5 tips til å bli en ekte superhelt på halloween
I dag fylles nabolag over hele landet opp med barn utkledd som spøkelser, hekser og trollmenn. Halloween er en tid for moro og spenning, men for mange barn kan feiringen også være en kilde til utenforskap. Det er viktig å anerkjenne at ikke alle barn gleder seg til halloween. For enkelte er dagen blitt et symbol på ekskludering og isolasjon. Med enkle grep kan vi unngå dette.
Røde Kors og Telenor har i flere år jobbet sammen med initiativ for barn og psykisk helse. Blant annet gjennom antimobbeprogrammet BRUK HUE, som siden 2009 har gitt over 700.000 foreldre og barn opplæring i hvordan vi kan hindre utenforskap. Her kommer noen råd fra Nelli Kongshaug (leder for Kors på halsen i Røde Kors) og Ana Brodtkorb (leder for bærekraft i Telenor Norge) til halloween-feiringen.
1. Strekk deg langt for å inkludere alle – vær Wonderwoman eller Superman! Det er lett å tenke at halloween bare handler om de som har de mest imponerende kostymene eller de beste godteriene. Men hva med de som kanskje ikke har mulighet til å delta på samme måte? Ved å ta initiativ til å inkludere alle, kan vi gjøre en stor forskjell. Arranger en felles feiring der alle barn er velkomne, uansett bakgrunn eller ressurser. La oss gjøre det til en fest hvor «alle skal med»!
2. Husk at utenforskap er godt synlig i digitale kanaler. I dag er sosiale medier en stor del av barnas liv. Når bilder og videoer fra halloween-feiringer deles på nettet, kan de som ikke er med føle seg enda mer utenfor. Det er viktig å være oppmerksom på hvordan digital deling kan forsterke følelsen av utenforskap. La oss tenke over hva vi deler, og sørge for at vi fremmer inkludering, ikke ekskludering.
3. Allier deg med superheltene på skolen og andre foreldre. Samarbeid er nøkkelen til å skape en inkluderende halloween. Kanskje kan vi gå sammen med lærere og andre foreldre for å arrangere en stor fest der alle barn er invitert? Når vi står sammen, kan vi skape et miljø der ingen føler seg alene.
4. Husk å spørre om tillatelse fra barn og foreldre før du deler bilder digitalt. Personvern er viktig, spesielt for barn. Før vi deler bilder av barn i kostymer, må vi alltid spørre om lov fra både barna og foreldrene deres. Dette viser respekt og omtanke, og bidrar til å skape en tryggere digital verden for alle.
5. Hva med skjerm-fri halloween? I stedet for å la mobilen ta oppmerksomheten, bør vi som foreldre være til stede med barna våre. Se de små heksene og spøkelsene i øynene, og la dem få oppleve magien av en skjermfri halloween. Når vi legger bort skjermene, åpner vi for ekte samspill, latter og gode samtaler. Det skaper minner som varer lengre enn et bilde i sosiale medier.
Vi ønsker dere alle en (u)hyggelig feiring!