telebransjen
Divisjonsdirektør i Skatteetaten, Odd Woxholt, er fornøyd med at det nå blir flere slike samarbeidsavtaler i telebransjen. Han forteller at denne typen samarbeid er helt nødvendig for at de lykkes med arbeidet med å hindre arbeidslivskriminalitet:
– Telebransjen er blant bransjene hvor det er risiko for arbeidslivskriminalitet, derfor har en slik samarbeidsavtale stor nytteverdi. Den er et godt utgangspunkt og verktøy for å bekjempe arbeidslivskriminalitet. Vi er avhengige av å få med oss aktørene i bransjen dersom vi skal lykkes med å begrense handlingsrommet til useriøse aktører, og vi er glade for at vi nå skal samarbeide med Telenor om dette, sier Woxholt.
Leverandører som vil inngå kontrakter med Telenor, må signere et fullmaktsskjema som gir Telenor tilgang til taushetsbelagte opplysninger i hele kontraktkjeden.
Telenor sender kryptert informasjon til Skatteetaten, som verifiserer at leverandørene er registrert i riktige registre og at de har overholdt sine skatte- og avgiftsforpliktelser.
Oppdages avvik, blir leverandøren bedt om å redegjøre for dette. Leverandøren må eventuelt betale utestående restanser hvis de ønsker å legge inn anbud.
Leverandører som ikke innretter seg, blir gjort kjent med at de kan avvises fra fremtidige oppdrag.
Målet med samarbeidsavtalene som Skatteetaten inngår med ulike offentlige innkjøpere og private entreprenører, er å utveksle opplysninger som bidrar til at store innkjøpere gir kontrakter til underentreprenører som oppfyller sine lovmessige plikter, slik som arbeidsmiljøloven, forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter og skatte- og avgiftslovgivningen.
Skatteetatens samarbeidsavtaler
Skatteetaten har flere typer samarbeidsavtaler innen bekjempelse av arbeidslivskriminalitet. Etaten har samarbeidsavtaler med store oppdragsgivere, med fylkeskommuner og kommuner, organisasjoner og med andre relevante aktører. Nasjonalt tverretatlig analyse- og etterretningssenters (NTAES) sin situasjonsbeskrivelse fra 2020 viser at Skatteetatens samarbeidsavtaler har god effekt og reduserer risiko for arbeidslivskriminalitet.
For mer info, ta kontakt med:
Telenor:
For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Anders Krokan, pressesjef i Telenor, telefon 95209037, e-post: anders.krokan@telenor.no, eller pressetelefonen 800 80 900
Skatteetaten:
presse@skatteetaten, tlf. 945 01 000