Utgått produkt
Denne mobilen ble lansert i 2019 og er ikke lenger i vårt sortiment. Er du på jakt etter en ny mobil? Her finner du din nye Samsung
Tradisjonen tro er sensommer og høst høytid for avduking av nye mobilmodeller hos tech-gigantene – og både Google og Apple kommer (mest sannsynlig) til å lansere sine nyeste modeller de neste månedene.
Samsung tjuvstartet onsdag kveld mobilhøsten med et av sine aller største flaggskip: Galaxy Note10 – en telefonserie som med sin store skjermstørrelse og penn har blitt en favoritt hos mange.
Til tross for at det de siste årene har blitt lengre mellom de virkelig store innovasjonene på mobilfronten, er det nok av spennende nyheter å ta tak i hos Samsungs nye toppmodell:
Galaxy Note – nå i to størrelser
Den viktigste nyheten først: I år kommer Samsung Galaxy Note i to størrelser: Galaxy Note10 (6,3 tommer skjerm) og Galaxy Note10+ (6,8 tommer skjerm).
For en telefon-serie som har vært best kjent som «den store med penn», er det ganske overraskende at Samsung har valgt en versjon som ikke er spesielt stor: 6,3 tommer er mindre enn både Samsung Galaxy S10+ og iPhone XS Max på henholdsvis 6,4 og 6,5 tommer.
Men for dem som ønsker Note-funksjonalitet uten å måtte kjøpe nye bukser med gigalommer, er det en svært spennende nyhet og kan fort bli en inngang til stylus-livet for dem som syns Galaxy Note-serien har vært litt i største laget.
Dessuten leverer den store versjonen, Samsung Galaxy Note10+, fortsatt varene til gangs når det gjelder skjermstørrelse. Så de som har blitt vant til, og glad i, stor skjerm på mobilen får med denne utgaven en av markedets største.
Pennen er blitt til tryllestav
Galaxy Note-mobilenes penn, kalt S Pen, har alltid vært en av tingene som skiller telefon-serien fra andre mobiler, og er en viktig del av opplevelsen for Note-brukere.
Og nå er den blitt enda bedre! S Pen har tidligere fått Bluetooth-tilkobling slik at den kan brukes som selvutløser på bilder eller til å bytte lysbilder i presentasjoner. Men nå har den har også fått akselerometer og gyroskop som gjør at den kan brukes ved å veives i luften.
Dermed kan du for eksempel endre kamerainstillinger ved å svinge pennen i lufta, eller du kan tegne direkte på folk du tar bilde av.
At Samsung gir eksterne utviklere muligheten til å bruke funksjonaliteten kan dessuten by på mye spennende i fremtiden (vi tenker spill og AR).
Skriv notater for hånd – få dem som digital tekst
Det ligger litt i navnet: Note. Med pennen har det alltid vært svært enkelt å ta raske notater på telefonen. Du kan til og med gjøre det på låst skjerm. Nå kombineres det hele med automatisk konvertering av håndskrevet tekst til digital tekst. Du kan også få skribleriene dine tilsendt som word-dokumenter. Denne automatiske konverteringen har en annen stor fordel, de gjør nemlig dine håndskrevne notater søkbare. Kjekt!
Bedre bildestabilisering og mikrofon-zoom
Kameraene til Note 10-telefonene er generelt sett ganske like Galaxy S10 – med andre ord svært gode:
- Et vidvinkel-kamera med 16 megapiksler og en blenderåpning på f/2.2
- Et hovedkamera med 12 megapiskler og blenderåpning fra f/1.5 til f/2.4
- Et kamera med optisk zoom på 12 megapiskler og blenderåpning f/2.1
- Et frontkamera på 10 megapiksler med en blenderåpning på f/2.2
Noen forbedringer i bruken av kamera er det likevel: Bildestabiliseringen er blitt mer aktiv, og funksjonen som gir uskarp bakgrunn – populær i portrettmoduser på flere telefoner – funker nå også på video.
Men den trolig mest spennende nyheten på bilde- og video-fronten er «zoom microphone»: med denne kan du velge å fokusere lydopptaket der kameraet fokuserer.
I praksis fungerer dette ved at telefonen bruker tre mikrofoner til å analysere lydbildet og så filtrere ut lyden som ikke kommer fra den ønskelige kilden.
Kamera med 3D-scanning
Note10+ har i tillegg et såkalt Time of Flight-kamera (ToF) som «har dybdesyn». Samsung kaller teknologien «Depth Vision» og teknologien hjelper til med alt fra å forbedre portrettbilder til AR-funksjonalitet.
Teknologien kan brukes til å scanne objekter som så kan 3D-printes eller plasseres i bilder. Med den samme teknologien kan man bruke stylusen til å tegne ting «luften» og ha dem hengende på plass der – som for eksempel bart på en du tar bilde av.
Foreløpig har ikke disse funksjonene noen voldsomt stor praktisk betydning, men flere av de store mobilselskapene implementerer nå likevel teknologien i sine telefoner.
Ingen headphone-inngang, men bittelitt større batteri
Om du syns headphone-inngangens stødige undergang er en tragedie, har vi noen dårlige nyheter: En av de siste bastionene for 3,5-millimeter-inngangen er i ferd med å falle.
Samsung gikk mot strømmen da de inkluderte headphone-inngang i sin Galaxy S10 i vinter – til jubel fra mange. Men, i Note10, er den ubønnhørlig fjernet.
En ting er ikke til å komme utenom: hulrommet inngangen lager tar mye plass i telefoner som skal stappes fulle av avansert teknologi, i dette tilfellet er det gitt mer plass til et større batteri. Så har også begge versjonene litt større batterier enn tidligere versjoner (3,500mAh versus S10s 3,400mAh – Galaxy Note10+ har 4,100mAh).
Fingeravtrykk-scanner i skjermen
Galaxy Note10-telefonene har imponerende mye skjerm på forsiden av telefonen sin.
Det har blitt vanlig å strekke skjermen så bredt ut over telefonenes front som mulig om dagen, og det er med god grunn: Det gir større skjermer uten at mobilene trenger å bli større.
Samsung løser noen av utfordringene med å ha skjerm overalt ved å lage et bittelite hull der front-kamera sitter, og å bake fingeravtrykk-leser inn i skjermen, noe som gir en skjerm som virkelig strekker seg fra kant til kant.
Andre nyheter:
Discord-integrasjon i Samsung Game Launcher lar deg chatte i Discord mens du spiller.
Trådløs lading.
En oppgradert DeX-funksjonalitet (du kan bruke telefonen din som en PC om du kobler til en monitor).