Digitalisering

Smartere skogbruk med 5G: Teknologi som revolusjonerer skogbruksnæringen

Skogbruket i Norge står overfor flere store utfordringer: aldrende arbeidsstyrke, lav rekruttering, og stadig strengere krav til bærekraft og effektivitet.

Smartere skogbruk med 5G: Teknologi som revolusjonerer skogbruksnæringen

Samtidig stilles det høye krav til presisjon og beslutningstaking, med opptil 150 trær som skal hugges per time. For å sikre næringens fremtid, er det behov for innovasjon og teknologi som kan gjøre skogbruket smartere og mer effektivt.

Gjennom det EU-finansierte prosjektet COMMECT, har Telenor Research and Innovation (R&I) testet to banebrytende 5G-løsninger som kan bidra til å møte disse utfordringene.

Innovasjoner som møter fremtidens behov

To banebrytende piloter ble testet i høst:

1 - Digital støtte til operatører i skogsmaskiner

Den første piloten, som ble testet i Rømskog i Aurskog-Høland kommune, har som mål å gi uerfarne operatører av skogsmaskiner tilgang til digital assistanse fra eksperter som befinner seg på andre lokasjoner. Ved hjelp av Telenors private 5G-nettverk "på hjul" og NOKIAs 360° videokamera, kan eksperter tilby sanntidsveiledning knyttet til hogst, vedlikehold og hensyn til flora og fauna. Piloten ble gjennomført med hjelp fra bl.a. servicetekniker Kjetil Nordset fra John Deere i tillegg til Allan Suonpera, leder av forretningsutvikling i Nokia RXRM venture.

Skogsmaskiner og folk i diskusjon
Bilder fra Rømskog piloten av digital støtte for skogsmaskin operatør

Ifølge Jan Birger Holth fra Holth Skogsdrift, som deltok i piloten, forventes denne løsningen å spare både tid og kostnader. I tillegg sikres samsvar med forskrifter og klimakrav, noe som er avgjørende for å opprettholde bærekraftig drift. Denne teknologien har også potensial til å bli brukt i andre næringer hvor fjernstøtte og inspeksjoner er nødvendige.

2 - Situasjonsstøtte ved skogbrann og andre krisesituasjoner

Den andre piloten, gjennomført på Jaren i Gran kommune, tar for seg bruken av droner utstyrt med multispektrale kameraer og sensorer som en “digital brannvakt.” Disse kan overvåke skogen både under og etter hogst, og gi sanntidsoversikt til nødetater dersom det oppstår skogbrann eller andre krisesituasjoner som jordskred. Video- og sensorstrømmene analyseres ved hjelp av kunstig intelligens for å kartlegge skogtilstanden, inkludert helsetilstand, tetthet og antall trær i et gitt område.

Mobil ladestasjon og droneteknologi
Bilder fra Jaren piloten for situasjonsstøtte for operatør og nødetater

Her deltok blant annet to teknologiutviklere fra iLink i Hellas, representanter fra Forsvarets Forskningsinstitutt, Polities Fellestjeneste og Forsvaret/Mil. Tilbakemeldingen fra skogsoperatørene er at en slik løsning kan sikre en ”licence to operate”, spesielt i de varme hogstperiodene sommerstid som de siste årene har opptrådt stadig hyppigere.

Disse innovasjonene gjør ikke bare arbeidsplasser tryggere – de sørger for økt verdiskaping og sikrer en mer bærekraftig fremtid for skogbruket.

— Henning Elvestad, teknisk rådgiver i Telenor

Gjør arbeidsplassen tryggere

– Dette er innovasjoner som vil øke verdiskapingen i næringen, gjøre arbeidsplassene tryggere og bidra til å sikre artsmangfoldet i skogen, forteller Henning Elvestad, teknisk rådgiver og forretningsutvikler, Telenor Norge. Elvestad sier videre at med god mobildekning i skogen kan maskinoperatørene hos Holth Skogsdrift AS snakke sammen. Dette fører til best mulig flyt av felling og uttak av trær i en teig i dag.

I tillegg vil fjerndiagnose og enklere tilgang til eksperter føre til høyere utnyttelsesgrad og besparelser i vedlikehold av den kostbare maskinparken til skogdriverne.

Bredere anvendelse og nordisk perspektiv

Selv om testene er utført i Norge, har løsningene stort potensial i andre nordiske land. Sverige og Finland har langt større skogbruksnæringer, med opptil seks til syv ganger mer tømmerhogst, når det gjelder antall mill. m3 tømmer hogd hvert år. Disse landene kan dra nytte av tilsvarende 5G-løsninger for å effektivisere skogdriften og oppfylle bærekraftige mål.

Sent i 2024 gjennomførte Telenor R&I en online spørreundersøkelse blant skogbrukssamvirker for å kartlegge de økonomiske og samfunnsmessige gevinstene ved teknologien. Resultatene vil bli presentert i en oppfølgingsartikkel, og det jobbes allerede med å utvikle forretningsmodeller sammen med Telenor Norge og andre industripartnere.

Fakta om prosjektet

Neste generasjons mobilnett 5G og tingenes internett (IoT) åpner opp for et bredt spekter av industrianvendelser. Telenor Research and Innovation (R&I) er delprosjektleder i det Europeiske forskningsprosjektet COMMECT. Prosjektets formål er å evaluere hvordan 5G og IoT kan bidra til effektivisering og verdiøkning av skog -og landbruksektoren i rurale strøk. Utfordringen i dag er at tilgangen til høyhastighetsbredbånd mangler i distriktene, noe som virker begrensende for produkt og prosessforbedringer i næringer og digitalisering av offentlig sektor.  

COMMECT er finansiert (med 50 millioner norske kroner) via EU Horizon Europe, som består av 20 partnerne innen industri og akademia. Prosjektet gjennomføres i perioden 2022-2025.

I Norge samarbeider Telenor med Klosser Innovasjon, Høgskolen i Innlandet og Senter for digitalisering og bærekraft (CREDS). I de øvrige landene utvikles det testarenaer rettet mot landbrukssektoren.