Mobilpuls: Unngå disse mobilfellene i utlandet
(Fornebu, 6. juli 2016) Sommeren er høysesong for tyverier av mobiltelefoner i utlandet. Her er ferielandene der du må være ekstra varsom – og rådene du trenger for å sikre at mobilens innhold ikke går tapt.
I en fersk undersøkelse Norstat har gjennomført for Telenor svarer nesten 40 prosent av de mellom 18 og 34 år at de har opplevd å miste eller bli frastjålet mobilen sin. I samme aldersgruppe har frykten for å miste mobilen overgått frykten for å miste lommeboken.
Mobilen vår er både underholdning, en viktig sosial kanal, vår minnebank, planleggingsverktøy og lommebok. Det er med andre store fysiske og personlige verdier som står på spill om noe skjer.
Verstingland
Hver sommer får Telenor rapporter fra nordmenn i utlandet om stjålne telefoner, og sikkerhetsavdelingen overvåker mobilnettet døgnet rundt for å avsløre mobilsvindel.
– Mitt klare råd er å melde fra om tyveri med en gang. Sperres SIM-kortet så fort som mulig ved tyveri, flyttes ansvaret for svindel over på teleselskapet ditt, sier Hanne Tangen Nilsen, sikkerhetsdirektør i Telenor Norge.
Anmelder du tyveriet til politiet, kan du be dem om å sperre mobilen i registeret EIR (Equipment Identity Register). Sperre i EIR gjør det umulig å bruke telefonen i mobilnettet – uavhengig av SIM-kort.
Telenors sikkerhetssenter (TSOC) overvåker uvanlig trafikk i mobilnettet døgnet rundt.
– Bruk et enhetspassord på mobilen av god kvalitet og konfigurer telefonen til å kreve passord etter en periode uten aktiv bruk. Husk også at PIN-koden kun beskytter SIM-kortet – ikke telefonen og innholdet på den, forklarer sikkerhetsdirektøren.
Sikkerhetsavdelingen anbefaler i tillegg å være restriktiv med å bruke «husk passord» i apper. Dette er et råd mange synes er vanskelig å følge, da det blir tungvint å taste inn passordet hver gang.
– Vurdér i det minste passordbeskyttelse på noen apper. Det er kanskje en akseptabel risiko for deg at en kjeltring får tilgang til Twitter-kontoen din, men litt verre å la ham handle på eBay med ditt kredittkort, sier Tangen Nilsen.
Tre tips fra Telenors sikkerhetsavdeling når uhellet først er ute
1. Bruk sporings- og sletteprogrammet ditt. Hvis det er håp om å finne tilbake til mobilen, eller å slette innholdet på telefonen for uvedkommende er det viktig å gjøre dette før du sperrer SIM-kortet og abonnementet. Når abonnementet er sperret vil du ikke få kontakt med telefonen.
2. Kontakt kundeservice eller logg inn på Mine Sider for å sperre SIM-kortet. Dette hindrer at abonnementet ditt misbrukes, noe som raskt kan innebære store kostnader. Det hindrer også at tyven får motta engangskoder som sendes over SMS. Hvis du finner igjen telefonen, kan du selv gjenåpne SIM-kortet på Mine Sider.
3. Tren på hva du skal gjøre. Nå vet du hva du skal gjøre når uhellet er ute, men husker du det den dagen du står der uten telefonen? Her er det bare én ting som gjelder – øvelse gjør mester. Hvis du på forhånd trener på å bruke sporingsfunksjonen i sporings- og sletteprogrammet, henter ned backup til reservetelefonen og finner frem til sperrefunksjonen på Mine Sider, er det mye større sjanse for at kunnskapen sitter den dagen du trenger det.
For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Caroline Lunde, informasjonssjef i Telenor Norge
Tlf: 971 55 855, caroline.lunde@telenor.com