Sikkerhet

Scareware – hva er det og hvordan kan det påvirke bedriften din?

I vår digitaliserte verden er cybersikkerhet en stadig voksende bekymring for både enkeltpersoner og bedrifter. En av de mer skadelige og manipulerende formene for ondsinnet programvare som truer datasikkerheten, er Scareware. Men hva er egentlig Scareware, og hvordan kan det påvirke deg og din bedrift?

Mann bekymret for scareware

I denne artikkelen vil vi gi deg en grundig oversikt over fenomenet:

  • Hvordan det fungerer

  • Noen eksempler

  • Hvordan identifisere det

  • Hvilke risikoer det medfører

  • Hvordan du kan beskytte bedriften din mot det

Men aller først – Hva er Scareware?

Scareware, eller skadeprogramvare, er en type ondsinnet programvare. Designet for å skremme brukere til å tro at datamaskinen deres er infisert med virus, eller at den har andre alvorlige problemer. Lagd for å lure dem til å kjøpe unødvendige, eller skadelige programmer. Dette oppnås ofte gjennom falske antivirusmeldinger, advarsler om systemfeil, eller pop-up-vinduer som hevder å ha oppdaget trusler.

Så hvordan fungerer Scareware?

Scareware benytter seg som regel av psykologiske manipulasjonsteknikker for å skape frykt og usikkerhet hos brukeren. De ønsker å gi et inntrykk av at noe haster, at noe er galt, eller at du har et problem på datamaskinen din. Når brukeren blir presentert med skremmende meldinger, kan de bli fristet til å kjøpe det falske programmet eller gi bort sensitiv informasjon.

Typisk kan Scareware:

  • Vises som legitime advarsler - disse kan etterligne grensesnittet til anerkjente antivirusprogrammer eller operativsystemer.

  • Låser ned systemet - noen former for Scareware kan låse datamaskinen helt, og kreve betaling for å låse den opp igjen.

  • Installasjon av Malware - ved å installere Scareware, kan brukeren også ende opp med å installere annen skadelig programvare som spionprogrammer eller trojanere.

Eksempler på Scareware

Det finnes mange eksempler på denne typen ondsinnet programvare.

Her er noen kjente varianter:

  1. MS antivirus - dette Scareware-programmet utga seg for å være en del av Microsofts sikkerhetsprogramvare. Det ga falske advarsler om virusinfeksjoner, og krevde betaling for å fjerne disse påståtte truslene.

  2. MacDefender - rettet mot Mac-brukere, utga MacDefender seg for å være et antivirusprogram. Det brukte phishing-teknikker og falske virusadvarsler for å få brukere til å kjøpe programmet.

  3. PC Cleaner - utga seg for å være et verktøy for systemoptimalisering. Det ga falske rapporter om datamaskinens helse og ytelse, og foreslo kjøp av fullversjonen for å løse de påståtte problemene.

  4. SpySheriff - hevdet å være et antispyware-program, men i virkeligheten var det en form for Scareware som genererte falske advarsler om spyware-infeksjoner, og krevde betaling for å fjerne dem.

Slik kan du identifisere Scareware

Her er noen kjennetegn som kan hjelpe deg med å identifisere Scareware:

- Uventede Pop-Ups - plutselige og hyppige pop-up-vinduer som advarer om virus eller systemfeil.

- Press for rask handling - meldinger som prøver å få deg til å utføre en umiddelbar handling, som å kjøpe programvare.

- Dårlig språk og skrivefeil - dårlig grammatikk og stavefeil kan være en indikator på falske advarsler og svindel.

- Ikke-verifiserbare kilder – henviser til programvare som ikke er fra anerkjente og pålitelige kilder.

Risiko og konsekvenser for deg og bedriften din

Scareware kan ha alvorlige konsekvenser for bedrifter, inkludert:

  • Finansielle tap - direkte gjennom falske kjøp, men også indirekte gjennom tapt produktivitet og kostnader knyttet til fjerning av Malware.

  • Datainnbrudd - Scareware kan åpne for andre typer Malware som kan stjele sensitiv bedriftsinformasjon.

  • Omdømmeskade - hvis kunder eller partnere blir påvirket av et sikkerhetsbrudd forårsaket av Scareware, kan det skade bedriftens omdømme.

  •  Nedetid - systemer kan bli midlertidig utilgjengelige, noe som kan påvirke bedriftens drift og inntekter.

Slik beskytter du bedriften

For å beskytte deg mot scareware, er det viktig å ha oppdatert sikkerhetsprogramvare. Være skeptisk til uventede advarsler. Unngå å klikke på mistenkelige lenker eller nedlastinger. Regelmessig opplæring av ansatte i cybersikkerhet og etablering av sikkerhetspolicyer, kan også hjelpe med å beskytte bedriften din mot disse truslene.

Tips til tiltak:

  1. Opplæring av ansatte - sørg for at de ansatte er oppmerksomme på farene ved Scareware. Og hvordan de kan identifisere falske advarsler.

  2. Bruk av pålitelig sikkerhetsprogramvare - installer og oppdater antivirusprogrammer og antimalware-løsninger regelmessig.

  3. Regelmessige sikkerhetskopier - ta jevnlig sikkerhetskopier av alle viktige data. Da kan du gjenopprette systemer raskt etter et eventuelt angrep.

  4. Oppdater programvare - hold alle programmer og operativsystemer patchet og oppdatert for å tette mulige sikkerhetshull.

  5. Implementer sikkerhetspolicyer - etabler retningslinjer for nedlasting og installasjon av programvare.

  6. Ignorer skremmende popup-meldinger - hvis du ser en skremmende melding på skjermen, ikke klikk på noen lenker eller knapper. Lukk nettleseren eller pop-up-vinduet forsiktig.

Scareware kan altså være en betydelig trussel mot både enkeltpersoner og bedrifter. Ved å forstå hvordan denne formen for ondsinnet programvare fungerer og hvilke tiltak du kan sette i verk for å beskytte deg, kan du redusere risikoen for angrep og minimere potensielle skader. En nøkkelkomponent i dette er å bygge en sterk "human firewall", der ansatte er godt informert og i stand til å gjenkjenne og reagere på trusler. Husk at cybersikkerhet ikke bare handler om teknologi, men også om bevissthet og proaktivitet blant alle ansatte i bedriften.

Scareware er en av mange taktikker brukt av cyberkriminelle for å utnytte frykt og usikkerhet. Ved å være årvåken og utdanne deg selv om disse truslene, kan du beskytte deg selv og din datamaskin mot skade.

Opplæring av ansatte vil være et smart sted å beskytte seg mot Scareware og andre sikkerhetstrusler. Vi kan gjøre den jobben lettere for deg.

Tjenesten Oppdatert! sørger for effektiv opplæring innen datasikkerhet rett på mobilen.