Mobilpuls: – La ikke svindlerne lure deg
(Fornebu, 19. februar 2016) Mobiltelefonen har blitt et ettertraktet mål for utspekulerte svindlere. Telenor ber alle være varsomme med å ringe opp ukjente nummer eller utlevere personlig informasjon på telefonen.
Telenor Norge har i lengre tid benyttet sperrefilter for å blokkere svindelanrop fra utlandet. Vi legger inn stadig nye nummere i denne oversikten. Våre sperringer filtrerer innkommende utlandstrafikk både for fast- og mobiltelefon.
– Normalt sett blir man ikke oppringt uoppfordret av banken, Microsoft eller andre selskaper, og folk må være svært forsiktige med å dele personlig informasjon som for eksempel kontoinformasjon eller brukernavn, passord og pin til PC, mobil og nett-tjenester, sier Hanne Tangen Nilsen, sikkerhetsdirektør i Telenor Norge.
Nye metoder
Svindlerne går stadig nye veier for å lure norske forbrukere. Tidligere tok de kontakt med forbrukerne på fasttelefonen, men nå rettes mye av svindelen mot mobiltelefoner. Den nyeste metoden, er at uvedkommende manipulerer, såkalt «spoofer», et norsk mobilnummer for å ringe.
– I fjor foregikk svindelen fra utenlandske numre. Nå ser vi at intetanende norske kunder får sine nummer brukt som avsendere i svindelanrop, forteller Tangen Nilsen.
Svindelmetodene blir stadig flere og mer sofistikerte. En av metodene er at svindlerne ringer fra et ekte nummer og legger på. Kundene som ringer opp, blir taksert for å ringe tilbake.
I fjor hadde Telenor en sak med kunder som ble oppringt fra et nummer i Latvia. De som ringte tilbake ble fakturert rundt fem kroner per minutt. Svindlerne tjener penger på at du ringer tilbake til en tjeneste de selv har opprettet.
Microsoft-svindel
I utgangspunktet er motivet for svindelen å få ut sensitiv informasjon fra kunden. I såkalt Microsoft-svindel blir kunden bedt om å gjøre endringer eller gi fra seg informasjon slik at svindlerne får tilgang til din maskinvare. I noen tilfeller gratulerer de deg som vinner av et ukescruise i Karibien for på denne måten å få tak i din kontoinformasjon.
– Dersom du får en henvendelse om noe som høres for godt ut til å være sant, er det som regel det, advarer Tangen Nilsen.
I den siste bølgen med Microsoft-svindel fikk svindlerne det til å se ut som de ringte fra norske mobilnummer, for å øke sannsynligheten for at anropene ble besvart.
Telenor har muligheten til å sperre numrene som misbrukes i svindeløyemed, både fast- og mobilnumre. Men sperring av mobilnummer vil medføre at den reelle kunden hindres i å anrope norske numre ved opphold i utlandet.
– Spoofing er ikke et isolert Telenor-problem, men en utfordring for bransjen som helhet, og det er viktig at nordmenn er bevisste på at det forekommer. Å nå frem med informasjon om svindelscenarioene for å øke bevisstheten blant kundene tar tid, sier Tangen Nilsen.
Tett samarbeid
Telenor samarbeider tett med bransjen og myndighetene for å komme denne typen kriminalitet til livs. Telenors råd er at du ikke ringer tilbake til svært korte anrop fra ukjente nummer.
Hvis det ringer så kort at du ikke har sjanse til å ta telefonen, kan målet være å lure deg til å ringe tilbake til et høytaksert nummer. Kunder skal også være klar over at de ikke blir belastet for noe når de blir oppringt fra utlandet, bare hvis de ringer tilbake.
For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor Norge
Tlf: 952 09 037, e-post: anders.krokan@telenor.com