Derfor er mobilnettet den beste løsningen for IoT
«Tingenes internett», eller IoT, er kjernen i den grenseløse digitaliseringen som skjer i alle bransjer nå. Se hvorfor mobilnettet er den suverent beste løsningen for IoT-oppkobling.
Hva skal til for å skape nye verdier i dagens bedriftsmarked? Nøkkelordet er digitalisering i form av IoT-løsninger tilpasset virksomhetens behov.
– IoT er allerede noe som preger våre daglige gjøremål. E-helse, transport, miljø, klima, landbruk, automatisering i industrien og smarthus er bare noen av områdene hvor IoT-løsninger allerede utgjør en stor forskjell, sier Ivar Sorknes, seniorrådgiver i Telenor.
Han snakker om nettverket av digitale sensorer (tingene) som virksomheter bruker for å effektivisere og analysere sine prestasjonsdata.
Dette kan IoT gjøre for din bedrift
IoT er et marked i stor vekst. «Tingenes internett» spiller en stadig større rolle innad i bedrifter ved å samle verdifull data i skybaserte løsninger. Dataene som samles inn, er en investering i bedriftens fremtid.
– IoT-teknologiens grunnleggende funksjon er å telle, måle og spore ved hjelp av strategisk plasserte sensorer, og å analysere og nyttiggjøre seg av dataene. Teknologien kan gi store gevinster – både økonomisk og kvalitetsmessig, forklarer Sorknes.
Skredfare på Svalbard, lading av elbil, digitale bjeller på beitedyr og flomvarsling i norske elver er eksempler på områder der ny IoT-teknologi har effektivisert driften takket være Telenors mobilnett. Blant annet ved å avdekke driftsavvik i sanntid, som er en enorm fordel for de fleste bedrifter.
IoT-teknologi over 4G-nettet
Telenor har 4G-dekning i verdensklasse, og dekningen på IoT er til og med bedre enn det vi er vant med på tale og data.
– Takket være ny skreddersydd overføringstteknologi (NB-IoT og LTE-M), kan sensorer kommunisere effektivt der vi opplever at mobilen ikke har dekning, som for eksempel i kjellere eller på ting i bevegelse, forteller Sorknes.
Den nye IoT- teknologien sørger også for at batteriene i sensorene har lengre levetid enn noensinne. Avhengig av bedriftens målebehov kan et par AA-batterier vare i mange år, ettersom «tingene» kan være i sovemodus gjennom store deler av døgnet. Dette bidrar til sømløs og smidig drift i mange år.
Suverent best på dekning – overalt, også for sensorer under bakken eller sensorer som beveger seg over store områder.
Best på sikkerhet – underlagt det samme kvalitets- og sikkerhetsregimet som all annen 4G-trafikk.
Best kvalitet på dataoverføringen, best hastighet og mest kapasitet.
Passer både utstyr som trenger båndbredde og hastighet, og utstyr som bruker lite data eller er avhengig av lang batterilevetid.
Bygget på globale standarder, og tilpasset fremtidens 5G-standarder.
Laveste totalkostnader – krever ingen egen nettverksinfrastruktur, drift og vedlikehold.
Alt du trenger er et SIM-kort og et abonnement, så er du på nett.
Lær mer om IoT på 4G
Derfor er mobilnettet den beste overføringsteknologien
Overføringsteknologien for IoT over mobilnettet er delt inn i Narrow Band IoT (NB-IoT) for sending av små datamengder, og LTE-M for sending av lavoppløselige bilder, tale og video.
– Å etablere en vellykket IoT-strategi handler derfor i første omgang om å ha en klar forståelse av hvilke parametere som skal måles og kartlegges – og hvordan dette skal gjøres, sier Ivar Sorknes.
Fram til nå har de fleste aktører valgt LoRaWAN-teknologi, for sin IoT-oppkobling. Men dette har store begrensninger sammenlignet med NB-IoT over mobilnettet.
– Den mobile IoT- teknologien har uovertruffen dekning, mest takket være sine reserverte kanaler og gir NB-IoT den mest effektive dataoverføringen, og større sikkerhet.
I tillegg har NB-IoT langt bedre datahastighet i både gode, og spesielt under dårligere, forhold.
For å oppnå en maksimal utnyttelse av IoT-teknologi trenger man en optimal infrastruktur og gode plattformer, fra dataene samles til de analyseres. Konnektivitet er verdiskapende, og verdien ligger i dataene som samles inn. Finn ut mer om ulike nettverksteknologier som muliggjør IoT.
– Mobilnettet kommer best ut
Datasikkerhet er et annet viktig moment når man skal etablere en IoT-løsning. Med økt grad av digitalisering, må både kunders personvern og bedriftens interne data ivaretas. Derfor er det viktig å velge et mobilnett som har en solid sikkerhetsstruktur.
Som de fleste andre teknologier innebærer Internet of Things nye utfordringer i et sikkerhetsperspektiv. Samtidig er det ingen grunn til å sette utviklingen på vent. Vårt mobilnett har en solid sikkerhetsstruktur innebygd som beskytter dine og brukernes data.
– Alt Telenor gjør er innenfor GDPR-lovgivningen og har en høy grad av sikkerhet. Det betyr blant annet at mobilnettet overvåkes døgnet rundt, 365 dager i året, sier Ivar Sorknes.
Han understreker at virksomheter som nå skal velge kommunikasjonsteknologi for sine IoT- løsninger, tar et viktig valg som får konsekvenser for flere tiår fremover.
– De må vurdere krav til nettverksdekning, utviklingsmuligheter, sikkerhet og kvaliteten på overføring av data. På alle disse områdene kommer mobilnettet klart best ut nå.
Sorknes understreker at
NB-IoT og LTE-M også er tilpasset fremtidens 5G- standarder.
– Når man velger NB-IoT og LTE-M har man valgt fremtidsteknologier som vil videreutvikles i mange 10 tiår.
Vil du følge med på det siste innen IoT?
Meld deg på Telenors IoT nyhetsbrev her.
Ønsker du å ta en prat med oss om IoT?