Slik skaper vi verdi på tvers av fagområder
Når innsikt, kreativitet og teknologi får virke sammen, forvandles til idéer til løsninger, og kundeinnsikt til produkter som skaper ekte verdi.
Å få team til å fungere virkelig godt – på tvers av fag og funksjoner – er en kunst mange jobber med å mestre. En av dem er Guro Røberg. Som Product Coach og fasilitator for vår meetup den 19. mars, ledet hun oss gjennom et par inspirerende timer der vi utforsket hemmeligheten bak velfungerende team. Hvordan vet vi at produktfokus virker? Hvordan bygger vi bro mellom strategi og hverdag? Og hva gjør vi når det hele går på trynet?
Time to value: fra 18 måneder til to uker
Vi vet at for å lykkes med innovasjon og produktutvikling, må vi knytte sammen teknologi, forretningsforståelse og kundeinnsikt. I Telenor er dette ikke enkeltprosjekter eller isolerte initiativer – det er selve motoren i hvordan vi jobber. Tverrfaglige team er formelen som skaper produkter og tjenester med reell verdi, fordi vi kan håndtere risiko tidligere og dermed få mer fart i innovasjonsarbeidet.
Ambjörn Söderberg og Vidar Olsen delte hvordan et team gikk fra en 18-måneders utviklingsplan til en leveranse på to uker. Ved å samle riktig kompetanse, involvere kunden og utfordre etablerte prosesser, utviklet teamet en one-click-løsning for eSIM-leveranse til Politiet – på rekordtid. Ambjörn er klokkeklar når han oppsummerer suksessen: – Involver og utfordre kunden. Vær transparent. Stol på de du jobber med!
Gjennom å jobbe smidig, med fokus på outcome fremfor output, sikrer vi at vi skaper produkter som faktisk blir brukt og gir verdi. Men noen ganger krasjlander vi. Hva kan vi lære av det?
Innovasjon skjer når vi ikke er redde for å feile
Mathias O. Oseberg, product manager i verdistrømmen Internet@Home, fortalte om hvordan han og teamet fikk overtenning på en tilsynelatende briljant idé – som feilet totalt. Brukerne fikk aldri vite om den, og så heller ikke verdien. Hva lærer vi av slikt?
– Test alltid før du bygger, og sørg for at løsningen faktisk treffer et reelt behov, sa Mathias. Teamet justerte kursen, lagde en enkel og billig prototype ut og fikk den testet på kunder. Resultatet? En validert løsning med estimert verdi på 25 millioner kroner over tre år.
Å oversette strategi til hverdagen
For at team skal jobbe mot samme mål, må strategien være mer enn en PowerPoint. Jacob Gangnæs og Jyoti Sharma fra verdistrømmen Hardware Sales and Solutions har tatt målstyring på alvor.
– Jeg må innrømme at når jeg kommer tilbake til plassen min etter en strategigjennomgang, ender jeg opp med å jobbe akkurat som før. Vi ville gjøre strategien ekte for oss, fortalte Jacob.
Med støtte fra coachene fra IT Enablement jobbet de frem konkrete OKR-er (Objectives and Key Results) som hjalp dem prioritere strategisk viktige oppgaver. – Vi måtte virkelig forstå hva som betyr noe for å sette opp en verktøykasse som virker, sa Jyoti. I dag har de et felles fokus og tydelige mål som lar teamene eksperimentere på de rette problemene.
Det handler om kultur!
Verdistrømmer er kanskje Telenors mest brukte ord om dagen. De skaper retning, samspill og fart – enten vi jobber for eksterne kunder eller leverer internt til andre verdistrømmer. Eline Henriksen, Product Lead i Cloud Platforms, leder teamet Nova, har ett klart mål: å levere verdens beste utvikleropplevelse.
– Vi startet som en «tribe» uten tydelig retning. Vi satt langt unna de vi skulle levere til, og måtte finne ut hva organisasjonen faktisk trengte fra oss, fortalte Eline. Innsikt, kombinert med data og teknologi, har hjulpet dem å utvikle verktøy utviklerne faktisk bruker.
Data er gull – bruk den riktig
Martin Guldvog og Torgeir Øyen fra Assurance-verdistømmen fortalte hvordan Alfa-teamet bruker hendelsesdrevet arkitektur og datademokratisering for å skape bedre kundeopplevelser.
– Impacten fra data er gull, og vår viktigste kilde til produktutvikling, sa Martin. Gjennom feilhåndteringssystemet Alfa oppdager teamet feil før kundene merker dem – og kan varsle proaktivt. Dette reduserer churn og øker kundetilfredshet.
David Green fra Mobile Business-verdistømmen delte enda et eksempel på verdien som skapes når vi jobber produktdrevet: Teamet hans har utviklet løsninger som forbedrer onboarding av nye ansatte i 1500 bedrifter i Norge.
– Spør deg selv hver morgen: Hva kan jeg bidra med i dag? oppfordret David.

Hva tar vi med oss videre?
Meetup-en viste at tverrfaglige team ikke bare er en trend – de er avgjørende for konkurransekraften vår. For å lykkes må vi:
Fortsette å bygge broer mellom teknologi, forretning og kundeinnsikt
Dele kunnskap og erfaringer på tvers av team
Ha mot til å forandre, våge å eksperimentere og lære raskere
Eller som vår los gjennom samlingen, Guro Røberg sa det treffende: – Hvis det vi driver med ikke skaper noe outcome, da kan vi faktisk slutte med det.
Dette er kjernen i hvordan vi jobber – og det er dette som skaper magiske team.