Nettverk

Nordic Semiconductor er klare med IPv6: Kan bli kostbart å vente

– Det er ingen vei utenom en oppgradering til Internet Protocol 6 (IPv6). For oss, som utvikler løsninger for «tingenes internett» (IoT), var det i tillegg et poeng å gå foran med et godt eksempel. Det kan vise seg å bli en lønnsom beslutning, når det til slutt ikke er noen vei utenom og alle skal få jobben gjort samtidig.
Illustrasjon

Det forteller Snorre Ophaug, IT-sjef i Nordic Semiconductor. Det norske selskapet med hovedkontor i Oslo er en nøkkelspiller i utviklingen av fremtidens Internett og IoT-løsninger. Virksomheten utvikler og leverer trådløse mikroprosessorer med svært lavt strømbehov. Disse brukes i enheter som alle må være forberedt på den nye IPv6-standarden.

Ingen vei utenom

Alle enheter som skal gjenkjennes på Internett, må ha en unik IP-adresse. Adressene i IPv4, som fortsatt er den gjeldende standarden, er i praksis brukt opp. Når vi samtidig vet at det i 2020 vil være 50 milliarder enheter på Internett, og at dette tallet kommer til å doble seg innen 2025, sier det noe om behovet for å ta i bruk den nye standarden.

IPv4 fungerer i dag ved hjelp av midlertidige løsninger, som Network Adress Translation (NAT) og et høyt priset bruktmarked for ledige IPv4-adresser. Skal du kjøpe mange, slik for eksempel en ISP eller en mobiltelefonoperatør må gjøre med jevne mellomrom, ligger kostnaden et sted mellom 15 og 18 dollar for hver adresse.

Overgangen til IPv6 er godt i gang. Nye nettverksenheter som selges i dag er utviklet for å ta den i bruk. Når standarden tar over for IPv4 øker antallet tilgjengelige adresser enormt. IPv4 er som en dråpe i havet, mens IPv6 er mange verdenshav på en gang.

Illustrasjon
- Å ha denne jobben unnagjort, og IPv6 implementert og klargjort, eliminerer en distraksjon i hverdagen. Vi skal først og fremst utvikle enheter for IoT - det er det vi er gode på og skal bruke tiden vår på, sier Snorre Ophaug, IT-sjef i Nordic Semiconductor.

Bedre å være tidlig ute

– Ettersom IPv6 er noe vi har forholdt oss til i mange år allerede, og ikke minst integrert i komponentene vi utvikler, har vi også vært klare på at dette er noe vi tidlig måtte ta tak i, sier Snorre Ophaug. – Med såkalt «dual stack» er det uproblematisk å benytte de to adressestandardene om hverandre – komponenten vil automatisk velge IPv6 når den er tilgjengelig. Men å komme i en situasjon der vi blir nødt til å oppgradere raskt, samtidig med hundrevis av andre virksomheter, var noe vi ville unngå.

Det hele startet med et kurs hos Telenor:

– Jeg meldte meg på et IPv6-kurs hos dem høsten 2015. Derfra var veien kort til et samarbeid om å gjøre Nordic Semiconductor klare for den nye standarden. Vi fikk hjelp til å analysere nettverk, installasjoner og lokasjoner og fikk presenterte et forslag som vi signerte på, mer eller mindre uten endringer. Så gjennomførte de prosjektet med egne ressurser og egne teknikere, mens vi slapp å bruke tid på implementeringen.

Rask og smertefri implementering

Telenor startet oppgraderingen med å forberede konfigurasjonen på svitsjer og rutere på alle lokasjoner i nettverket.

– Oppgraderingen er relativt ukomplisert. Allikevel har man en liten klump i magen i forkant at en såpass stor jobb. På selve D-dagen gikk prosessen uten problemer, og det tok ikke lang tid fra teknikeren ankom kontoret til alt fungerte som det skulle, i en dual stack-løsning.

– I forkant, i forbindelse med analysen og planleggingen, ble det identifisert en potensiell sub-optimal konfigurering fra vår ISP. Dette ble raskt løst i samarbeid med ISP. På samme måte håndterte konsulentene et par problemer som dukket opp i kjølvannet av implementeringen, på strak arm. De fant rask årsaken og da vi rettet opp ordnet det seg raskt.

– Å ha denne jobben unnagjort, og IPv6 implementert og klargjort, eliminerer en distraksjon i hverdagen. Vi skal først og fremst utvikle enheter for IoT –  det er det vi er gode på og skal bruke tiden vår på. I tillegg kan vi med større troverdighet oppfordre andre til å følge etter, slik at IPv6 kan innføres som standard så raskt som mulig. Tilstrekkelige antall adresser er en forutsetning for utviklingen av Internet of Things og alle mulighetene som ligger i nye IoT-løsninger, avslutter IT-sjef Snorre Ophaug i Nordic Semiconductor.