Endre gjorde hobbyen om til jobb
Han jobber fulltid på TSOC Grimstad, tar en mastergrad i Cybersecurity på Universitet i Agder – og har fortsatt tid til å kappkjøre på Gokartbanen mot Telenors tech-konkurrenter. Møt Endre Ohrvik Storækre.
☎️ Hvordan ser en vanlig dag ut, Endre?
Endre Ohrvik Storækre har bakgrunn fra elektrikerbransjen og Forsvaret, men har nå funnet drømmeyrket som Security Service Transition Engineer ved TSOC i Grimstad.
Dette er historien om hvordan datahobbyen ble til en jobbmulighet:
– Jeg studerte til å bli dataingeniør på Universitet i Agder (UiA) og var med på et Capture The Flag-arrangement (hackekonkurranse, red anm.) på andreåret. Dette ble arrangert av TSOC i Grimstad, som jeg ikke engang hadde hørt om det tidspunktet, sier han.
Lang historie kort: Endre fant ut at Telenor jobbet med tech og nasjonal sikkerhet «rett over gata», søkte på jobb og ble deltidsansatt som førstelinjeanalytiker på 24/7-SOCen.
Telenor SOC (TSOC) er en avdeling i Telenor som driver en 24/7-tjeneste for overvåking, beskyttelse og hendelseshåndtering av kunders nettverk og datautstyr.
Sikkerhetssenteret er hjertet og hjernen i vårt cybersecurity-forsvar. Både av oss selv og våre Managed Security Services kunder på sikkerhetsovervåking og DDoS beskyttelse.
Avdelingen består av noen av Norges fremste sikkerhetshoder, og har vært et førstelinjeforsvar for nasjonal datasikkerhet sammenhengende i over 20 år.
Arbeidskapasitet på 175 prosent
Deltidsjobben ga mersmak, og da han nærmet seg bachelorinnnlevering i mars 2022 ble han tilbudt en fulltidsstilling som Security Service Transition Engineer.
– Planen min var egentlig å studere videre på en mastergrad, men jeg lot meg overtale. Nå har jeg hatt jobben i litt over et år og har ikke angret et sekund, smiler han.
Og hva med masterutdanningen? Endre gjorde som Ole Brumm: Ja, takk begge deler!
☎️ Hvordan er miljøet i TSOCen, Endre?
Deltidsjobben ga mersmak, og da han nærmet seg bachelorinnnlevering i mars 2022 ble han tilbudt en fulltidsstilling som Security Service Transition Engineer.
– Planen min var egentlig å studere videre på en mastergrad, men jeg lot meg overtale. Nå har jeg hatt jobben i litt over et år og har ikke angret et sekund, smiler han.
Og hva med masterutdanningen? Endre gjorde som Ole Brumm: Ja, takk begge deler!
Ekstroverte IT-folk? Ja, det finnes!
Hva gjør egentlig en Security Service Transition Engineer? Vi lar Endre forklare:
– Teamet mitt har ansvar for å implementere Telenors tjenester ute hos kundene. Når kunden har kjøpt tjenester innen logg-analyse, DDoS eller Security Monitoring, for eksempel, er det vi som setter dette opp rent teknisk hos kunden.
En arbeidsdag for Endre kan innholde kundemøter, workshops, demoer og lignende. Noe som passer Endre midt i blinken.
– Sjefen min har sagt at jeg er en «sjelden art», en tekniker som også er ekstrovert. Selv om jeg elsker å jobbe med teknologien, er det å møte folk selve prikken over i-en for min del. Jeg er helt avhengig av det sosiale for å trives, sier han.
Det fineste Telenor-kontoret i landet
Til daglig sitter Endre Storækre sammen med femti kolleger på Telenors splitter nye Grimstad-kontor.
– Vi er første leietakere og flyttet inn i mai. Birgitte (Norgessjefen i Telenor) var innom på åpningen og konstaterte ganske kjapt at vi har det fineste Telenor-lokalet i landet. Alt er nytt og fresht, og TSOC-rommet med seksten vegghengte skjermer ser ut som noe fra en sci-fi-film. Vi kan virkelig ikke klage, sier Storækre, som selv har utsikt over hele Grimstad-skjærgården fra sitt kontor.
Flyttingen til nytt kontor fikk også en uventet effekt:
– Mange av de som bor i Arendal (hvor kontoret var tidligere) trodde de kom til å sitte mye på hjemmekontor etter flyttingen. Men det motsatte har skjedd, vi er nesten fulltallige hver eneste dag. Det viser hvor mye miljø og trivsel betyr for en arbeidsplass!
☎️ Hvorfor er jobben din viktig?
For de fleste vil fulltidsjobb og studier være mer enn nok å fylle dagene med. Ikke for Endre Storækre. Sammen med sju kolleger forsvarer han TSOCs ære på Gokartbanen.
Når du jobber med samfunnskritisk sikkerhet på dagtid, er det ingen spøk når gjengen fra TSOC forsvarer sin ære om å være raskest (og kulest) på banen!
– Vi var en gjeng som kjørte for moro skyld, så fant vi ut at det ble arrangert en bedriftsserie i Kristiansand. Der kjører vi nå om kapp med andre selskaper i Sørlandsregionen, blant annet noen som er direkte konkurrenter av oss i det daglige.
– Konkurrentene er hyggelige folk, men det er en ekstra nerve i lufta når vi kniver med Netsecurity om førsteplassen. Det er det ingen tvil om, ler Storækre.
– En jobb som aldri forsvinner
På TSOC i Grimstad sitter det Telenor-ansatte og overvåker egne og kunders data døgnet rundt, året rundt. Et viktig samfunnsoppdrag, sier Endre Storækre:
– Oppgaven vår er å holde samfunnet oppe. Om en fiendtlig aktør hacker seg inn på vårt nett, har de i teorien tilgang til majoriteten av all datatrafikken i landet. Og om du jobber med å passe på et firmas loggkilder, som kanskje inneholder sensitive opplysninger, så føler du et stort ansvar for at disse ikke havner i feil hender.
IT-sikkerhet kommer bare til å bli viktigere i fremtiden, og for Telenor er det et enormt satsingsområde.
– En av sjefene mine fortalte meg at ingen innen Cybersecurity i Telenor noensinne har blitt offer for nedbemanninger eller nedskjæringer. Tendensen er heller at vi trenger flere dyktige folk i årene som kommer, sier Storækre, som selv benytter sin dobbeltrolle til å drive aktiv rekruttering
– Så sent som i fadderuka oppfordret jeg en av medstudentene mine til å søke jobb i Telenor, og jeg er opptatt av at vi er aktivt til stede når UiA, som satser hardt på data og ingeniørfag, arrangerer karrieredager. Vi må vise at TSOC finnes – og at det er her i Grimstad! avslutter Endre Storækre.