Hva vil 5G bety for arbeidshverdagen din?
Alt peker mot at 5G blir en game-changer for mange næringer og bedrifter. Det gir spesielt store muligheter for de som er tidlig ute – men på sikt vil det også kunne snu opp-ned på arbeidshverdagen til de fleste.
5G vil la deg surfe med ekstreme hastigheter, i et mobilnett knapt uten forsinkelse, med plass nok til alle som vil utnytte det til fulle.
Men hva vil egentlig 5G-teknologien bety for deg og din bedrift – helt konkret? Det kan du lære mer om ved å lese videre.
Telenor er nå godt i gang med sine omfattende planer om en gradvis og rask utbygging av 5G-nettet over hele landet
I 2021 bygges helt ny 5G-dekning – og den eksisterende utvides. Arbeidet er allerede i gang i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim, og i 2021 skyter utbyggingen virkelig fart.
Allerede i løpet av 2024 vil Telenor ha et landsdekkende 5G-nett i verdensklasse, med samme befolkningstetthet som 4G har i dag – altså 99.9%
Åpner helt nye dører
Altfor ofte penser 5G-praten inn på tekniske ord som megahertz og frekvenser – viktige stikkord for hvorfor 5G-teknologien er så overlegen når det kommer til overføring av store mengder data og mer til.
Men like lite som at du trenger å vite hvordan 4G fungerer for å sette pris på mobilen din i dag, må du heller ikke ha full oversikt over hva som får 5G for bedrifter til å tikke.
Da er det mer interessant hva 5G faktisk kan gjøre for deg. Her er noen kjappe stikkord over de største 5G-fordelene, med eksempler:
Når du laster ned noe over 5G-nettet, vil det i snitt gå 10 ganger kjappere enn over dagens 4G-nett. Det betyr at du har lastet ned en 4K-film eller en tung presentasjon på noen sekunder. I fremtiden kan det potensielt også gå enda raskere.
Langt flere ting vil kunne koble seg til 5G-nettet samtidig, enten det er snakk om mobiler, roboter eller sensorer som brukes i tingenes internett (IoT).
Selv om mange enheter er på nett samtidig, får alle likevel en god og rask opplevelse – selv i overfylte messeområder eller på store fotballkamper.
Det er nær null forsinkelse på 5G. Dette er tiden det tar for en enhet å sende en forespørsel til en server, til den får svar tilbake – noe som er helt avgjørende når noe må skje i sanntid, som fjernstyring av kjøretøy eller roboter.
5G-nettet kan «deles opp» i flere logiske undernett, slik at kritisk kommunikasjon (for eksempel innen industrien eller en nødetat) kan prioriteres over annen trafikk på nettet. Dette er kommunikasjon som ikke kan feile, og her er 5G avgjørende.
Hver for seg er disse teknologiene og fordelene de medfører imponerende. Men det er først når man ser hvordan de «jobber sammen» at 5G-magien virkelig oppstår – og dørene til nye muligheter åpnes for fullt.
Like god dekning i by og bygd
Norge har store avstander og spredt befolkning, og derfor er det ikke mulig å strekke fiber til alle landets kriker og kroker. Dette er en av grunnene til at Telenor nå bygge ut 5G i rekordfart – for å kunne tilby deg en rask og stabil nettilkobling, uansett hvor du bor og jobber. Allerede innen 2024 vil 5G-dekningen være tilgjengelig for en like stor del av befolkningen som 4G er i dag, altså 99,9 %.
Med Trådløst Bredbånd over 5G kan du forvente ytelse og fart tilsvarende det du vanligvis forbinder med fiber – derfor kalles gjerne 5G «fiber i lufta». Dette vil være viktig tilbud for de som fremover ikke lenger vil kunne tilbys bredbånd via det utdaterte kobbernettet, som nå bygges ned.
Trådløst internett via 5G vil skape enorme muligheter for bedrifter rundt om i distriktene, og sikre at hjørnesteinsbedrifter i det ganske land ikke taper terreng fordi nettet ikke holder tritt med teknologiutviklingen.
Dessuten åpner 5G for at flere ansatte kan jobbe der de vil. Et godt nett er en forutsetning for fjernjobbing – med 5G vil problemer som hakkete videomøter, trege filoverføringer og forsinkelser i dokumentskyen bli en saga blott i både by og bygd.
Det stopper ikke der: Grensene for hva man må være på arbeidsplassen for å gjøre blir flyttet. Alt som dreier seg om behandling av store, tunge filer – for eksempel videoredigering – kan lettere gjøres fra hagen eller hytta når store datamengder kan fly forsinkelsesfritt mellom kontoret og egen PC.
I startfasen av 5G-utrullingen går mye av 5G-trafikken over 4G-kjernenettet, noe som setter noen begrensninger. Men i løpet av de neste 2-3 årene vil 5G få sitt eget kjernenett – og det er først da vi virkelig vil få se enorme hopp i ytelsen på både trådløst bredbånd og mobilsurfingen. Frem til da oppgraderer Telenor også alle 4G-mastene, slik at også denne teknologien vil fortsette å være en viktig bærebjelke i distriktene.
Skal du oppgradere mobilen i nær fremtid? Da kan det være greit å sørge for at den støtter 5G.
I snitt bruker vi mobilene våre i tre år før de byttes ut – og på den tiden har det skjedd mye på 5G-fronten som du ikke vil gå glipp av.
Mer effektiv jobbing opp mot skyen
Vi jobber i stadig større grad opp mot skytjenester, med stadig mer avanserte og ressurskrevende oppgaver. Med tjenester som Office 365 jobber svært mange av landets bedrifter allerede direkte opp mot «skyen» – altså mot servere som ligger langt unna harddisken på datamaskinen din. Men med 5G kan du forvente at skytjenester gjør langt mer enn å passe på arbeidsdokumentene dine.
I takt med at 5G bygges ut, vil dette også sparke opp døren for en helt ny generasjon med skybaserte «software as a service»-tjenester (SaaS) – altså ordninger hvor man abonnerer på et skybasert verktøy i stedet for å kjøpe en programvarepakke som kjøres lokalt på maskinen din. Hovedpoenget med SaaS er at bedriften skal slippe å ta ansvar for å drive programvareløsninger – i stedet er de som har laget programvaren som tilpasser den og sørger for at den funker.
For SMB-er med begrenset IT-budsjett er SaaS-løsninger som Office 365, Trello, Salesforce og Slack helt essensielle – for ikke å snakke om PaaS (Platform as a Service) og IaaS (Infrastructure as a Service).
Mange av dagens skybaserte tjenester dreier seg mye om kommunikasjon, lagring og filbehandling. Men med 5G kan slike tjenester ta over større og tyngre oppgaver. For eksempel kan fabrikker, gårder eller oppdrettsanlegg få hjelp av kunstig intelligens som ligger i skyen, uten å kunne et fnugg om databehandling.
Samtidig jobber nå de største leverandørene av skytjenester, som Microsoft og Amazon, med å utvikle «den intelligente skyen». Her blir ikke alt bare raskere og bedre ved hjelp av AI og enorm datakraft i skyen – men skyen flyttes også nærmere deg, rent fysisk, i «nettets ytterkant».
Dette er kun mulig via 5G, og vil gi en sømløs og umiddelbar nærhet til skyen – spesielt om du etterhvert skal jobbe med sanntidsdata eller utvidet virkelighet.
Er din bedrift klar for 5G?
IoT, maskinlæring, kunstig intelligens, stordata, utvidet virkelighet og sensorikk: dette er begreper som vil definere industrien og næringslivet de neste tiårene – og som først vil nå sitt fulle potensial med 5G.
Da internett først så dagens lys, tok noen få og tidlige aktører størstedelen av kaka. Det samme skjedde da 4G kom, og for alvor la til rette for dagens mobilbaserte hverdag. Når 5G kommer, er det duket for enda en økonomisk, industriell revolusjon – og nok en gang er det aktørene som tidlig øyner mulighetene som vil tjene mest.
Men dette er bare begynnelsen. Etterhvert som teknologiene modnes, vil de bli lettere å ta i bruk også for mindre bedrifter – i takt med at de første innovatørene har laget flere og mer kommersielle og lett tilgjengelige tjenester.
Med mulighetene som åpner seg ved at flere smarte teknologier «jobber sammen» via 5G, vil dette kunne føre til mer effektiv drift i de fleste selskaper – og dermed også økt lønnsomhet.
I Storbritannia anslår Barclays at hele landets økonomi kan oppleve et løft på mellom 8,3 og 15,7 milliarder britiske pund frem mot 2025. Men: i samme rapport advarer de samtidig om at bare 9 prosent av landets bedrifter er klar for utrullingen av 5G-nettet – noe som representerer et potensielt enormt tap i ren konkurransekraft.
Derfor gjelder det å gripe muligheten til å sette seg inn i teknologien allerede nå, slik at din bedrift ikke blir hengende etter. Ikke minst må du sørge for at sikkerheten er i behold når overgangen til 5G kommer for fullt, og stadig flere enheter skal knyttes opp mot nettet.
5G vil åpne dører til ting vi ennå ikke vet så mye om, men som vil være allemannseie om noen år – når alle tar det i bruk. En rapport fra Ericsson anslår at 5G vil spre seg til hvermannsen over dobbelt så raskt som 4G har gjort, noe som gjenspeiles i at Telenor nå bygger ut 5G-nettet på halve tiden det tok med 4G.
Alt går med andre ord veldig kjapt – og startskuddet har allerede gått. Hvor tidlig ute vil du at din bedrift skal være?