– Jeg hadde nok aldri tatt sjansen på å søke på denne stillingen selv. Men heldigvis var Maja gæren nok til å spørre meg – og da var det egentlig bare å kaste seg ut i det! sier Annette Karlstad, som nå overtar som seksjonsleder i Telenor IT, etter Maja Flakne som skal ut i mammapermisjon.

En jurist som midlertidig seksjonsleder? Vi tar det fra starten:

Karlstad er jusutdannet ved Høgskolen i Lillehammer og Universitet i Bergen. Hun har jobbet med erstatningsrett for Telenor siden høsten 2019. Parallelt med denne jobben har hun tatt sertifiseringer, kurs og bygget nettverk – og ikke minst har hun vært nysgjerrig.

– Jeg har gjort ting jeg selv synes er gøy – uten nødvendigvis å bry meg om det passer inn i en juristrolle eller ikke. Gjennom å delta på kurs og være engasjert på ulike arener, har jeg møtt masse inspirerende folk – blant andre Maja, smiler Annette som oppriktig mener at det å være nysgjerrig i møter med nye mennesker, åpner dører i arbeidslivet.

Men å gå inn gjennom nye dører, krever mot. Annette har nemlig ikke ledererfaring, og nå har hun fått tillit i en lederrolle – midt i Telenors ganske omfattende endringsprosess.

– Du kommer til å naile det!

Da det skulle finnes en vikar for Maja Flakne, var hun ikke i tvil om at Annette Karlstad var et riktig navn å spille inn:

– Verdiene og kompetansen hennes, hvordan hun møter og ser mennesker, den positive energien hennes og det faktum at hun ga inntrykk for at hun ville prøve seg som leder. Alt stemte, og timingen var perfekt, sier Maja som frem til nå har vært leder for tre tech-team som utvikler og forvalter noen av de sentrale støttesystemene for drift i Telenor Norge.

Maja kikker ut gjennom de store vinduene på Fornebu. Om kort tid vil hun være opptatt med helt andre ting.

Mens denne artikkelen er blitt skrevet, har det skjedd mye i Telenor – og teamene Annette Karlstad skulle lede, er flyttet til en annen del av selskapet som en del av organisatoriske endringer.

Annette Karlstad, Telenor

– Det var noen dager da jeg lurte veldig på hva som skulle skje, men nå føler jeg meg så heldig, sier Annette som nå skal lede en seksjon med Team Leads og coacher i People & Competence i IT.  

Endringer er en del av hverdagen i Telenor. Det skjer hele tiden, men Annette er optimistisk og tror at endringer må til for at Telenor skal nå sine strategiske mål. Men aller mest er hun takknemlig for tilliten som vises en jurist uten ledererfaring.

– Jeg aner ikke om personalledelse er noe for meg, og jeg har heller ikke IT-bakgrunn, så læringskurven blir bratt. Samtidig er jeg sikker på at det er viktig å hele tiden utvikle seg og lære nye ting, Annette Karlstad.

– Du kommer til å naile det! betrygger Flakne.

Viktig å gi kvinner muligheten

ODA (Nordens største nettverk for kvinner i tech) har siden 2016 målt kvinneandelen innen IKT i Norge i samarbeid med Kantar TNS. I 2024 er det 31 prosent kvinner som jobber innen tech-bransjen i Norge. Dette viser en økning, men samtidig har kvinneandelen i lederstillinger gått ned fra 34 til 27 prosent.

Hvert år utarbeider Telenor Norge en lovpålagt redegjørelse om likestillingssituasjonen og likestillingsarbeidet. Ambisjonen er å bedre kjønnsbalansen i selskapet og tiltrekke oss kvalifiserte kandidater fra begge kjønn, men det er ingen tvil om at dette er krevende. Egne rektrutteringstall viser at ¾ av søkere til tech- og it-stillinger i Telenor er menn. En liten opptur er at 44 % prosent av årets sommerstudenter er jenter.

Status kvinner og menn i Telenor Norge. Det jobber 928 kvinner og 2257 menn i Telenor Norge. Det er 50 % kvinner i Telenor Norges toppledelse.
Status kvinner og menn i Telenor Norge. Det jobber 928 kvinner og 2257 menn i Telenor Norge. Det er 50 % kvinner i Telenor Norges toppledelse.

I 2023 har kvinneandelen i selskapets toppledelse økt til 50 prosent. Kvinneandelen i de øverste lederlagene totalt i selskapet er over 36 prosent, men de største utfordringene er til IT- og Tech-roller.

Les mer: Status likestilling og mangfold i Telenor

Nettopp derfor mener Maja Flakne og Annette Karlstad at er det viktig å gi kvinner som er interessert i tech og ledelse muligheten – selv om det kanskje ikke er dette som er deres primære bakgrunn.

– Her skal lederen vår (Marius Bostad, red.anm) ha kudos. Både jeg og Annette fikk tillit i lederjobber .uten å nødvendigvis ha den riktige erfaringen fra ledelse, forteller Maja Flakne.

Taktskifte i bransjen?

Både Annette Karlstad og Maja Flakne er aktive i ODA-nettverket.

– Dette er ikke bare en plattform for nettverksbygging, mentorordning og faglig utvikling. Vi stiller også bedriftene ansvarlige for å jobbe med mangfold og inkludering. Dessuten kårer vi hvert år topp 50 kvinner i norsk teknologibransje, sier Annette Karlstad.

Dette er viktig. For selv om jenter får bedre karakterer i realfag enn gutter, er det fortsatt guttene som søker seg til tech-bransjen. Mange jublet da søkertallene fra Samordna Opptak viste at 20 prosent flere kvinner søkte seg til IKT-studier i 2023 – men hvor mye hjelper det når en PwC-studie samtidig viser at hver fjerde kvinnelige student ikke ønsker å jobbe i tech nettopp fordi bransjen er for mannsdominert?

– Vi trenger utvilsomt flere kvinnelige rollemodeller å se opp til, sier Annette Karlstad.

Annette Karlstad

– Ja, sånne som deg, smiler Maja som har full tillit til at ledervikaren har det som skal til.

Begge håper og tror på et taktskifte i bransjen, men er klare på at det krever fortsatt innats.

–  Teknologikompetanse vil bare bli mer etterspurt i årene framover, og det er arbeidsplasser med inkluderende arbeidskultur og gode karrieremuligheter som vil tiltrekke seg de beste talentene av begge kjønn, sier den påtroppende lederen.

– Heldigvis opplever vi nå at Telenor tar dette på alvor – blant annet gjennom den enorme rekrutteringen til det som skal bli Norges råeste tech-miljø. Og det gjør ledelsen lurt i, sier Annette Karlstad og avslutter:

– Det sier seg selv at når vi rigger Telenor for fremtiden som et fremoverlent tech-selskap, trenger vi variasjon både blant ledere og ansatte. Vi har masse historie å være stolte av, men fremtiden krever mangfold!