Suksess med IoT: Slik får bedrifter hjelp av landets fremste eksperter
Roy Seland dykker ned i IoT-bedrifters problemstillinger, og finner de beste teknologiske løsningene. Det har hjulpet oppstartsbedriften Bikely godt på vei mot internasjonal suksess.
Telenors IoT-teknologi har blitt brukt i trygghetsalarmer, sporing av sauer og varsling av skredfare, for å nevne noe.
Dette, og et par sykkeltyverier, fikk Hallvar Bergh sin gründerhjerne til å spinne. Han jobbet opprinnelig i oljebransjen, men under oljekrisen i 2017 valgte han å legge om kursen.
– Jeg hadde selv blitt frastjålet et par sykler i Trondheim, og ønsket å skape en tryggere løsning for sykkelparkering for hverdagssyklister, sier han.
Hva hvis Telenor kunne hjelpe ham med å digitalisere trygge sykkelskap, styrt i en app?
Smart sykkelparkering i praksis
Som tenkt, så gjort. Bikely ble lansert i 2020, og tilbyr nå låsbare sykkelskap i 20 av landets største kommuner.
Takket være denne praktiske IoT-løsningen, trenger ingen å oppleve sykkeltyveri. Sykkelskapene styres enkelt via en mobilapp som lar brukeren reservere skap, låse opp skapene og bruke dem etter behov. Ved avsluttet parkering, betales bruken i appen.
– Dette er smart sykkelparkering i praksis! IoT-løsningen fra Telenor har hjulpet Bikely slik at flere bruker sykkelen som transportmiddel i hverdagen.
– Fremtiden er ikke noe som skjer, den er noe vi skaper, sier den entusiastiske gründeren.
– Alt kobles til nettet
I dag samarbeider Telenor med over hundre forskjellige IoT-partnere, fordelt på mange ulike bransjer. Og flere skal det bli.
– Det er ingen grunn til at bedriftseiere og IT-ansvarlige bør sitte stille i båten nå. Alt som kan måles, telles eller spores vil på et eller annet tidspunkt bli koblet til nettet. Vi har kompetanse og erfaring til å hjelpe dem videre, sier Roy Seland, teknisk ekspert hos Telenor.
Et IoT-partnerskap tar utgangspunkt i hver enkelt bedrifts forutsetninger og målsetninger, og det starter ofte med et pilotprosjekt.
Sensorteknologi og IoT-dekning
I Bikelys tilfelle startet det i Faktry, et co-working-konsept der Telenor er med på partnersiden. Her kan innovative teknologiselskap som utvikler fysiske produkter utvikle og teste sensorteknologi i praksis.
– Ved hjelp av Faktry og takket være Telenors IoT-dekning, har vi klart å skape verdens mest skalerbare sykkelparkeringssystem, sier Hallvar Bergh.
På grunn av en strømgjerrig form for telekommunikasjon, der helt enkle AA-batterier drifter systemet på årsbasis, kan Bikely levere en energieffektiv tjeneste for sine kunder.
– Vi startet i det små, men nå viser fullblods sykkelland som Danmark, Tyskland, og Østerrike interesse.
I dag har Bikely cirka 13.000 app-nedlasninger, og omtrent 30.000 norske brukere. Hvem vet hva den internasjonale fremtiden vil bringe?
Verktøykasse til IoT-partnere
Så hvordan fungerer egentlig IoT i praksis? Enkelt forklart er det kommunikasjonen mellom strategisk plasserte sensorer (tingene) og en applikasjon som bedriften har tilgang til.
IoT-partnere som samarbeider med Telenor, får tilgang til en unik verktøykasse bestående av:
Teknisk rådgivning
Relevant utstyr
Gode abonnementsløsninger
Plattformer for markedsstrategi
Roy Seland er tekniker i Telenors IoT-satsning, og setter pris på å involveres så tidlig som mulig i prosessen. Han er en av dem som har hjulpet Bikely på sin vei til suksess.
– Jeg dykker daglig ned i partnernes problemstillinger, og sørger for at hver «ting» er konfigurert slik den skal.
En riktig konfigurert måler kan være aktivert i så lite som 300 millisekunder i døgnet – den tiden det tar å levere en ny måleverdi.
– Det gjør at målere kan gå på batteri, og at batteriene har lang levetid. I tillegg har de lave installasjon- og vedlikeholdskostnader, sier Seland.
Tett dialog med eksperter
Dersom en partner opplever avvik i sine IoT-målinger, blir det umiddelbart tatt grep.
– Mitt virke handler ene og alene om å hjelpe våre partnere med å finne den beste mulige teknologiske løsningen på utfordringer som dukker opp. Når de slår på tråden til meg, opplever de ikke en selger, men en løsningsorientert tekniker, sier han.
Telenors IoT-team består av noen av landets fremste eksperter, og disse har hyppig kontakt med sine partnere.
I tillegg arrangeres ukentlige møter, der aktuelle problemstillinger løftes fram.
– Slik høster vi av hverandres erfaringer. Målet er uansett å tilby et konkurransefortrinn for partnere vi samarbeider med.