Sikkerhet

Så lett sørger du for at de ansatte surfer tryggere på mobilen i ferien

Vi vet at ferietiden er en yndet tid for datakriminelle og at bedrifter er ekstra utsatt i denne perioden. Vi surfer gjerne rundt på trådløse nett uten å ofre det en tanke. Men hvor trygt er det egentlig å surfe på nettet via et ukjent nettverk?

Surf tryggere i innland og utland med SafeZone

Surf tryggere i innland og utland i sommer

Sommer og ferietid er i anmarsj over hele landet. Dette betyr ikke nødvendigvis at alle kan eller vil være helt avlogget i ferien. For mange av oss er det helt vanlig å være tilkoblet uansett hvor vi måtte befinne oss. Men hvor trygt er det egentlig å surfe på nettet via et ukjent nettverk som f.eks. hotellnettet, offentlig Wi-Fi, eller fra en hvilken som helst internettkafé?

Mobilene våre inneholder stadig mer sensitiv informasjon, og norske bedrifter må ta sikkerheten på alvor.

I en undersøkelse Opinion har gjort for Telenor, kommer det frem at over halvparten av de spurte bekymrer seg for at personalopplysninger kommer på avveie. Hele 78 prosent av de 300 bedriftene som deltok i undersøkelsen, hadde opplevd forsøk på e-postsvindel de siste to årene. 59 prosent oppga at de hadde opplevd SMS-svindel. Du kan lese mer om undersøkelsen lengre ned i saken og laste ned PDF.

Stor andel bryr seg ikke om nettsikkerhet på reise

Det viser seg at over halvparten av oss ikke tenker nevneverdig på nettsikkerhet når vi reiser. Vi surfer gjerne rundt på trådløse nett uten å ofre det en tanke. Mange bruker til stadighet trådløse soner som ikke krever passord til både å sjekke e-post, logge seg inn i nettbank, koble seg opp mot ulike tjenester på kontoret og på sosiale medier. Dette er slett ikke så smart og viser en ubevisst holdning til sikkerhetsrisikoen som er veldig naiv. Vi tror rett og slett ikke at vi vil bli utsatt for hacking og tapping av informasjon, men vi er nødt til å tenke på å surfe tryggere på nettet. Dette er et enkelt grep å ta for å bedre sikkerheten.

Vi lider ofte av en "det gjelder ikke meg" holdning. I tillegg er det en god andel av oss som ikke vet hva vi velger, om vi er på et usikret nett eller ikke. Det beste rådet vil være å bruke mobilnettet når du skal surfe på nettet, uansett hva slags enhet du velger å surfe fra og hvor du måtte befinne deg. Da surfer du tryggere.

Det er rett og slett smart å tenke på sikkerheten for de ansatte før de tar med seg jobbmobilen og PC-en på ferie. Det er så mange forskjellige måter du kan bli angrepet på. Alt som kan skje på en PC kan også skje på mobilen. Samt enda litt til, ettersom mobilen også gir trusselaktørene flere direkte linjer inn til deg gjennom hele døgnet.

Surf tryggere i sommer med SafeZone på mobilen

Det skal utrolig lite til for at noen med litt kunnskap skal få tilgang til din mobil eller maskin. Det er mye enklere enn du tror. Det betyr at dine passord, PIN-koder, kredittkortinformasjon, personnummer, tilgang på e-poster og dokumenter, samt andre opplysninger av interesse lett kan fanges opp og havne på avveie. Husk at nettsikkerhet på reise blir enda viktigere når du tar med deg «hele livet» ditt på tur. Sensitiv og viktig informasjon kan havne i klørne på ukjente hvis du ikke passer ekstra godt på. Når du sender sensitiv data som brukernavn og passord over nettet, kan nemlig hvem som helst snappe det opp – og bruke det til å svindle deg på ulike måter.

En rask og enkel måte å komme i gang med å beskytte bedriften uten å måtte tenke på installering, oppdatering og vedlikehold, er å ta i bruk tjenesten SafeZone. Det gir god beskyttelse mot ransomware, phishing og malware. Og vil hjelpe til med å forhindre at sensitiv informasjon havner på avveie. Du surfer tryggere via mobilnettet, både utenlands og hjemme med SafeZone på mobilen. Og har dere det installert på internettaksessen på kontoret, ja, da surfer du tryggere der også.

Når du slår på mobilen i utlandet, blir du varslet om priser via SMS. Det kan likevel være lurt å sjekke datapriser, ringepriser og om du har riktig abonnement før reisen, slik at du kan senke skuldrene og bruke mobilen slik du ønsker. Sjekk priser i utlandet her 

SafeZone har vist seg veldig effektivt. Det minsker risikoen for at noen gir fra seg sensitiv informasjon på falske nettsider, eller havner på nettsider som sprer skadelig programvare i kundens systemer. Man surfer tryggere, rett og slett.

Slik fungerer SafeZone - du surfer tryggere

Surf tryggere på mobilen uten å måtte tenke på installering, oppdatering og vedlikehold av programvare.

Vi anbefaler alle mobilbrukere å følge disse rådene:

Tenk på dette for å sikre mobilen din

  • Bruk skjermlås på mobilen med fingeravtrykk, ansiktsgjenkjenning, PIN eller passord for opplåsing. Sett denne til å låse seg automatisk etter maks 1 minutt

  • Husk å ikke installere apper fra andre kilder enn App Store og Google Play

  • Test den innebygde sporingsfunksjonen «Find my iPhone» eller «Find my device» i Android, hvis du ikke allerede har gjort det

  • Sørg for at du har rask tilgang til en annen mobil eller PC, i tilfelle du må bruke sporingsfunksjonen

  • Bare benytt mobilnettet, eller eventuelt ett trådløst nett som du stoler på for å surfe tryggere

  • Sørg for at SIM-kortet må låses opp med PIN-kode
    iPhone: Innstillinger › Mobildata > SIM-PIN-kode.
    Android: Innstilinger > Sikkerhet > Konfigurer SIM-kortlås.

  • Slå av mobilen når du passerer grensen/toll slik at ikke uvedkommende kan manipulere den i sikkerhetskontrollen

  • Slå av mobilen hvis du må gå fra den, for eksempel på hotellrommet

Hvis du mister eller blir frastjålet mobilen

  • Prøv først å spore mobilen via «Find my iPhone» eller «Find my device».

  • Hvis du ikke finner den, fjernslett mobilen via «Find my iPhone» eller «Find my device».

  • Ring deretter straks Telenors døgnåpne kundeservice på +47 915 09 000 for å sperre SIM-kortet. SIM-kort kan også sperres av din bedrifts administrator for selvbetjeningsløsningen Min Bedrift.

 

Flere gode råd finner du her – Så enkelt øker du nettsikkerheten på reise

Til syvende og sist bedriftens ansvar!

Selv om de ansatte selv kan gjøre mye for å øke sikkerheten og surfe trygt på mobilen, er det til syvende og sist bedriftens ansvar å sikre de ansattes mobilbruk. – Vi anbefaler deg å sette deg inn i hvilke tjenester som gjør denne jobben enklest mulig, sier Amund.

Derfor gjør Telenor det nå enklere for alle virksomheter å sikre de ansattes mobiler. Her kan du lese mer om hvordan

Anbefaling - sjekk ut disse mobiltipsene før du tar ferie

Vi gir deg geniale tips som gjør ferien mye enklere. Her får du tips om priser i utlandet, bedre sikkerhet med mobildata, kjøp av ekstra data og råd ved dårlig dekning. Du får også et supertips - gjør deg klar for sommerferien nå!

Tips til sommerlesning!

En landsdekkende undersøkelse utført av Opinion for Telenor viser at flere små og mellomstore bedrifter bekymrer seg for at sensitive opplysninger skal komme på avveie, at de utsettes for løsepengevirus – eller at de blir kompromittert av nettkriminelle på en annen måte.

Til tross for disse bekymringene hos mange bedrifter, viser undersøkelsen at det likevel er et påfallende skille mellom små og større virksomheter i hvor alvorlig disse cybertruslene oppfattes – og hva som gjøres for å beskytte seg mot dem.

Les mer og last ned undersøkelsen nå

Nøkkelpunkter å ta med seg!

Slik surfer du tryggere i sommer og sikrer mobilen:

  1. Aktiver skjermlås

  2. Bruk mobilnettet eller nettverk du stoler på

  3. Bestill SafeZone

Tryggere surfing på mobilen - slik kan vi hjelpe deg!

Ønsker du mer informasjon?

Ta kontakt nå!