Sikkerhet

Sikkerhetskonferansen 2022: Derfor arrangerer Telenor konferansen Digital Sikkerhet

Sikkerhet er ikke lenger et valgfag eller en «IT-greie». Sikkerhet er alles ansvar. Få med deg det viktigste fra sikkerhetskonferansen!

Birgitte Engebretsen på Sikkerhetskonferansen Digital SIkkerhet 2022

For sikkerhetens skyld: Digital Sikkerhet 2022

8. september 2022 arrangerte vi for første gang sikkerhetskonferansen Digital Sikkerhet for våre kunder. Arrangementet foregikk både fysisk på Fornebu i Telenor Expo og digitalt for de som ønsket det. Over 400 kunder var påmeldt, og allerede dagen etter sikkerhetskonferansen er gjennomført har vi mottatt mange hyggelige tilbakemeldinger fra kunder.

Bilde fra salen, og brosjyren digital sikkerhet 2022

Et innholdsrikt sikkerhetsprogram og viktige key take-aways

Vi hadde et innholdsrikt program med en god miks av eksterne og interne foredragsholdere.

Petter-Børre Furberg, CEO for Telenor Nordics, introduserte dagen og snakket om hvorfor Telenor investerer i digital sikkerhet. Digitalisering skjer i rekordfart og vi må møte trusselbildet proaktivt. Åpenhet er viktig og nødvendig. Sikkerhetskonferansen var i gang!

Deretter fortsatte Birgitte Engebretsen, vår nye CEO for Telenor Norge​. Hun snakket om «Ekom som nasjonal infrastruktur før og etter 24. februar». - Sikkerhet er ikke et valgfag, sa hun. Videre delte hun hvordan vi i Telenor daglig jobber med sikkerhet, robusthet og beredskap for å skape en så trygg digital infrastruktur som mulig. 

"Sikker som banken"

- Vi liker å se på oss som en teknologibedrift med banklisens, sier Vetle Toreid, Senior Vice President, Group Security i DNB. Han fortalte om hvordan DNB, som attraktivt mål for cyberangrep, jobber med sikkerhet og digitale trusler.

For å takle dagens sikkerhetsutfordringer samlet de for to år siden alle sikkerhetsmiljøene til en enhet, Group Security, med over 100 ansatte med felles mål om at sikkerhet skal være sømløst. En av deres suksesshistorier er at de har laget et dynamisk veikart hvor de jobber agilt og målrettet for å få raske gevinster, øke modenheten, redusere cybersikkerhetsrisikoen, og måle teknologien. Men de er helt avhengig av at sikkerhet er en oppgave man jobber sammen om på tvers av konsernet!

Vetle Toreid i DNB på sikkerhetskonferansen 2022
Vetle Toreid, Senior Vice President, Group Security i DNB presenterer "Sikker som banken" på sikkerhetskonferansen

Vær årvåken for trusselaktørene

Sofie Nystrøm, direktør for Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) snakket om «Cybersikkerhet i demokratiet - åpenhet vs sikkerhet». Hovedbudskapet til Sofie Nystrøm, var: Vær årvåken for trusselaktørene. Get the basics right. Lukk sårbarhetene nå, vi vet hva de er, slik at vi kan møte sikkerheten med effektive tiltak på flere nivåer. Tenk verstefallscenarioer, det er lov. Engasjer dere og fight for sikkerheten!

Altfor få skreddersydde cyberoperasjoner blir oppdaget. Det må være målet vårt, å jakte de dype komplekse cyberoperasjonene i Norge. Alt henger sammen og vi må sette sammen puslespillet.

Sofie Nystrøm, direktør for Nasjonal sikkerhetsmyndighet snakker
Sofie Nystrøm, direktør for NSM presenterer «Cybersikkerhet i demokratiet - åpenhet vs sikkerhet»

Høydepunkter fra rapporten Digital Sikkerhet 2022

Rolv Hauge, Leder for Security Advisory i Telenor tok oss med på et dypdykk i rapporten vår Digital Sikkerhet 2022 - Det er alles ansvar å være forberedt på kriser. Ingen enkeltmennesker kan håndtere kompleksiteten og usikkerheten alene. Vi må tenke nytt om digital risiko og sikkerhet. Det blir verre før det blir bedre. Rapporten finner du her

Rolv Hauge i Telenor presenterer rapporten Digital Sikkerhet 2022
Rolv Hauge presenterer rapporten Digital Sikkerhet 2022 på Sikkerhetskonferansen 2022

Dataangrepet mot Amedia: En historie fra virkeligheten

Stein Damman, Sikkerhetsdirektør i Amedia, delte åpent og ærlig med oss hvordan de opplevde dataangrepet mot Amedia 28. desember 2021.

Hvor ille er det? spurte konserndirektøren. Det er verre, svarte en IT-ansatt da angrepet ble oppdaget.

Viktigste lærepunkter fra Stein på SIkkerhetskonferansen:

1) “Alle” kan rammes

2) Du må ha en beredskapsplan: Hvem gjør hva når det smeller? Og ikke minst øve.

3) Ikke undervurder kommunikasjon. Del informasjon internt og eksternt. Vær åpen.

4) Det ble ett maraton og ansatte ble slitne. Dag 3 er vanskelig nok - dag 30 på mange måter verre.

5) Det er viktig med risikobasert gjenoppretting av IT-tjenester (økt sikkerhet vs tapte inntekter)

6) Husk å logge og evaluere!

Stein Damman, sikkerhetssjefen i Amedia snakker
Stein Damman, sikkerhetsdirektøren i Amedia forteller om dataangrepet i desember 2021

Øvelse gjør mester!

Sist ut var Mats Koteng, Head of Incident Response i Telenor Norge, som snakket om viktigheten av å trene på realistisk hendelseshåndtering og den gjennomførte øvelsen "Øvelse Bukkesprang" i mai 2020.

"You don’t rise to the occasion; you sink to the level of your training". - Når krisen treffer deg blir du stresset og gir etter for instinkter. Derfor må man øve på å motta relevant og realistisk informasjon. Det vil aldri bli perfekt, men det vil bli bedre enn første gang, sa Mats.


Stor takk til DNB, NSM og Amedia for åpent, engasjerende og spennende innhold!

Mats Koteng i Telenor forteller om hvorfor man bør trene på sikkerhetsangrep
Mats Koteng i Telenor forteller om hvorfor man bør trene på sikkerhetsangrep

Knytt kontakt og skap ditt eget sikkerhetsnettverk

En slik event gir muligheten til faglig påfyll, men er også en unik mulighet til å pleie og bygge nettverk blant de som jobber med sikkerhet – et fagfelt som er både komplekst og krevende.

Vi gleder oss allerede til sikkerhetskonferansen neste år! Påmelding kommer etter hvert, så det er bare å følge med!

Sitter du igjen med spørsmål rundt sikkerhet?
Her har vi samlet all informasjon om hvordan du får en trygg bedrift