For sikkerhetens skyld – hold av 5. september 2024

Vi gjentar fjorårets suksess, 5. september er det duket for årets sikkerhetskonferanse i regi av Telenor – Digital Sikkerhet 2024!

Digital sikkerhet påvirker virksomhetens renomé og forretningsverdier. Dermed er dette en viktig, men krevende oppgave for virksomhetens ledelse så vel som ansatte.

Med konferansen ønsker vi å skape en møteplass for læring, inspirasjon og deling av erfaring innenfor området digital sikkerhet. I år som i fjor blir det mulighet for faglig påfyll og noen nye perspektiver på hvordan håndtere digital sikkerhet. Med deling fra noen av de sterkeste fagmiljøene, selskaper og fra egne ledere.

Konferansen gir deg også en unik mulighet til å bygge nettverk med de som jobber med sikkerhet. Og med ledere fra forskjellige virksomheter.

Sett av dagen til læring, inspirasjon og praktiske råd fra eksperter på området. Det vil være full bevertning gjennom dagen.

Lær mer om:

  • Utviklingen i trusselbildet og behovet for å bygge mer resiliens internt i virksomheter, og på tvers av alle sektorer for styrket motstandskraft.

  • At næringslivet nå må forberede seg på langt mer alvorlige og mer sannsynlige scenarier enn tidligere.

  • Hvordan andre store virksomheter jobber med sikkerhet og resiliens, og hva de har erfart.

  • Fokusområdene i Telenors rapport Digital Sikkerhet 2024.

Meld deg på nå!
Praktisk informasjon

Det er gratis å delta på eventet

Tid: 5. september 2024 - kl. 09:30 - 16:00

Sted: Du kan velge mellom fysisk deltagelse i Telenor Expo på Fornebu eller digital deltagelse. Har du mulighet, meld deg på fysisk på Fornebu, så får du med deg alle våre aktiviteter i løpet av dagen.

Arrangementet passer for: Toppledere, Kommunedirektører og operative ledere (IT/Driftssjef, Innkjøpssjef, HR-Sjef), Rådgivere, Styremedlemmer

Agenda konferansen Digital Sikkerhet 2024:

09:30  - Velkommen til Digital Sikkerhet 2024! - v/Torfinn Eriksen, leder for divisjon Business i Telenor Norge
Har vi tid til å vente - v/Birgitte Engebretsen, Administrerende direktør i Telenor Norge AS

09:40  «Resiliens og motstandskraft» - v/ Elisabeth Aarsæther, Direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

10:00  «Krigen mellom Ukraina og Russland» v/ Roger Johnsen, Cyberforsvaret
Bruken av cyberoperasjoner i krigføringen og mulige lærdommer for Norge.

10:30  Fleksibel beredskap – om næringslivets betydning for nasjonal beredskap - v/ Odin Johannesen, Direktør for Næringslivets sikkerhetsråd
I en tid der "alt" er i bevegelse må vi bygge beredskap som både hurtig og presist kan bidra til å opprettholde samfunns- og statssikkerhet for en rekke ulike scenarier. Skal vi få det til må næringslivet tas med, ikke bare som en ressursbrønn, men som en fullt ut integrert og operativ partner i alle sider av beredskapsarbeidet. Status, utfordringer og muligheter sett i et samfunnssikkerhetsperspektiv.

11:00  Pause

11:15  Telenors sikkerhetsrapport – "Digital Sikkerhet 2024" - v/ Rolv Hauge, BCM Manager i Telenor

12:00  Lunsj

12:45  «Et mer krevende trusselbilde» - v/ Stine Backer-Røed, Director Threat Intelligence i Telenor Norge

13:05  Dette ser vi på Telenor Security Operation Center i 2024 - v/ Vidar Strand, Head of SOC Grimstad, Telenor Cyberdefence
Hvordan angripes vi i 2024? To observasjoner fra SOC.

13:25  Kraftfull styrking av både internsikkerheten og vår satsing på sikkerhetstjenester til markedet - v/ Christer Eneroth, CSO Telenor Norge og Thomas Kronen, CEO Telenor Cyberdefence
Telenor annonserte den 14. juni at vi etablerer et nytt cybersikkerhetsselskap med nordiske ambisjoner. Samtidig så har Telenor levert sikkerhetstjenester til det norske markedet i mange år. Vi forteller om bakgrunnen for denne endringen, og hvilke fordeler dette gir for Telenor og for våre kunder.

13:45  Pause 

14:00   Paneldebatt: resiliens og motstandskraft

Deltakere:

Odin Johannesen, Direktør for Næringslivets sikkerhetsråd

Øyvind Vasaasen, Sikkerhetssjef i NRK

Hanne Tangen Nilsen, Administrerende direktør, Sykehuspartner

Elise Knutssøn Lindeberg, CEO i Skygard

Christer Eneroth, Head of Security, Privacy & BCM Telenor

14:45  Pause

15:00  Hele Norge øver - v/ Liv Dingsør, Administrerende direktør i Digital Norway
Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) peker i sin ferske trusselrapport på den store betydningen som privat næringsliv og enkeltpersoner har fått for landets sikkerhet. En underleverandør som blir hacket kan være en vei inn også til de store og samfunnskritiske selskapene. NIS2-direktivet kommer derfor med krav til digital motstandsdyktighet, som vil påvirke beredskapsarbeid i små og store virksomheter. Nå har vi hatt over 2500 ansvarlige for IT, sikkerhet og beredskap fra 1500 virksomheter med på våre interaktive arrangementer i år, der deltakerne får oppleve å være på innsiden av et simulert cyberangrep som de må håndtere i fellesskap. Hva har vi lært?

15:20  TOMRA – erfaringer fra fjorårets cyberangrep, en historie om lagånd - v/ Marius Sommerseth, Head of IT, TOMRA Collection
16. juli 2023 gikk alarmen hos TOMRA. De sto mitt i et omfattende cyberangrep og tok det harde valget om å proaktivt slå av alle systemer. Startskuddet gikk for å sikre at 80.000+ pantemaskiner skulle komme tilbake online for å kunne fortsette å ta imot pant som normalt. Marius deler læringer fra hvordan det er å stå i et cyberangrep, hvordan sikre de ansatte og hvordan komme tilbake igjen til normal situasjon.

15:50  Oppsummering og avslutning - v/ Torfinn Eriksen, leder for divisjon Business i Telenor Norge

* Med forbehold om endringer

Dagen ledes av Eirik Øwre Thorshaug og Pål Kvam

Digital Sikkerhet 2024 -  Eirik Øwre Thorshaug

Eirik Øwre Thorshaug - VP myndighetskontakt sikkerhet i Telenor

Er tidligere statssekretær i Justis- og Beredskapsdepartementet og Forsvarsdepartementet. Han har 20 års erfaring fra politikk som nestleder i Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF), folkevalgt i kommune og fylkeskommune og rådgiver i Stortinget. Han har en mastergrad i internasjonal sikkerhetspolitikk fra Universitetet i Oslo og har studert ved NTNU, og University of Queensland, Australia. Thorshaug er styreleder i Utsyn - senter for sikkerhet og totalforsvar.

Digital Sikkerhet 2024 - Pål Kvam

Pål Kvam - Partner Director i Telenor Cyberdefence

har vært i it-sikkerhetsbransjen i mer enn 15 år, og har de siste årene hatt et stort fokus på overvåkings- og responsrelatert sikkerhet. Pål har blant annet jobbet i Tietoevry, Trend Micro, Fortinet og Cybereason før han begynte som Concept Manager security i Telenor i januar 2020. 1. september 2024 startet han i Telenor Cyberdefence som Partner Director

Foredragsholdere

Digital Sikkerhet 2024 - Birgitte Engebretsen

Birgitte Engebretsen

er i dag administrerende direktør i Telenor Norge. Engebretsen har lang erfaring fra ulike lederstillinger innen IT, software og telekom, samt bakgrunn som gründer av flere selskap. Før hun ble utnevnt til administrerende direktør i 2022 ledet hun bedriftsmarkedet i Telenor Norge. Engebretsen kom til Telenor Norge i desember 2018 som leder av Produkt & Marked. Før dette jobbet hun i Telenors datterselskap Telenor Inpli AS (tidligere Datametrix), hvor hun i tre år var leder for Salg & Business Area Norge. Engebretsen er utdannet Bedriftsøkonom fra OHH (nå BI).

Digital Sikkerhet 2024 - Torfinn Eriksen

Torfinn Eriksen

(født 1966) er leder for Business i Telenor Norge. Divisjonen er Telenor Norges markedsutløp mot bedrifter og offentlig sektor, og har ansvaret for salg og markedsføring av alle produkter og tjenester som selges i bedriftsmarkedet. Han startet i Telenor i 2001. Siden da har han blant annet vært programdirektør og jobbet grensesnittet mellom It og forretning, ledet kundeservice og vært salgsdirektør for privatmarkedet. Han siste stilling var salgs og produktdirektør for privatmarkedet. Torfinn har bakgrunn fra forsvaret, er utdannet cand.mag og har masterprogram i strategisk ledelse og kommunikasjon fra BI.

Digital Sikkerhet 2024 - Stine Backer-Røed

Stine Backer-Røed

er Director Threat Intelligence for Telenor Norge. Hun leder Telenor Norges arbeid med trusselforståelse på tvers i organisasjonen. Backer-Røed har jobbet med trusselvurdering og risikohåndtering i både statlig og private foretak siden 2004. Før hun startet i Telenor for 2 år siden, jobber hun 12 år i Forsvaret med fokus på trusler mot Norge og norske interesser. Hun har også jobbet i internasjonale sikkerhetsselskaper hvor hun fokuserte på trussel- og risikovurderinger for større bedrifter i Midtøsten, Sørøst-Asia, Australia og Stillehavet. Hun er utdannet ved Universitetet i Bergen og Macquarie University Sydney. Backer-Røed ble i 2024 valgt inn som representant i det konsultative råd hos Næringslivets Sikkerhetsråd.

Digital Sikkerhet 2024 - Rolv R. Hauge i Telenor

Rolv R. Hauge

er i dag Fagleder for Business Continuity Management i Telenor. 
Han har lang fartstid i selskapet, og har siden 2010 hatt roller innenfor cybersikkerhet og sikkerhetsstyring – blant annet som øverste fagansvarlige i Telenor Norge for sikkerhet i infrastruktur og produksjonssystemer. Hauge er siviløkonom av utdanning.

Digital Sikkerhet 2024 - Odin Johannessen

Odin Johannessen

er utdannet ved Krigsskolen, Forsvarets høgskole, Norges Handelshøyskole, Försvarshögskolan i Stockholm og U.S. Army War College. Han har omfattende ledererfaring fra Garnisonen i Sør-Varanger (norsk-russisk grensevakt), Hans Majestet Kongens Garde, Telemark bataljon, Krigsskolen, Brigade Nord. I tillegg har han ledet norske enheter i NATO-operasjoner i Bosnia-Hercegovina og Afghanistan. I 2024 ble han utnevnt til generalmajor og sjef for operasjonsavdelingen i Forsvarsstaben. I 2015 ble han utnevnt til sjef for Hæren. I 2019 startet han som direktør for Næringslivets sikkerhetsråd.

Digital Sikkerhet 2024 -  Liv Dingsør

Liv Dingsør

er administrerende direktør i Digital Norway, en non-profit som jobber med å få fart på digitaliseringen av norsk næringsliv, med et spesielt fokus på SMB-bedrifter. Dingsør har bakgrunn fra lederstillinger i DNB og Aker ASA, i tillegg til dette har hun ledet flere selskaper gjennom store endringer.

Liv Dingsør er styremedlem i Innovasjon Norge og styreleder i Inventas. Hun har de siste årene deltatt i en rekke offentlige råd og utvalg knyttet til digitalisering og dataøkonomien. Dingsør brenner for å forløse kraften i data og teknologi for bredden av næringslivet.

Digital Sikkerhet 2024 - Marius Sommerseth

Marius Sommerseth

er ansvarlig for IT og Digitale Produkter for TOMRAs divisjon som driver med pantemaskiner. Han titulerer seg som en Digital Potet, og i det at han kan brukes til alt men liker helst å få de rundt seg til å gro. Han har lang erfaring fra ulike bransjer inkludert transport, bank, finans, helse, media og telekom.

Digital Sikkerhet 2024 - Oberstløytnant Roger Johnsen

Oberstløytnant Roger Johnsen

Født 1968. Utdannet offiser og sivilingeniør. Jobber som Sjef Konseptavdelingen i Cyberforsvaret. Tidligere Direktør for Norsk senter for informasjonssikring, Skolesjef Forsvarets ingeniørhøgskole, Senior stabsoffiser ved Forsvarets operative hovedkvarter, Stabsoffiser PRT Meymaneh Afghanistan, Sjef Forsvarets senter for beskyttelse av kritisk infrastruktur (nåværende Cybersikkerhetssenteret).

Digital Sikkerhet 2024 - Christer Eneroth

Christer Eneroth

(født 1968) har en Bachelor i Computer Science fra University of Massachusetts. Han begynte i Telenor Mobil i 1997 som utvikler, og har jobbet som sjefarkitekt både i IT- og teknologidivisjonen, og har hatt det tekniske ansvaret for flere av Telenors sentrale utviklingsprogram. Senere har han hatt ansvaret for CTO Office & Projects- og Services-enhetene i teknologidivisjonen. Han var sikkerhetsdirektør fra 2020-2022, før han ble teknologidirektør fra 2022 til 2024. Han etablerte og ble leder for den nye Security, Privacy & BCM enheten fra 1. mai i år.

Digital Sikkerhet 2024 - Thomas Kronen

Thomas Kronen

(født april 1970) har jobbet i IT bransjen innen salg og ledelse de siste 25 årene. Karrieren startet I Skrivervik Data AS og siden den gang har nettverks infrastruktur og sikkerhet sammen med et økende antall tjenester vært i fokus. De siste 6-7 årene har Thomas ledet SecureLink og etter hvert Orange Cyberdefense til et av Norges ledende cyber sikkerhets selskap i det Norske markedet. Thomas tok selskapet fra 8 til nær 100 ansate I Norge. Med dette som bakgrunn gleder Thomas seg til utfordringen som ligger foran oss gjennom å skape et Telenor Cyberdefence som blir en ledende MSSP i Norge og Norden.

Digital Sikkerhet 2024 - Vidar Strand

Vidar Strand

er i dag ansvarlig for Telenors 24/7 Security Operation Center i Grimstad. Han er utdannet sivilingeniør ved RWTH Aachen i Tyskland og har 15 års erfaring fra telekom-bransjen som utvikler i Ericsson kjernenett og mobilplattform, samt 10 års erfaring fra IT og sikkerhet i olje & gass bransjen og offentlig sektor. De siste 2 årene har han ledet utviklingsarbeidet med verktøy og støttesystemer for å underbygge en effektiv Telenor SOC.

Digital Sikkerhet 2024 - Elisabeth Aarsæther

Elisabeth Aarsæther

Direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

Paneldeltakere

Digital Sikkerhet 2024 - Øyvind Vasaasen

Øyvind Vasaasen

Sikkerhetssjef i NRK i 10 år.
Tidligere Dagsnyttredaktør og radiosjef i NRK.
Hadde prosjektansvaret for digitaliseringen av radio (DAB) i NRK.

Digital Sikkerhet 2024 - Hanne Tangen Nilsen

Hanne Tangen Nilsen

Har innehatt flere lederstillinger innen salg, marked, teknologi og IT i Telenor i perioden 1997–2022, avslutningsvis som direktør sikkerhetstjenester for Bedriftsmarkedet. I forkant av det ni år som Sikkerhetsdirektør for Telenor Norge.

Utdannet Computer Engineer fra Oslo Ingeniørhøgskole. Bedriftsøkonomi fra BI, gjennomført flere ledelsesprogrammer i Telenor og sjefskurset ved Forsvarets høyskole.

For tiden medlem av Ekomsikkerhetsutvalg som skal vurdere hvordan staten kan ivareta nasjonal kontroll over kritisk digital kommunikasjonsinfrastruktur) som skal levere sin rapport februar 2025.

Digital Sikkerhet 2024 - Elise Lindeberg

Elise Lindeberg

er CEO i Skygard AS – som er den nye datasentersatsningen til Telenor, Hafslund og HitecVision. Selskapet retter seg mot kunder som etterspør et høyt sikkerhetsnivå og bærekraftige løsninger for datalagring og prosessering.

Lindeberg er tidligere sikkerhetsdirektør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet og var medlem av regjeringens Totalberedskapskommisjon. Hun er spesielt opptatt av å sikre den digitale infrastrukturen som en fundamental del av nasjonal sikkerhet, i en tid der digitaliseringen, utviklingen innen AI og en varig endring i den geopolitiske situasjonen og trusselbilde skjerper behovet for trygge løsninger på norsk jord. 

Tilbakeblikk på Digital Sikkerhet 2023

Tidligere publiserte rapporter

Digital Sikkerhet 2023 - rapport 2023

Rapport "Digital Sikkerhet 2023" - Det blir alvor

Rapporten belyser hvordan digitalisering av industri og operasjonell teknologi stiller økte krav til sikkerhet i virksomheter, samt diskuterer hvordan kunstig intelligens både kan brukes i cyberangrep og cyberforsvar.

Rapport Digital Sikkerhet 2024 - En verden i endring krever handling

Rapport "Digital Sikkerhet 2022" - En verden i endring krever handling

Når verdensbildet snus opp ned og det vi trodde på ikke lenger  eksisterer, da må vi ta inn over oss nye perspektiver og endre oss der det trengs. Vi må tenke og gjøre ting annerledes fremover for å beskytte våre verdier.

digital sikkerhet 2024 - rapport 2021

Rapport "Digital Sikkerhet 2021" - Valgene vi tar

Telenor Norge bærer majoriteten av den digitale kommunikasjonsinfrastrukturen i Norge og har et viktig ansvar for å sikre at nordmenn er trygge fra sabotasje og spionasje når de er på nett eller mobilen.