Fremtidens dataarkitektur utvikles der det er mest data

Hver dag bringer ny energi. Tempoet er høyt, og utfordringene er ekte. Vi kjenner at vi lever, og vi liker det. Slik oppleves det når vi endrer både arbeidsmetodikk og hvordan vi behandler data.

Jørn Tronstad sitter ytterst på stolen. Blikket er fast. Som leder for Data Insight er han ansvarlig for å ha kompetente folk på riktig plass når store ting skjer i en av landets største teknologibedrifter.

– Vi vet at morgendagens løsninger krever at vi går bort fra den tradisjonelle måten å behandle data på, og data er faktisk hjertet i alt vi foretar oss, forteller Jørn Tronstad.

Telenor har tatt et bevisst valg om å bevege seg bort fra datavarehusenes sentraliserte og tidkrevende strukturer og heller omfavne en skybasert data mesh-arkitektur. Det betyr økt tempo på alle måter.

– Vi kan prosessere data raskere, mer effektivt, og der den faktisk befinner seg. Dette gir oss enorme muligheter, forklarer Jørn, som hele tiden sørger for at medarbeidere utvikler seg i samme takt som selskapet. Og det går fort.

Data engineering: Jørn Tronstad i blå genser foran bygning

Sky is the limit? Ikke med skybasert dataarkitektur

 – Vi jobber med enorme datamengder, teknologier som Kafka, Kubernetes, GCP, DBT og Databricks. Teknologene jobber dynamiske team,  der teknologi og ledelse går hånd i hånd, forklarer Jørn Tronstad.

«Team First» er blitt et mantra i selskapet, og autonome team betyr muligheter på Fornebu. Tronstad er overbevist om at det fører til fart og kreativitet, og helt sentralt for at ansatte skal trives og kan utvikle seg i selskapet.

– Tillit gir eierskap til samfunnsansvaret vi faktisk har, sier Tronstad og sikter til at 80 prosent av all datatrafikk går igjennom Telenor sin infrastruktur. Med over ti millioner kunder, er det ikke akkurat mangel på viktige og utfordrende prosjekter.

Hvordan er hverdagen for en dataingeniør i Telenor?

– Når teamet har tydelig retning og tillit fra ledelsen, så kan vi finne våre egne løsninger uten å gå omveier i byråkratiet. Vi kan teste ut ny teknologi i et veldig raskt tempo, sier Ole Christian Enger.

Han jobber som Lead Data Engineer sammen med Data Developer Maia Lunde Gjelsvik og Data Engineer Kristian Lindalen-Stenerud.

Teamet jobber med å utvikle en skybasert dataplattform som skal gjøre selskapet i stand til å ta smartere beslutninger raskere – også ved hjelp av kunstig intelligens (KI).

Ole Christian Enger - data engineering i Telenor

– Tidligere kunne dataanalyser ta flere timer. Nå kan vi gjøre det samme på minutter takket være vår nye teknologistack. For eksempel kan vi nå identifisere et problem med internett ute hos kunden og iverksette tiltak allerede før kunden merker det selv, forklarer Enger. 

– Vi jobber kontinuerlig med å gjøre teknologien enda mer effektiv ved hjelp av skyteknologi. Ikke bare skal eldre systemer migreres over til mer moderne plattformer - parallelt skal vi også utvikle helt nye løsninger. Det er utfordrende, og veldig spennende! sier han. 

Hvorfor går vi på jobb hver dag?

En av landets største Kafka-operasjoner

Data engineering i Telenor handler for tiden altså mye om å designe og implementere løsninger som støtter overgangen til skybaserte plattformer.

– Dette innebærer å strømme inn og transformere data på en måte som optimaliserer bruken, forklarer Maia Lunde Gjelsvik.

Med en av Norges største Kafka-operasjoner har Telenor muligheten til å flytte store mengder data mellom systemer og behandle dem i sanntid.

– Kombinert med våre dataplattformer gir dette oss en enestående mulighet til å analysere enorme datamengder, utdyper Maia og forklarer at det jobbes med å flytte også denne infrastrukturen over til sky.

– I tillegg jobber vi med å utvikle applikasjoner som visualiserer data, for eksempel ved å presentere informasjon gjennom webapplikasjoner i kartform, supplerer Kristian Lindalen-Stenerud.

For å håndtere geografiske data benytter vi Esri-teknologi. Her er det Kristian Lindalen-Stenerud som er eksperten.

– Vi bruker Esri for å presentere geografiske data på en god måte, noe som er avgjørende for et selskap som opererer i hver eneste krik og krok av landet. Personlig synes jeg det er superspennende å lage analyser som er så visuelle, forklarer han.

Nysgjerrighet, respekt og kunstig intelligens

Kunstig intelligens (KI) er på alles lepper, og med god grunn. Hos Telenor ser dataingeniørene store muligheter for hvordan KI kan forvandle måten vi jobber med data på – men det må gjøres med respekt og ansvar.

– Vi samarbeider tett med Google og NVIDIA for å finne de beste måtene å anvende KI og håndtere store datamengder, samtidig som vi beskytter sensitive data, forklarer Ole Christian Enger, men han vet at jobben som gjøres nå kun er begynnelsen.

– Fremover ser vi på hvordan AI kan forbedre våre interne prosesser. Det som gjør Telenor spesielt spennende er at vi både har teknologien og de økonomiske musklene som trengs for virkelig å skape endring, forteller Ole Christian Enger ivrig.

Visste du at … Telenor har innført verdistrømmer?

Hos Telenor bruker vi nå verdistrømmer for å optimalisere måten vi jobber på. Kort fortalt innebærer dette at:

  • Kundens behov teller mest. Vi organiserer oss rundt kundenes behov, ikke hvilke interne siloer som finnes fra før.

  • Vi samarbeider mer på tvers. IT-avdelingen jobber tettere med andre avdelinger for å løse kundespesifikke utfordringer.

  • Leveransene skjer raskere. Verdistrømmer gir kortere time-to-market. Løsningene våre kan rett og slett rulles ut på kort tid etter at de er ferdigutviklet.

  • Teamene er autonome. Hvert enkelt team får større selvstendighet til å ta egne faglige beslutninger. Mindre byråkrati – mer handling!

– Vi ser etter kollegaer som er lærevillige. Nysgjerrighet på ny teknologi er viktig for å trives hos oss nå som ingenting står stille, forteller Ole Christian.

– Og så er det plass til alle typer mennesker her, sier Maia. Hun beskriver et arbeidsmiljø med høy faglig stolthet, lav terskel for å be om hjelp – men også mengder av muligheter til å være sosial om du ønsker det.

Er du klar til å bli med Maia, Ole Christian, Kristian og rundt 40 andre på reisen mot fremtidens skybaserte dataunivers?

Data engineering: Jørn og Kristian på Telenor Fornebu

Når teknologi virkelig betyr noe for mange

Det er mange selskaper som jobber med store mengder data, men Jørn Tronstad tror ikke det er mange som kan tilby like spennende data som Telenor.

– Både banker, dagligvarekjeder og andre har store datamengder, men det er mye transaksjonelle data. Telekom er unikt fordi vi opererer med strømmedata og fordi teknologi er kjernen i hvorfor vi eksisterer som selskap, forklarer en entusiastisk leder.

I Telenor får du ikke bare muligheten til å jobbe med banebrytende prosjekter som utgjør en forskjell i samfunnet, men dette skjer i et miljø preget av autonomi og tillit.

– Her har du muligheten til å påvirke både teknologivalg og løsninger, samtidig som du opplever en sunn balanse mellom jobb og fritid. Om du foretrekker å jobbe hjemmefra eller på kontoret, er opp til deg, sier Ole Christian Enger og blir støttet av sin unge kollega.

 – Som ung i Telenor setter jeg pris på det sosiale, men jeg er også glad for muligheten til å forme min egen arbeidshverdag. Selv om oppgavene er veldig spennende, så er fleksibilitet i hverdagen veldig viktig for å ha et godt liv, avslutter Maia Lunde Gjelsvik.

Les også:

Data engineering: Fire kollegaer på Telenor Fornebu

Jobb i Telenor handler om mer enn bare jobb

Som arbeidsplass tilbyr Telenor en helhet som ivaretar deg både som fagperson og menneske. Det gjør vi gjennom å lytte til deg, gi deg tillit og fleksibilitet - og gjennom å lære sammen.

Det er menneskene i Telenor som sørger for at vi kan levere robust infrastruktur i verdensklasse og utvikle de smarteste løsningene som sikrer våre kunder sikker og enkel tilgang til den digitale verden.

Bli bedre kjent med oss!