Dette er avansert sikkerhet gjort veldig enkelt
Nettet oversvømmes med stadig nye trusler – og angrep som kan komme fra alle hold. Heldigvis finnes det en løsning som sikrer både de ansatte og bedriften.

Nylig advarte politiet mot lenker som kunne aktivere kameraet på mobilen til intetanende mottakere, ta et bilde – og deretter dele det videre på nett uten deres samtykke.
Ifølge politiet var det hovedsakelig barn og unge som sendte lenkene på «spøk», via en «bot» på meldingstjenesten Telegram. Mange gjorde dette uten forståelse for hvilke negative konsekvenser det kunne få for mottakeren – eller at handlingene deres raskt kunne bli straffbare.
– Selv om vi her snakker om ungdom og det de tror er en «spøk», er det mange likheter med metoder vi ellers ser brukt av cyberkriminelle – der ofrene lures til å trykke på lenker som fører til farlige nettsider, sier Kjetil Holm, produktsjef for SafeZone i Telenor.

Svindel-verktøy lett tilgjengelig
Saken er ifølge Holm også symptomatisk for en større trend, der digitale angrep ikke lenger er forbeholdt sofistikerte cyberkriminelle:
– Det viser bare hvor lav terskelen er blitt for å gjennomføre et digitalt angrep. Barna som delte disse lenkene, brukte en Telegram-bot. De trengte ikke noen dypere teknisk innsikt, forteller Holm.
For en sikkerhetsansvarlig i en bedrift virker kanskje ikke denne saken spesielt relevant eller skremmende, i hvert fall ikke ved første øyekast.
– Likevel bør man se på det som et eksempel på hva som er mulig å få til med enkle midler, og kanskje tenke litt over hvordan dette kunne vært brukt – også mot din bedrit, sier Holm.
– For det som er sikkert er at all tilgjengelig teknologi og alle metoder vil bli utforsket, og på et tidspunkt både brukt og misbrukt.
De siste årene er dette spesielt blitt tydelig gjennom økningen i antallet tilgjengelige «cybercrime–as-a-service»-løsninger for angrep. Her kan hvem som helst kjøpe tilgang til skreddersydde phishing-kampanjer, falske nettsider eller til og med ransomware.
– Alt av svindel-verktøy ligger relativt lett tilgjengelig på nettet. Alt du trenger er et ønske om å ramme noen andre, sier Holm.
24/7 beskyttelse: Stopper ansatte når de forsøker å åpne en side med skadelig innhold
Effektivt: Beskytter mot phishing, malware og ransomware
Raskt og enkelt: Krever ingen installering, administrasjon eller oppdatering
Ingen sporing eller utveksling av persondata: All data er anonymisert
Optimalisert for fart: Ingen ytelsespåvirkning på ansattes enheter
Mobil VPN: For trygg surfing på mobilen på offentlige Wi-Fi-nett
Førstelinjeforsvar på mobilen: Stopper både ondsinnede nettsteder og IP-adresser
Umulig å oppdage alt selv
Hva betyr så dette i praksis for deg og meg – og arbeidsplassene våre?
– Ettersom mange av disse svindelverktøyene er svært sofistikerte og ofte også tar i bruk kunstig intelligens, automatiserte angrep og sosial manipulering, blir det nærmest umulig å vurdere hva som er ekte og hva som er falskt, sier Holm.
– Da kan man heller ikke forvente at ansatte alltid klarer å ta riktige valg – det er ikke lenger nok å bare være forsiktig.
Med den økte tilgjengeliggjøringen av angrepsverktøy, kan også angrepene komme fra langt flere kanter – og i et utall former, på tvers av e-poster, direktemeldinger, sosiale medier, falske annonser, QR-koder og mye mer.
– Et øyeblikks uoppmerksomhet er nok til å gi angriperen tilgang på alt fra sensitive data til bedriftens systemer. Det er nettopp da, når du ikke lenger vet hva du kan stole på, at du trenger noe du virkelig kan stole på – og derfor vi har lansert SafeZone, sier Holm.
Stopper trusler før skaden oppstår
SafeZone er en sikkerhetstjeneste Telenor har utviklet for å beskytte ansatte mot den økende mengden digitale trusler.
Tjenesten fungerer i bakgrunnen‚ i selve mobilnettet, og stopper trusler før de rekker å gjøre skade.
– Om du skulle komme i skade for å trykke på en falsk lenke eller lignende, vil SafeZone stoppe deg før du havner på den farlige nettsiden, sier Holm.

Avansert sikkerhet gjort enkelt
Også helt nye trusler blir oppdaget og stanset, takket være kombinasjonen av ferskeste trusselinnsikt fra både Cisco globalt og Telenors eget sikkerhetsmiljø.
– Se på det som et sikkerhetsnett for både de ansatte og hele bedriften – en ekstra trygghet som fungerer uten at de ansatte trenger å tenke over det, sier Holm.
– Dette er avansert sikkerhet gjort veldig enkelt.
Ingen sikkerhetsløsninger gir en 100 % beskyttelse mot svindel og andre typer angrep. Det samme gjelder også for SafeZone:
– Det er fortsatt viktig at de ansatte er så årvåkne og oppdaterte som de kan være. Derfor har vi lansert tjenesten Oppdatert! Her får de ansatte en SMS annenhver uke med et viktig sikkerhetsbudskap levert direkte på mobilen – der vi vet at den blir lest, sier Holm.
Og hvem vet når denne kunnskapen kommer til nytte – og avverger det som ellers kunne blitt et kostbart angrep?
Les mer om Oppdatert!